Μπρόκολο και καρκίνος του προστάτη.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη στα Τρόφιμα του Ερευνητικού Πάρκου Νόργουιτς, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το αντικαρκινικό μυστικό του μπρόκολου. Όπως είδαν οι ερευνητές, ένα χημικό του λαχανικού αλληλεπιδρά με γονίδια τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου. Το χημικό ονομάζεται σουλφοραφάνη και φαίνεται ότι εξισορροπεί την έλλειψη ενός γονιδίου, του ΡΤΕΝ, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του προστάτη.
Το συγκεκριμένο γονίδιο υπό φυσιολογικές συνθήκες σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου, ωστόσο ορισμένα κύτταρα εμφανίζουν έλλειψή του. Αυτά τα κύτταρα είναι και τα υπαίτια για «πυροδότηση» της νόσου. Η σουλφοραφάνη λειτουργεί λοιπόν ως «φρένο» στα συγκεκριμένα κύτταρα αποτρέποντάς τα από το να προκαλέσουν ανάπτυξη όγκων.
Μπρόκολο και καρκίνος του μαστού.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συνδέεται η πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου με το μπρόκολο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν πριν από καιρό, ανακάλυψαν ένα χημικό στο συγκεκριμένο σταυρανθές λαχανικό το οποίο στοχεύει τα κύτταρα που «πυροδοτούν» την ανάπτυξη όγκων. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες είδαν ότι το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας σουλφοραφάνη, η οποία αποδεικνύεται ότι μπορεί να εξολοθρεύσει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα του μαστού.
Καρκίνος ουροδόχου κύστης και πνεύμονα
Αλλά και το 2000 το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, είχε προχωρήσει σε ανακοινώσεις για ουσίες που περιέχει το μπρόκολο και πιθανόν να μπορούν να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν (έως 44%) την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις.
Το μπρόκολο, όπως το σπανάκι και το λάχανο, διαθέτει πολλά καροτενοειδή τα οποία ενισχύουν τη δράση του κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη, το μπρόκολο δρα προληπτικά στις κυτταρικές μεταλλάξεις που συντελούνται πριν από τον καρκίνο. Είναι πιθανό, λένε, ορισμένα συστατικά των πράσινων λαχανικών λειτουργούν ως αντίδοτο στη διαδικασία του καρκίνου κυρίως όταν συνεχίζεται για χρόνια μετά την έκθεση σε καρκινογόνα, όπως είναι ο καπνός του τσιγάρου.