https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, October 03, 2015

Πως θα κάνω παστέλι


Όσο και αν προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα γλυκά, έρχονται στιγμές που δεν μπορούμε να αντισταθούμε.  
Προτείνουμε μία υπέροχη επιλογή, η οποία δεν υπολείπεται σε τίποτε από άλλα, γεμάτα λίπη και ζάχαρη γλυκά, αλλά προσφέρει εξίσου μία υπέροχη γεύση  γεμίζοντας τον οργανισμό μας με καλή ενέργεια λόγω των δύο βασικών θρεπτικών συστατικών του:  το Μέλι και το Σουσάμι.
Βεβαίως αναφερόμαστε στο παστέλι. Ιδίως, όταν αυτό είναι φτιαγμένο από τα χεράκια μας, προϋπόθεση απαραίτητη ώστε να γνωρίζουμε ότι τα συστατικά που περιέχει είναι αυτά που πρέπει και στην ποσότητα που πρέπει.
Τα υλικά που χρειάζονται είναι λίγα:  1 κιλό σουσάμι, 500 γρ. μέλι, φλούδα από 1 λεμόνι, 2 κ.σ. ζάχαρη.
Η διαδικασία που απαιτείται είναι επίσης εύκολη και γρήγορη: καβουρδίζουμε το σουσάμι στο γκριλ, (ανακατεύοντας συχνά για να μην καεί), για 2-3 λεπτά. Σε κατσαρόλα βράζουμε το μέλι με την φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σουσάμι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο -με αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο- χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε από πάνω ένα ακόμη λαδωμένο χαρτί και ισιώνουμε με τον πλάστη. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.




  Σε 10’ έχουμε ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ που μπορούμε να γευθούμε άμεσα και μάλιστα, σε ποσότητα που θα κρατήσει για πολλές μέρες.
Τι πρέπει να έχουμε κατά νου:
Η προσθήκη της ζάχαρης δεν είναι απαραίτητη. Ο ρόλος της είναι να βοηθήσει το μείγμα να αποκτήσει συνοχή και σχετική σκληρότητα.
Εφόσον θέλουμε ένα μαλακό παστέλι, αφαιρούμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε μέλι. Όσο περισσότερο μέλι, τόσο πιο ελαστικό αποτέλεσμα.
Αν επιθυμούμε ένα σκληρό παστέλι, τότε διατηρούμε το μείγμα στην κατσαρόλα, (σε χαμηλή πάντα φωτιά), περισσότερη ώρα. Ένα μέτριας σκληρότητας παστέλι απαιτεί γύρω στα 3-4 λεπτά.