https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, February 05, 2011

Μέσα από το Google Art Project, 17 μεγάλα μουσεία είναι μόνο 2 κλικ μακριά (video)

Μέσα από το Google Art Project, 17 μεγάλα μουσεία είναι μόνο 2 κλικ μακριά (video)
Η Google έκανε και επισήμως τα αποκαλυπτήρια του Art Project, μίας μοναδικής συνεργασίας με ορισμένα από τα πλέον φημισμένα μουσεία τέχνης του κόσμου με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να ανακαλύψει και να δει περισσότερα από 1000 έργα τέχνης με εξαιρετική
λεπτομέρεια χωρίς να μετακινηθεί από το σπίτι του.


Στα 17 μουσεία συγκαταλέγονται το Tate του Λονδίνου, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και το Μουσείο Van Gogh, τα οποία άνοιξαν τις πόρτες του για να μπουν οι υψηλής ανάλυσης κάμερες της Google.


Στο www.googleartproject.com οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύσουν τα αγαπημένα τους έργα ενώ μπορούν και να μοιραστούν την προσωπική του «πινακοθήκη» με άλλους χρήστες και να κάνουν σχόλια σε αυτή. Για κάθε έργο υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον δημιουργό του, για το είδος του πίνακα, τις διαστάσεις του και την εκτιμώμενη χρονολογία που φιλοτεχνήθηκε το έργο. Η περιήγηση στα μουσεία της εφαρμογής είναι πολύ απλή καθώς στην ουσία πρόκειται για μια εκδοχή του γνωστού Google Street View για.. εσωτερικό χώρο. Έτσι, οι χρήστες δεν βλέπουν μόνο έργα τέχνης, αλλά και το εσωτερικό του κάθε μουσείου.
Η ανάλυση όλων των έργων είναι ιδιαίτερα υψηλή καθώς μπορεί κανείς να δει μέχρι και τα σημεία που το χρώμα έχει «σπάσει». Ακόμα, κάθε μουσείο έχει επιλέξει ένα από τα έργα του να φωτογραφηθεί σε ανάλυση που φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια pixels!
Το Art Project ξεκίνησε πριν από περίπου 18 μήνες όταν μια μικρή ομάδα από το προσωπικό της Google που είχαν πάθος για την τέχνη που κάθισαν μαζί και σκέφτηκαν πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία ώστε να βοηθήσει τα μουσεία να κάνουν την τέχνη τους πιο προσιτή, όχι μόνο τα μεγάλα μουσεία αλλά ακόμα και σε συλλογές που πιθανών κατέχουν άγνωστοι καλλιτέχνες όπου δύσκολα θα υπήρχε πρόσβαση σε αυτές από το ευρύ κοινό.
Το εύρος των έργων τέχνης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Google είναι τεράστιο και περιλαμβάνει έργα από τη Γέννηση της Αφροδίτης του Botticelli έως και το No Woman, No Cry του Chris Ofili, τα μεταϊμπρεσιονιστικά έργα βυζαντινής εικονογραφίας του Cezanne, τις οροφές των Βερσαλλιών, ναούς της αρχαίας Αιγύπτου, τη συλλογή Whistlers αλλά και έργα του Rembrandt ανά την υφήλιο. Συνολικά, έχουν συμπεριληφθεί 486 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Η πλήρης λίστα των μουσείων που περιλαμβάνονται στο Art Project έχει ως εξής:
Alte Nationalgalerie, Βερολίνο, Γερμανία
Freer Gallery of Art, Smithsonian, Ουάσινγκτον DC, Η.Π.Α.
The Frick Collection, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α
Gemδldegalerie, Βερολίνο, Γερμανία
The Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α
MoMA, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α
Μουσείο Reina Sofia, Μαδρίτη, Ισπανία
Μουσείο Thyssen - Bornemisza, Μαδρίτη, Ισπανία
Μουσείο Kampa, Πράγα, Τσεχία
National Gallery, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Βερσαλλίες, Γαλλία
Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Μουσείο Ερμιτάζ, Αγ. Πετρούπολη, Ρωσία
State Tretyakov Gallery, Μόσχα, Ρωσία
Tate, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Uffizi, Φλωρεντία, Ιταλία
Μουσείο Van Gogh, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Το μόνο που απομένει είναι σταδιακά να προστεθούν περισσότερα μεγάλα μουσεία στη λίστα… και γιατί όχι και κάποια Ελληνικά.