https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, December 06, 2010

Κίνδυνος εντάσεων στον Λίβανο λόγω WikiLeaks



Οι έρευνες για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, χειραγωγούνται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Χεζμπολά. Η οργάνωση προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση την Παρασκευή, μετά τη δημοσίευση από το WikiLeaks αμερικανικών τηλεγραφημάτων που αφορούσαν τον Λίβανο.
Σε ένα από αυτά, του 2008, αναφέρεται ότι ο γενικός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για το Λίβανο (TSL), το οποίο έχει επιφορτιστεί με την έρευνα για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, ζήτησε πληροφορίες από τη Μισέλ Σίσον, που ήταν εκείνη την εποχή πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Βηρυττό.
Σήμερα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λίβανο Μάουρα Κόνελι καταδίκασε σήμερα, σε συνάντηση που είχε με τον λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, τις αποκαλύψεις του WikiLeaks ως «παράνομες και ανεύθυνες», σημειώνοντας ότι εγκυμονούν τον κίνδυνο να αυξηθούν κι άλλο οι εντάσεις στη χώρα.
«Οι παράνομες και ανεύθυνες δημοσιοποιήσεις, όπως αυτές του WikiLeaks, εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν να αυξήσουν τις εντάσεις και να ρυθμίσουν πολιτικούς λογαριασμούς μέσω ανακριβών ερμηνειών, εκτός πλαισίου και σκοπίμως λαθεμένων εγγράφων, τα οποία παρουσιάζονται ως αυθεντικά, αλλά δεν μπορούν να επαληθευτούν», δήλωσε η Κόνελι.
Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, το ειδικό δικαστήριο που ερευνά τη δολοφονία Χαρίρι μπορεί να ανακοινώσει προσεχώς το κατηγορητήριό του, το οποίο θα κατηγορεί την Χεζμπολάχ, γεγονός το οποίο εγείρει το φόβο για μια αναβίωση της βίας στη χώρα.