https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, September 21, 2015

Κορυφολόγημα και αποφύλλωση για τις τομάτες

Κορυφολόγημα και αποφύλλωση για τις τομάτες
Πρόκειται για δύο εργασίες που δεν είναι εντελώς αναγκαίες αλλά εγγυώνται πιο ποιοτική παραγωγή και την ομοιόμορφη ωρίμανση των καρπών. Ιδιαίτερα η αποφύλλωση εξασφαλίζει στο εσωτερικό της
τοματιάς καλύτερες συνθήκες αερισμού και φωτισμού και με τον τρόπο αυτό μειώνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη ασθενειών και εμφάνιση ανεπιθύμητων εντόμων.
Το κορυφολόγημα γίνεται από τα μέσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Την περίοδο αυτή, αν δε γίνει κορυφολόγημα οι τοματιές θα δημιουργήσουν νέους καρπούς που πιθανότατα δεν θα προλάβουν να συγκομισθούν, γιατί δεν θα έχουν φτάσει στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης. Στόχος του κορυφολογήματος είναι οι θρεπτικές ουσίες του φυτού, αντί να διατεθούν στη δημιουργία νέων καρπών, να είναι στη διάθεση των καρπών που υπάρχουν ήδη στο φυτό. Έτσι οι ντομάτες ωριμάζουν πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα. Το κορυφολόγημα είναι χειρονακτική εργασία, δεν χρειάζεται εργαλεία, μιας και οι κορυφές είναι πολύ τρυφερές και πραγματοποιείται ως εξής: από τα πιο πάνω άνθη (ταξιανθίες) της τοματιάς διατηρούνται 2-3 φύλλα και πάνω από αυτά κόβεται η κορυφή. Αυτά τα 2-3 που έμειναν πάνω στο φυτό θα προστατέψουν τα άνθη και αργότερα τους καρπούς από τον ήλιο.
Η αποφύλλωση ξεκινάει όταν μεγαλώσουν οι πρώτες τομάτες του φυτού και συνεχίζεται σταδιακά (κάθε φορά που είναι απαραίτητο) μέχρι να συγκομιστούν και οι τελευταίες. Με την εργασία αυτή κάθε φορά αφαιρούνται από την τοματιά ορισμένα φύλλα, τα οποία πλέον δεν χρειάζονται ή έχουν αρχίσει να μαραίνονται. Το αποτέλεσμα είναι οι τομάτες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο ηλιακό φως και αέρα και να ωριμάζουν πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα. Οι τομάτες που θα εμφανιστούν και θα μεγαλώσουν πρώτες είναι αυτές που βρίσκονται πιο χαμηλά προς τη βάση του φυτού. Καθώς αυτές αρχίζουν να ωριμάζουν, κόβονται τα φύλλα που βρίσκονται από τη βάση της τοματιάς μέχρι τους πρώτους καρπούς.Δεν πρέπει να αφαιρούνται τα φύλλα πάνω από τους καρπούς γιατί τότε οι τομάτες θα καούν από τον ήλιο και επιπλέον η τοματιά μπορεί να εξασθενήσει αφού θα φωτοσυνθέτει λιγότερο και δε θα παράγει τους αναγκαίους χυμούς. Αφού συγκομιστούν οι πρώτοι καρποί, η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για τους επόμενους. Ταυτόχρονα με την αποφύλλωση αφαιρούνται και τα κίτρινα φύλλα που αρχίζουν να μαραίνονται.