https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, August 19, 2015

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΑΦΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ


Συνεχίζοντας την αναφορά στην καλλιέργεια  και τις δυνατότητες εισοδήματος που προσφέρουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά εξετάζονται  οι καλλιέργειες της δάφνης και της αρμπαρόριζας. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στους παραγωγούς τους, ενώ η απόδοση τους αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην περίπτωση της βιολογικής  καλλιέργειας. Η Ελλάδα από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών ευνοεί την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και από πλευράς χλωρίδας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις  σε παγκόσμιο επίπεδο γεγονός που καθιστά την ενασχόληση με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες ιδιαίτερα προσοδοφόρα οικονομικά αρκεί να γίνει με σωστές και οργανωμένες κινήσεις και βάσει  ρεαλιστικού επιχειρηματικού σχεδίου.

Στη συνέχεια ακολουθεί ανάλυση για κάθε ένα από τα δύο φυτά:
1) ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΑΦΝΗΣBay leaf pair443.jpg
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Η δάφνη είναι αειθαλές μικρό δένδρο ή θάμνος (στενόφυλλη ή πλατύφυλλη). Μπορεί να  φτάσει από 2 έως 6 μέτρα. Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα,  ακέραια, λογχοειδή, με χρώμα βαθυπράσινο, με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή, έχουν μία αρωματική οσμή και πικρή γεύση, ενώ ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη  θερμοκρασία είναι πράσινο. Θα πρέπει να τονιστεί πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό το οποίο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες από -15οC.
Τη συναντάμε σε διάφορα μέρη στην Ελληνική ύπαιθρο καθώς είναι αυτοφυής. Πιο συχνά συναντάται σε μέρη κοντά στη θάλασσα, σε νησιά και σε εδάφη καλά αρδευόμενα και πλούσια σε ασβεστολιθικά στοιχεία. Δεν έχει πρόβλημα αν το έδαφος  είναι πλούσιο ή φτωχό και μπορεί να ευδοκιμήσει σε εδάφη με  pH από 4,5 έως 8,2.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Ο πολλαπλασιασμός  του φυτού πραγματοποιείται συνήθως με σπορεία, ενώ ακολουθεί μεταφύτευση τους μετά το πέρασμα 3-4 μηνών στη θέση η οποία θα είναι και η οριστική τους. Άλλος πιθανός  τρόπος πολλαπλασιασμού μπορεί να περιλαμβάνει μοσχεύματα ή και παραφυάδες.
ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ / ΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Τα προερχόμενα από  το σπορείο μεταφυτεύονται στα 4 πρώτα φύλλα μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να μεταφυτευθούν στο χωράφι. Σε συστηματική καλλιέργεια οι αποστάσεις φύτευσης, οι οποίες είναι συνήθως σε σχήμα ρόμβου, έχουν μήκος πλευράς  3-4μ. Για να  μπορέσει το φυτό να αναπτυχθεί σωστά απαιτούνται όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες (καταπολέμηση ζιζανίων, λίπανση, άρδευση). Τα άνθη του φυτού βγαίνουν Μάρτιο και Απρίλιο.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Τα φύλλα συλλέγονται  τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία συγκομιδής  περιλαμβάνει κλάδεμα των κορυφών των βλαστών. Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν την αποφύλλωση και την ξήρανση τους. Η διαδικασία της ξήρανσης μπορεί να είναι φυσική ή τεχνητή. Σημαντικό  στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το ποσοστό υγρασίας το οποίο πρέπει να είναι ≤13%.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Η χρήση της δάφνης  ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα όπου με τα φύλλα της στεφάνωναν τους ήρωες  Χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως άρτυμα και στην κονσερβοποιία ψαριών και κρεάτων καθώς και στη συσκευασία ξηρών καρπών. Τα άνθη της δάφνης όταν αποξηρανθούν μπορούν να χρησιμοποιούνται σε διάφορα φαγητά. Επίσης τα φύλλα και τα άνθη της δάφνης χρησιμοποιούνται σε διάφορα σκευάσματα που έχουν στόχο τη μείωση του ανθρώπινου  βάρους. Τέλος το αιθέριο έλαιο της δάφνης μπορεί να χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία και σε λοιπές βιομηχανίες.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΦΝΗΣ:
Η αναλογία ξηρών προς χλωρά  δαφνόφυλλα είναι 40% περίπου.
Η απόδοση σε  αιθέριο έλαιο  εξαρτάται από την ανάπτυξη του φυτού: (κατά προσέγγιση) τα χλωρά 1%, τα ξηρά 2% και οι καρποί 3%.
Στην περίπτωση που κάποιος  ασχοληθεί με την καλλιέργεια δάφνης οργανωμένα, μπορεί να έχει ένα εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό το ποσό προκύπτει από μία μέση απόδοση 150 κιλών ξηρών φύλλων ανά στρέμμα, με  την  τιμή στην αγορά να φθάνει τα 15-20 ευρώ το κιλό.
 
