https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Thursday, January 27, 2011

Σομαλοί εξτρεμιστές στρατολογούν στον Καναδά



Κορυφαίοι Καναδοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως έχουν «εμποδίσει» την κατάταξη νεαρών στην εξτρεμιστική οργάνωση της Σομαλίας al-Shabaab, η οποία θεωρείται εξτρεμιστική και ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα.
Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε στρατολογήσει περίπου 20 νεαρούς Καναδούς από την ευρύτερη περιοχή του Τορόντο.
Σε βίντεο που πρόβαλε το κρατικό καναδικό κανάλι CBC εξτρεμιστές στη Σομαλία, μιλώντας αγγλικά, παρακινούν νεαρούς της δύσης να μπουν στον ιερό πόλεμο της τζιχάντ.
Οι στρατολογούντες δίνουν υποσχέσεις στους νεαρούς για δύναμη και μαρτύριο. «Οι εξτρεμιστές ψιθυρίζουν στα αυτιά των νέων: 'Ποτέ δεν θα βρεις δουλειά σ' αυτή τη χώρα. Δεν είσαι επιθυμητός. Είσαι εχθρός τους. Μπορεί να έχεις 10 πτυχία αλλά δεν θα σου δώσουν ευκαιρία σ’ αυτή τη χώρα. Έλα λοιπόν ανδρώσου και μπες στον ιερό πόλεμο'», κατήγγειλε ο Mohamed Abdullahi Mohamed, που είχε στρατολογηθεί στη Σομαλία.
Ο Abdullahi Mohamed, 36 ετών, εκπαιδεύτηκε σαν πολεμιστής της al-Shabaab στη Μογκαντίσου, αλλά εγκατέλειψε την οργάνωση και επέστρεψε στον Καναδά το 2009. Ωστόσο, δηλώνει πως πολλοί νεαροί μουσουλμάνοι στον Καναδά προσεγγίζονται για στρατολόγηση από την οργάνωση.
Ο Abdullahi Mohamed, που τώρα ζει στο Τορόντο, κάνει έκκληση στις καναδικές αρχές να υποστηρίξουν τους νεαρούς μουσουλμάνους στον Καναδά δίνοντάς τους ευκαιρίες στη ζωή και την καριέρα: «Βοηθήστε μας πριν μας εκμεταλλευτούν. Δώστε μας δουλειά πριν μας δώσουν αυτοί. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ξυπνήστε πριν χυθεί αίμα στο Τορόντο, όπως στο Λονδίνο, τη Στοκχόλμη και τη Νέα Υόρκη».
Το Μάρτιο του 2010 η κυβέρνηση του Καναδά έβαλε την al-Shabaab στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Τον Ιούλιο η οργάνωση πήρε την ευθύνη για τις βόμβες που σκότωσαν 74 άτομα στην Ουγκάντα.

www.cbc.ca/news/