Κεντρικό ξενοδοχείο του Καΐρου συμβούλευσε τους ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι διαμένουν εκεί, να μην βγαίνουν στα μπαλκόνια για να τραβήξουν πλάνα, για λόγους ασφάλειας.
Σύμφωνα με το δίκτυο France 24, ένας ξένος υπήκοος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ. Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.
Πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Κάιρο υπέρ ή κατά του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ συλλαμβάνονται ή πέφτουν θύμα ξυλοδαρμού και εκφοβισμών, καταγγέλλουν και οι ΗΠΑ, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να μιλά για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία εκφοβισμού» των ξένων μέσων ενημέρωσης.
Ένας δημοσιογράφος της σουηδικής τηλεόρασης αγνοείται, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει πως αστυνομικοί με πολιτική περιβολή επιτέθηκαν στα γραφεία μιας εφημερίδας του Καΐρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από αμερικανικά και ευρωπαϊκά δίκτυα.
Η ομάδα του Άντερσον Κούπερ, γνωστού δημοσιογράφου του αμερικανικού δικτύου CNN δέχθηκε επίθεση από οπαδούς του Μουμπάρακ οι οποίοι τους γρονθοκόπησαν, την ώρα που κάποιοι στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της επίθεσης παρακολουθούσαν χωρίς να παρεμβαίνουν.
Δημοσιογράφοι του αλ Τζαζίρα, του αλ Αραμπίγια, του ABC news, του CNN, του France 2, του France 24, του Radio-Canada έχουν δεχθεί επιθέσεις, ενώ άλλοι έχουν συλληφθεί.
Πολλοί δημοσιογράφοι "χουν γίνει στόχος από οπαδούς του καθεστώτος και από αστυνομικούς που έχουν παρεισφρύσει" στις διαδηλώσεις, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) σε ανακοίνωσή της.
"Χτυπήθηκαν και το υλικό τους κλάπηκε", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Ζαν-Φρανσουά Ζουλιάρ.
Συγκλίνουσες πηγές στο Κάιρο ανακοίνωσαν σήμερα ότι η αστυνομία συνέλαβε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αστυνομικοί φέρεται ότι συνέλαβαν ορισμένους ανθρώπους από το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, τρία μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας αγνοούνται, ενώ ένα φέρεται να έχει συλληφθεί.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται - Δέκα νεκροί
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει ξεκινήσει, αλλά οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους. Νέοι πυροβολισμοί ακούστηκαν στην περιοχή της πλατείας Ταχρίρ και πανικόβλητοι διαδηλωτές έψαχναν καταφύγιο κάτω από κοντινή γέφυρα που οδηγεί στην πλατεία.
Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα στην είσοδο της πλατείας Ταχρίρ. Στη γέφυρα που έχει καταφύγει πολύς κόσμος, βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Μουμπάρακ. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για σφαίρες και βόμβες μολότοφ που εκτοξεύονται πάνω από τη γέφυρα στους διαδηλωτές που βρίσκονται από κάτω.
Ο στρατός άνοιξε πυρ γύρω στις 17:00 στη συγκεκριμένη γέφυρα και από τις σφαίρες έπεσε στο έδαφος ένας διαδηλωτής. Μια ομάδα διαδηλωτών τον μετέφερε μακριά από το σημείο.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το σουπερμάρκετ Hyper One στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ότι οι πελάτες που βρισκόντουσαν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Υπαίθρια "νοσοκομεία" έχουν στηθεί στους δρόμους. Σύμφωνα με το Reuters, οι νεκροί έφτασαν τους 10 σήμερα ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800. Γιατρός κοντά στην πλατεία Ταχρίρ δήλωσε ότι έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες από σφαίρες τις τελευταίες δύο ώρες. Πριν από μία ώρα, δύο εξ αυτών πέθαναν.
