https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, October 03, 2011

ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ


«Πολιτικοί, φτάνει πια!»
Ο Ιταλός επιχειρηματίας Ντιέγκο Ντέλλα Βάλλε
Σάλο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η επιθετική επιστολή προς τους πολιτικούς του επιχειρηματία Ντιέγκο Ντέλλα Βάλλε.

Πρόκειται για μια επιστολή που θα μπορούσε κάλλιστα να απευθυνθεί και στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο.

Υπό τον τίτλο «Πολιτικοί, φθάνει πια!» (Politici, ora basta), ο Ντέλλα Βάλλε, που δραστηριοποιείται στον τομέα της υποδηματοποιίας, απευθύνει ένα είδος «Κατηγορώ», προς την ιταλική πολιτική τάξη.

Ο επιχειρηματίας «αγόρασε» μια ολόκληρη σελίδα στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας για να απευθύνει σκληρές κατηγορίες στους πολιτικούς, χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά επιθετική γλώσσα:

«Το απεχθές και ανεύθυνο θέαμα που πολλοί από εσάς προσφέρουν», γράφει απευθυνόμενος στους πολιτικούς, «δεν γίνεται πλέον ανεκτό από το μεγαλύτερο μέρος των Ιταλών όλων των πολιτικών παρατάξεων».

Και συνεχίζει:

«Η συμπεριφορά σας, που αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων προσωπικών και κομματικών συμφερόντων, παραβλέποντας τα συμφέροντα της χώρας, μας οδηγεί στην καταστροφή και βλάπτει ανεπανόρθωτα την εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό. Συνειδητοποιείστε ότι πολλοί Ιταλοί δεν τρέφουν πλέον για πολλούς από σας καμία εκτίμηση και εμπιστοσύνη και δεν επιθυμούν πλέον να εκπροσωπούνται από μια πολιτική τάξη που, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει εντελώς απομακρυνθεί από την πραγματικότητα και από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η βαριά κρίση που έχει χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία – και την ιταλική – επιβάλλει σοβαρότητα, επάρκεια, καλή φήμη, αίσθηση του καθήκοντος και φιλοπατρία».

«Δυστυχώς», παρατηρεί ο Ντέλλα Βάλλε, «μόνο ένα μικρό τμήμα της παρούσας πολιτικής τάξης διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ οι υπόλοιποι είναι ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί, χωρίς καμία αντίληψη των προβλημάτων της χώρας, της σοβαρότητας των στιγμών και των σεναρίων που μας περιμένουν».

Ο Ντέλλα Βάλλε στρέφει τα βέλη και προς τον κόσμο των επιχειρήσεων και της διαπλοκής, γράφοντας ότι «τμήμα του φέρει βαριές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα: Για πολύ καιρό διατήρησε σχέσεις με τον κόσμο της πολιτικής (με βάση την συγκυρία και τις ανάγκες της στιγμής), υποστηρίζοντάς τον με ποικίλους τρόπους, χωρίς ποτέ να τους ανακαλέσει στην τάξη και να τους υπενθυμίσει το καθήκον τους υπέρ των συμφερόντων της Ιταλίας».

Τέλος, ο Ντέλλα Βάλλε απευθύνει προσκλητήριο προς τις εναπομείνασες υγιείς δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να στρατευτούν για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους και να προσφέρουν στους Ιταλούς έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής.

«Θα στείλουμε τις ευχαριστίες μας προς όσους σοβαρά εργασθούν προς αυτήν την κατεύθυνση», καταλήγει. «Εκείνοι, όμως, οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κομμάτων, που διακρίθηκαν για την παντελή έλλειψη επάρκειας, αξιοπρέπειας και φιλοπατρίας, θα πρέπει να ντρέπονται».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ξέσπασε σάλος αντιδράσεων από πολιτικούς όλων των κομμάτων, με ειρωνικά σχόλια του τύπου «πλήρωσε τις εφημερίδες για να δημοσιευθεί το μανιφέστο του; Καλά έκανε, διότι όταν μιλάει τζάμπα, δεν τον ακούει κανείς».

Το μόνο κόμμα που συμφώνησε με τις απόψεις του Ντέλλα Βάλλε ήταν αυτό του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, άλλοτε «δικαστή με τα καθαρά χέρια», ενώ αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση της Ρόζι Μπίντι, πρώην υπουργού στις κυβερνήσεις Πρόντι και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, που έδειξε τα παπούτσια της μάρκας Tod’s (που εμπορεύεται ο Ντέλλα Βάλλε), λέγοντας:  «Ας με σεβαστεί τουλάχιστον ως πελάτισσα»!

Και αποδεικνύοντας έτσι πως ο επιχειρηματίας είχε δίκιο όταν έγραψε πως (και) οι Ιταλοί πολιτικοί βρίσκονται εκτός πραγματικότητας