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ:
Πρόκειται για παραδοσιακό φυτό των ελληνικών κήπων και γλαστρών. Ανήκει στα Γερανιώδη, κοινώς συγγενεύει με το γεράνι. Δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα καλλωπιστικά φυτά που φέρουν το όνομα γεράνια. Στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί ως υπαίθρια πολυετής καλλιέργεια. Το ύψος του φτάνει τα 40 cm. Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και σε αργιλώδη εδάφη. Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του και δεν ευδοκιμεί σε περιοχές με πολλή υγρασία, τόσο στο έδαφος όσο και στην ατμόσφαιρα. Έχει μια ευαισθησία  στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ:
Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα που προέρχονται από τα άκρα κατά τον Σεπτέμβριο, ώστε να δημιουργηθούν τα ένριζα φυτά τον Απρίλιο με  Μάιο. Πολλαπλασιάζεται την άνοιξη πολύ εύκολα με μοσχεύματα. Γενικότερα προτιμάμε τους βλαστούς που δεν έχουν λουλούδια.
ΕΠΟΧΗ ΦΥΤΕΥΣΗΣ / ΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ:
Η μεταφύτευση γίνεται τον  Μάιο στον αγρό. Σε ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο γίνεται λίπανση, ενώ πρέπει να γίνεται και η κατάλληλη  άρδευση. Φυτεύεται σε αποστάσεις 0,4Χ0,5, δηλαδή φυτεύονται 5.000 φυτά το στρέμμα.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ:
Η συγκομιδή, με κοπή όλου του υπέργειου τμήματος, γίνεται κατά την αρχή της άνθησης. Γίνονται δύο συγκομιδές, η πρώτη τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου  και η δεύτερη τέλη Σεπτεμβρίου -αρχές Οκτωβρίου. Σε καλλιέργειες που εγκαταστάθηκαν  την άνοιξη, τον πρώτο χρόνο, γίνεται μόνο μια συγκομιδή το Σεπτέμβριο. Η συνολική απόδοση σε χλωρή με δύο συγκομιδές μπορεί να φθάσει τους 3 τόνους, με μέση απόδοση σε αιθέριο έλαιο περίπου 0,15 % επί του χλωρού. Το αιθέριο έλαιο είναι καλύτερης ποιότητας, όταν η εξαγωγή του γίνεται αμέσως μετά τη συγκομιδή στο χωράφι, με φορητούς αποστακτήρες.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ:
Η αρμπαρόριζα μετά από πληθώρα επιστημονικών ερευνών θεωρείται ως ένα από τα πλέον χρήσιμα φυτά με σειρά από θεραπευτικών ιδιοτήτων. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ναυτίας, της αρθρίτιδας (δρα ως παυσίπονο), καταπολεμά τις ημικρανίες και μειώνει την χοληστερόλη, Επίσης ως φαρμακευτικό φυτό χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό, τονωτικό, αναλγητικό, διουρητικό.
Τα φύλλα της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική (διάφορα γλυκά, λουκούμια, μαρμελάδες ,παγωτά) και στην ποτοποιία και την  οινοποιία κυρίως στο στάδιο της  παραγωγής των οίνων. Τέλος από το φυτό  παράγεται και αιθέριο έλαιο.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ:
Οι αποδόσεις του φυτού μέσω συστηματικής καλλιέργειας μπορούν να φτάσουν στα 150 κιλά ξηρά φύλλα το στρέμμα.

ΧΡΗMΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΑΦΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ
Η χρηματοδότηση μιας μονάδας  καλλιέργειας δάφνης ή αρμπαρόριζας  δύναται να καλυφθεί εν μέρει μέσα από προγράμματα επιχορήγησης του Υπουργείου Γεωργίας.  Τα ποσοστά κυμαίνονται από 40% έως 70% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Από πλευράς δαπανών, ενισχύονται οι δαπάνες της εγκατάστασης των φυτειών, της κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και της προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού.
Προγράμματα επιδότησης που περιλαμβάνουν τις εν λόγω καλλιέργειες είναι τα:
2) »ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ -ΜΕΤΡΟ 123Α  Αυτό τον καιρό τα συγκεκριμένα προγράμματα επιδότησης είναι κλειστά  για κατάθεση  φακέλων υποψηφιότητας.

3) Στην περίπτωση που ο φάκελος υποψηφιότητας αφορά μεγάλες επενδύσεις τότε η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω του »Νέου Αναπτυξιακού Νόμου  που θα έχει  ισχύ από την 1η έως  και την 30η Οκτωβρίου 2012