Τελεσίγραφο Σουλεϊμάν προς τους διαδηλωτές
Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, μίλησε στην κρατική τηλεόραση. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι ούτε ο γιος του Μουμπάρακ, Γκαμάλ, ούτε άλλο μέλος της οικογένειάς του θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι οι διαδηλώσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Ο Σουλεϊμάν είπε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί "η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος".
Ο Σουλεϊμάν μίλησε κατ' επανάληψη για "συνωμοσία", υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρυσαν "υποκινητές". Επέκρινε μάλιστα τις "ξένες κυβερνήσεις" γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. "Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε", τόνισε.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πρέπει να σταματήσουν, πρόσθεσε, καθώς η φωνή των νέων ακούστηκε ακούστηκαν και το να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ισοδυναμεί με "την εφαρμογή ατζέντας ξένης χώρας", κατέληξε ο αντιπρόεδρος, προτρέποντας τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ταραχών.
Ο αντιπρόεδρος ζήτησε πίστωση χρόνου τόσο για το διάλογο με την αντιπολίτευση όσο και για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Σχετικά με το διάλογο, υποστήριξε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, δηλώνοντας ότι έχει επικοινωνήσει με τους περισσότερους πολιτικούς φορείς. Τόνισε για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ότι δεν έχουν απορρίψει το διάλογο, απλά διστάζουν να προσέλθουν σε αυτόν.
Για τις επερχόμενες εκλογές τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. Δεν υπάρχει περιθώριο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να διαλυθεί νωρίτερα το κοινοβούλιο.
Με τη συνταγματική αναθεώρηση θα ασχοληθεί ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ μέχρι τότε μπορούν να αλλάξουν μόνο ορισμένα άρθρα.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι αναταραχές έχουν ήδη κοστίσει στην τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου 1 δισ. δολάρια.
O εισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και για έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος και πάγωσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Οι υπουργοί είναι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο πρώην υπουργός Στέγασης, Άχμεντ ελ Μαγράμπι, και ο πρώην υπουργός τουρισμού Ζουχαΐρ Γκαράνα. Το πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Άχμεντ Εζ είναι επίσης μεταξύ εκείνων στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι και άλλοι αξιωματούχοι, περιλαμβάνονται στο μέτρο της απαγόρευσης το οποίο θα διαρκέσει "έως ότου η εθνική ασφάλεια αποκατασταθεί και οι αρχές και τα σώματα επιτήρησης θα έχουν κάνει τις έρευνες τους".
Επίσης, αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τη βία στο κέντρο του Καΐρου, η οποία, σύμφωνα με τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, υποκινήθηκε από την κυβέρνηση.
"Καθώς οι αξιωματούχοι και το κράτος πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους, έκρινα ότι είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη και να πω ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Σαφίκ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις και επέμεινε ότι κανένα από τα βίαια επεισόδια δεν ενορχηστρώθηκε από το κράτος. Επίσης προσέθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα σε βάθος, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα και επεσήμανε ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ Άντλι θα βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.
Πάντως, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους ταυτότητας αστυνομικών με πολιτικά, οι οποίοι παρεισέφρησαν στο σώμα των διαδηλωτών και πυροδότησαν επεισόδια.
Ο Ομπάμα προσεύχεται
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι προσεύχεται να δοθεί τέλος στη βία και να έρθουν "καλύτερες ημέρες" στην Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια "ενός πρωινού προσευχής", το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο και στο οποίο παίρνουν μέρος όλοι οι αμερικανοί βουλευτές, ο Ομπάμα δήλωσε ότι "σκέφτεται τη βία την οποία παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή".
Το ενδιαφέρον στη διώρυγα του Σουέζ
Ο στρατηγός James Mattis, επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης και υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι αν διαταραχθεί η ομαλότητα της κίνησης στη διώρυγα του Σουέζ θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.
«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, προφανώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά, με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά ένα τέτοιο ερώτημα είναι μόνο υποθετικό».