https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, September 08, 2015

Αρωματικά Φυτά


Η Κρήτη φημίζεται για τα αρωματικά φυτά και βότανα που φυτρώνουν παντού στα βουνά, τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις παραθαλάσσιες περιοχές. Αρκετά από αυτά είναι ενδημικά, και είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Σήμερα, η χρήση τους είναι βέβαια περιορισμένη αλλά όλοι θα πιουν το χειμώνα μιαμαλοτήρα, ένα σταμαχόχορτο ή ένα φασκόμηλο. Δεν παραβλέπεται άλλωστε εύκολα το γεγονός ότι η ξεχωριστή γεύση των κρητικών φαγητών οφείλεται στη χρήση κάποιου αρωματικού βοτάνου.

Δίκταμο ή (Έρωντας) (Origanum dictamnus)
Φασκόμηλο (Salvia fruticosa)
Μαντζουράνα (Origanum microphyllum)
Μαλοτήρα (Sideritis syriaca)
Ρίγανη (Origanum vulgare ssp hirtum)
Θυμάρι (Coridothymus capitatus)
Θρούμπα (Satureja thymbra)
Χαμομήλι (Marticaria chamomila)
Μέντα (Mentha x piperita)
Τίλιο (tilia cordata mill)
Δάφνη (Laurus nobilis)
Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
Βασιλικός (Ocimum basilicum)
Αγιόκλημα (Lonicera)
Βρώμη
Το κρινάκι» της θάλασσας (Pancratium maritimum)
Λυγαριά (Vitex agnuscastus)
Μυρτιά (Myrtus communis)
Λαδανιά (cistus creticus)