https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, October 01, 2011

Τώρα και εσείς μπορείτε να έχετε «θέα» στο Έβερεστ


Η γερμανική εταιρεία Mobotix, που αρχικά είχε δραστηριοποιηθεί στον τομέα καμερών ασφαλείας, θέτει τώρα τον πήχη πολύ ψηλά κυριολεκτικά.

Μία από τις κάμερες M12 της εταιρείας, τοποθετήθηκε σε ύψος 5643 μέτρων στο βουνό Kala Patthar για να παρέχει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας της ψηλότερης κορυφής της γης που βρίσκεται «εκεί δίπλα», του βουνού Έβερεστ στα 8.848 μέτρα. Η τροφοδοσία της κάμερας γίνεται φυσικά μέσω του ήλιου και έλαβε τον τίτλο της υψηλότερα τοποθετημένης web-cam στον κόσμο, αφήνοντας πλέον δεύτερη αυτήν που βρίσκεται στα 4.389 μέτρα, σε μία βάση στο βουνό Aconcagua στην Αργεντινή.
Η κορυφή Kala Patthar, αν και επιλέχθηκε επειδή ακριβώς έχει εξαιρετική θέα της δυτικής μεριάς του Everest, εκθέτει την κάμερα σε κάποιες αρκετά ακραίες καιρικές συνθήκες, σφοδρών ανέμων και χαμηλών θερμοκρασιών που φθάνουν μέχρι και τους -30 βαθμούς Κελσίου. Η μηχανή ότι φωτογραφίζει το μεταδίδει ασύρματα στο Ev-K2-CNR Pyramid Laboratory/Observatory, το οποίο βρίσκεται στα 5.050 μέτρα, όπου και το βίντεο αναλύεται προτού σταλθεί για περαιτέρω αξιολόγηση στην Ιταλία.
Η εγκατάσταση της φωτογραφικής αποτελεί μέρος της παγκόσμιας έρευνας «Share», η οποία μελετά τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που επέρχονται στον πλανήτη. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι οι φωτογραφίες σε συνδυασμό με τα μετεωρολογικά στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς σε διάφορες κορυφές του πλανήτη να δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα της περιβαλλοντικής αλλαγής.
Όμως τις εικόνες από αυτά τα δυσπρόσιτα σημεία μπορείτε να τις απολαύσετε και εσείς από την άνεση του σπιτιού σας κλικάροντας εδώ, όμως να ξέρετε ότι η κάμερα λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις 6πμ μέχρι τις 6μμ ώρα Νεπάλ, με τις εικόνες να ανανεώνονται ανά πέντε λεπτά.
 
http://share-everest.it/SHAREEverest2011MeteoData/SouthCol/sensorSouthCol.html

http://www.proho.gr/technews/tora-kai-eseis-mporeite-na-exete-thea-sto-eberest