Αυτό το συμπέρασμα δημιουργεί ελπίδες για την κατασκευή «ηλεκτρονικής μύτης»
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα οκτάχρονο θηλυκό λαμπραντόρ το οποίο για αρκετούς μήνες έκανε διαγνωστικά τεστ όσφρησης στα οποία είτε μύριζε δείγματα αναπνοής είτε κοπράνων από καρκινοπαθείς.
Στη μελέτη του πανεπιστημίου Κιούσου της Φουκουόκα συμμετείχαν 48 καρκινοπαθείς σε διάφορα στάδια και 258 υγιείς. Τα μισά από τα δείγματα προέρχονταν από άτομα με καλοήθεις πολύποδες οι οποίοι στη συνέχεια μπορούσαν να γίνουν κακοήθεις. Παράλληλα, το 10% των κοπράνων προερχόταν από άτομα με διάφορα εντερικά προβλήματα.
Οι δυνατότητες του σκύλου στον εντοπισμό καρκίνου ήταν ίδιες με μιας κολονοσκόπησης η οποία χρησιμοποιείται στους καρκινοπαθείς. Σε ποσοστό 95% το λαμπραντόρ διέγνωσε επιτυχώς καρκίνο στα δείγματα αναπνοής και 98% στα αντίστοιχα των κοπράνων.
Μάλιστα, το σκυλί δεν μπερδεύτηκε από δείγματα που προέρχονταν από άτομα με απλά εντερικά προβλήματα.
Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα των σκυλιών να «μυρίζουν» τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, των ωοθηκών μέχρι και του μαστού γεγονός που δίνει ελπίδες για την κατασκευή ειδικής «μύτης» που θα εντοπίζει την επάρατο νόσο ακόμα και σε αρχικά στάδια.
Το λαμπραντόρ που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν διασώστης στη θάλασσα ενώ από το 2005 μάθαινε να μυρίζει τον καρκίνο.