https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, October 03, 2011

Έκδοση και εξαργύρωση Εργοσήμου από την Εθνική Τράπεζα


Αφορά στο αμειβόμενο προσωπικό το οποίο καλύπτεται από την ασφάλιση των Ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και Ο.Γ.Α.
Έκδοση και εξαργύρωση Εργοσήμου από την Εθνική Τράπεζα 
Έκδοση και εξαργύρωση Εργοσήμου από την Εθνική Τράπεζα
Αφορά στο αμειβόμενο προσωπικό το οποίο καλύπτεται από την ασφάλιση των Ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και Ο.Γ.Α.
Έκδοση και εξαργύρωση Εργοσήμου από την Εθνική Τράπεζα


Στη διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης του εργοσήμου ΙΚΑ ΕΤΑΜ - ΟΓΑ συμμετέχει από την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 η Εθνική Τράπεζα.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία αφορά στο αμειβόμενο προσωπικό το οποίο καλύπτεται από την ασφάλιση των Ταμείων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και Ο.Γ.Α. και απασχολείται στις παρακάτω, ενδεικτικά αναφερόμενες, κατηγορίες:

- Οικιακές εργασίες,
- Κηπουρικές εργασίες,
- Μικροεπισκευαστικές μη οικοδομικές εργασίες,
- Ιδιαίτερα μαθήματα κατ΄οίκον,
- Φύλαξη/Μεταφορά παιδιών,
- Φροντίδα προσώπων που χρήζουν βοήθειας,
- Εργαζόμενοι σε Σ.Υ.Δ./Ιδρύματα,
- Αισθητική/Κομμωτική,
- Περιποίηση / Νοσηλευτική φροντίδα,
- Φυσικοθεραπεία /Συνοδεία εκτός οικίας, Εργάτες Γής (αγρότες).

Το Εργόσημο είναι ένα κουπόνι, η έκδοση του οποίου αντικαθιστά, κατά τρόπο αποκλειστικό, την αποζημίωση των ως άνω απασχολούμενων με οποιαδήποτε απευθείας δοσοληψία χρηματικής φύσης, ενώ κατά την εξαργύρωσή του παρακρατείται μέρος της αναγραφόμενης αξίας έναντι ασφαλιστικών εισφορών και αποδίδεται στον Ασφαλιστικό Φορέα κάλυψης του απασχολούμενου (20% υπέρ ΙΚΑ και 10% υπέρ ΟΓΑ).

Η Έκδοση και Εξαργύρωση Εργοσήμου εξυπηρετείται στο σύνολο του Δικτύου των 560 Καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας σε όλη τη χώρα.

Η διαδικασία διενεργείται ανέξοδα για το κοινό, όπως άλλωστε ανέξοδα διενεργείται από την Εθνική Τράπεζα και η κατάθεση εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν η διαδικασία εξαργύρωσης Εργοσήμου γίνεται μόνο από την Τράπεζα στην οποία έχει εκδοθεί.

Οι εργοδότες, προσερχόμενοι στην Τράπεζα για την έκδοση του Εργοσήμου θα πρέπει να προσκομίζουν το Δελτίο Ταυτότητας, το ΑΦΜ τους και τον ΑΜΚΑ τους.

Σε περίπτωση που επιλέξουν εξαργύρωση του Εργοσήμου σε πίστωση λογαριασμού του εργαζόμενου θα πρέπει επίσης να προσκομίζουν και τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου. Σε περίπτωση εξαργύρωσης με μετρητά, ο ΑΜΚΑ εργαζόμενου προσκομίζεται από τον εργαζόμενο, κατά τη στιγμή της εξαργύρωσης.

Η Εθνική Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα Έκδοσης και Εξαργύρωσης Εργοσήμου ακόμα και στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος η ταύτιση Ονοματεπωνύμου και ΑΜΚΑ του εργοδότη ή του εργαζόμενου εφόσον ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος προσκομίσει στην Τράπεζα επίσημο έγγραφο πιστοποίησης του ΑΜΚΑ.

Επίσημο έγγραφο πιστοποίησης του ΑΜΚΑ είναι η Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης, το βιβλιάριο υγείας ή επίσημο έγγραφο που έχει χορηγηθεί από τα ΚΕΠ ή από Φορέα Ασφάλισης.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=423093