https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, March 04, 2011

Πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση τεχνητού βρόγχου



Μεταμόσχευση τεχνητού βρόγχου σε έναν 78χρονο ασθενή που έπασχε από καρκίνο στον πνεύμονα κατάφεραν να φέρουν εις πέρας για πρώτη φορά γιατροί σε νοσοκομείο του Παρισιού, αποτρέποντας την ολοκληρωτική αφαίρεση του οργάνου.


Η πρωτοποριακή επέμβαση διεξήχθη πριν από 16 μήνες και ανακοινώθηκε την Παρασκευή, καθώς οι γιατροί ήθελαν να είναι απολύτως σίγουροι για την καλή πορεία της υγείας του ασθενούς.
Τα πειράματα σχετικά με τη νέα τεχνική διήρκεσαν 10 χρόνια. Οι γιατροί, αφού αφαίρεσαν το κομμάτι του βρόγχου του ασθενούς που έχει «πληγεί» από τον καρκίνο, το αντικατέστησαν με τεχνητό. Ο τεχνητός βρόγχος αποτελείται από βιολογικό ιστό σε συνδυασμό με εσωτερικό μεταλλικό πλέγμα που κρατά σταθερή τη δομή του ιστού.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το μόσχευμα που τοποθετείται στον ασθενή λαμβάνεται από τράπεζα ιστών και δεν απαιτεί λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
Όπως ξεκαθάρισαν οι γιατροί η νέα μέθοδος δεν απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Εάν ο όγκος βρίσκεται στην περιφέρεια του πνεύμονα, τότε αφαιρείται μόνο ένα τμήμα του οργάνου. Εάν όμως ο όγκος βρίσκεται στο κέντρο του πνεύμονα, τότε απαιτείται ολική αφαίρεση του οργάνου.


ΠΗΓΗ