Όλο και µεγαλύτερη έκταση καταλαµβάνει τα τελευταία 3-4 χρόνια στη χώρα µας η καλλιέργεια λεβάντας, η οποία προστέθηκε στο «χαρτοφυλάκιο» Συνεταιρισµών και Οµάδων Αρωµατικών Φυτών, ενώ δηµιουργήθηκαν και άτυπες οµάδες 2-3 παραγωγών, µε στόχο την αποτελεσµατικότερη διάθεση του προϊόντος. Θέλγητρο γι’ αρκετούς αποτέλεσε η δυνατότητα να προσδώσουν µόνοι τους υπεραξία στο προϊόν δεδοµένων των πολλών χρήσεών του.
Για παράδειγµα, «στην Προβηγκία της Γαλλίας χρησιµοποιείται σε παγωτά, αρωµατισµένα τυριά, κουλούρια, λικέρ, ποτά, καπνιστά λουκάνικα, καραµέλες, γλυκίσµατα», υπογραµµίζει ο Μενέλαος Παπαθεοδώρου, ο οποίος καλλιεργεί λεβάντα µαζί µε άλλους 2 παραγωγούς στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, η καλλιέργεια περισσότερων στρεµµάτων τόσο στο Κιλκίς όσο και στην Κοζάνη και στη Λάρισα έγκειται στη µεγάλη ζήτηση αφενός στην Ελλάδα από διάφορες εταιρείες απορρυπαντικών κ. ά. δεδοµένου ότι υπάρχει έλλειµµα στην εγχώρια αγορά αφετέρου στο εξωτερικό. Βέβαια, οι εταιρείες στο εξωτερικό µπορεί να χρειάζονται 500-1.000 λίτρα έλαιο λεβάντας το µήνα, που σηµαίνει πάνω από 500 στρέµµατα προκειµένου να µπορεί κανείς να ανταποκριθεί. Αυτή τη στιγµή οι περισσότεροι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χονδρεµπόρους, οι οποίοι τα µεταπωλούν σε καταστήµατα (η τιµή παραγωγού σ’ αυτήν την περίπτωση είναι για το έλαιο 50-60 ευρώ το λίτρο και για τη δρόγη 7,5-10 ευρώ το κιλό), κυρίως τους χειµερινούς µήνες, ενώ τώρα που η διαθέσιµη ποσότητα είναι περισσότερη αρκετοί χονδρέµποροι αγοράζουν έναντι 35 ευρώ το λίτρο λεβαντέλαιο, τιµή µε την οποία «δε βγαίνουν τα έξοδα», λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί.
Εδώ αξίζει να επισηµανθεί ότι όσοι παραγωγοί διαθέτουν το έλαιο απευθείας σε καταστήµατα λαµβάνουν 80-100 ευρώ το λίτρο.
LINK