https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, November 09, 2011

Αστεροειδής περνά «ξυστά» από τη Γη

"Ξυστά" από τη Γη θα περάσει για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια σήμερα το βράδυ ένας γιγάντιος αστεροειδής...
γεγονός που περιμένουν με ανυπομονησία να καταγράψουν οι αστρονόμοι απ' άκρου εις άκρον του πλανήτη. Το ουράνιο σώμα θα πλησιάσει τη Γη σε κοντινότερη απόσταση απ' ό,τι η Σελήνη, αλλά δεν αναμένεται να αποτελέσει κίνδυνο για τον πλανήτη μας.

Η ικανοποίηση της επιστημονικής περιέργειας δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίον όλα τα τηλεσκόπια στη 01.28 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) θα είναι στραμμένα στον αστεροειδή "2005 YU55", πλάτους 400 μέτρων, ο οποίος θα διασχίσει την τροχιά της Σελήνης και θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 319.000 χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν τη μορφολογία της επιφάνειας του αστεροειδούς, καθώς και τη χημική του σύσταση, πληροφορίες οι οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες σε περίπτωση που χρειαστεί να εκτραπεί ένα τέτοιο ουράνιο σώμα προς αποφυγήν πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας.

Δυστυχώς ο αστεροειδής, ο οποίος θα περάσει μεταξύ Γης και Σελήνης, δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι ακόμα και σε καθαρό ουρανό, αλλά έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην παρατήρησή του και ερασιτέχνες αστρονόμοι, με τηλεσκόπια 10-12 ιντσών εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα.

Πάντως η παρακολούθηση και ανάλυση της πορείας του "2005 YU55" θα είναι υπόθεση των αστεροσκοπείων της NASA στο σύμπλεγμα Goldstone Deep Space Communications Complex στην έρημο Μοχάβε και στις εγκαταστάσεις της Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια, που θα συνεργαστούν με το αστεροσκοπείο του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο. Το τελευταίο αυτό αστεροσκοπείο "απαθανάτισε" τον συγκεκριμένο αστεροειδή τον Απρίλιο του 2010.

"Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους περνά τόσο κοντά από τη Γη. Μας δίνει μία μεγάλη και σπάνια ευκαιρία να μελετήσουμε ένα τέτοιο αντικείμενο" δήλωσε ο αστρονόμος Σκοτ Φίσερ, διευθυντής του προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης. To 1976, όταν ένας ανάλογου μεγέθους αστεροειδής "έξυσε" τον πλανήτη μας, το γεγονός δεν καταγράφηκε από κανέναν, ούτε από τη NASA.

Αν προσέκρουε στη Γη...

Μία στα 10 εκατομμύρια είναι η πιθανότητα πρόσκρουσης του αστεροειδούς στη Γη κατά τον αιώνα που διανύουμε, σύμφωνα με την εκτίμηση της NASA. Μάλιστα, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι εάν ένα τέτοιου μεγέθους αντικείμενο χτυπούσε τη Γη, η σύγκρουση θα προκαλούσε έκρηξη ισοδύναμη με εκείνη χιλιάδων μεγατόνων εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ. Στην περίπτωση αυτή θα προκαλούσε σεισμό έντασης 7 Ρίχτερ, καθώς και τσουνάμι που θα ξεπερνούσε τα 20 μέτρα σε ύψος και θα εξαπλωνόταν σε ακτίνα περίπου 100 χιλιομέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης.

http://tsekouratoi.blogspot.com/