https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, November 18, 2011

Και όμως, επιβεβαιώνει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών: Το Βερολίνο εξετάζει «σενάρια χρεοκοπίας» ευρωπαϊκών κρατών!



Σχετική ανάρτηση: Telegraph: Πώς σχεδιάζει η Γερμανία να υποτάξει όλη την Ευρώπη
Σε μια άνευ προηγουμένου – ιδίως για διπλωμάτες και για επίσημη κυβερνητική θέση – επιβεβαίωση των αποκαλύψεων βρετανικής εφημερίδας περί σχεδίων της γερμανικής κυβέρνησης για την περίπτωση χρεοκοπίας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών!
Με βάση τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η γερμανική κυβέρνηση όντως εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους πέραν της Ελλάδας» (!), κάτι που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, δημοσιεύοντας μάλιστα ένα σχετικό εσωτερικό σημείωμα του γερμανικού υπουργείου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα εξασέλιδο κείμενο του γερμανικού ΥΠΕΞ στο οποίο σημειώνεται ότι η «μερική πτώχευση» θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα που θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία «δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους» τους. Στο ίδιο σημείωμα, με αρχικό παραλήπτη τον υπουργό Γκουίντο Βέστερβελε, συμπληρώνει πως «πρέπει επίσης να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας για να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους άλλων χωρών της Ευρωζώνης που καταβάλλουν το τίμημα για τον δανεισμό των κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους»!
Στην απάντηση-επιβεβαίωση το γερμανικό υπουργείο κάνει λόγο για ένα κείμενο διόλου «μυστικό», το οποίο περιέχει ιδέες τις οποίες ήδη ο Γκουίντο Βέστερβελε έχει σχολιάσει δημόσια.
Σε κάθε περίπτωση στο περί ο λόγος κείμενο γίνεται αναφορά σε διαδικασίες για την «συντεταγμένη χρεοκοπία» θα πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) από το 2013.
Οι συντάκτες του εγγράφου τάσσονται υπέρ της «σθεναρής εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας» και μάλιστα προτείνουν όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας να τιμωρείται με «στέρεα δημοσιονομικά μέτρα που θα της επιβάλλονται, όπως συγκεκριμένες περικοπές δαπανών, ή νέοι φόροι»!
Τέλος στο κείμενο επαναλαμβάνεται το «αίτημα» για τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ ώστε να εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία και να παρέχεται η δυνατότητα της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Κι επειδή οι συντάκτες του εγγράφου αναγνωρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει προς ώρας ανέφικτη, προτείνουν και εναλλακτικές: «Στην περίπτωση που η τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ δεν είναι πολιτικά εφικτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί μια εναλλακτική συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που θα είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου»!
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=160247