https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Thursday, October 13, 2011

Ai Weiwei ονομάζεται o «πιο ισχυρός καλλιτέχνης»


Ai Weiwei 
Ο καλλιτέχνης έχει ταχθεί εναντίον των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κινά

Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei έχει ονομαστεί το πιο ισχυρό πρόσωπο στον κόσμο της τέχνης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που καταρτίζεται από το περιοδικό ArtReview.

Όμως, ο κ. Ai, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Ιούνιο, μετά από 80 ημέρες φυλάκιση από τις κινεζικές αρχές, δήλωσε στο BBC ότι «δεν αισθάνεται καθόλου ισχυρός.
Το περιοδικό είπε ότι επιλέχθηκε από την ομάδα λόγω του πολιτικού ακτιβισμού του, όσο το έργο τέχνης του.
Κίνα επέκρινε την επιλογή λέγοντας ότι βασίστηκε σε «πολιτική προκατάληψη».
Σε δήλωσή του το, ArtReview περιοδικό δήλωσε: «δραστηριότητες [του] επέτρεψαν καλλιτέχνες να απομακρυνθούν από την ιδέα ότι εργάζονται σε μια προνομιακή ζώνη που περιορίζεται από τους τοίχους μιας γκαλερί ή ενός μουσείου».
«Πρόκειται για την επέκταση των δυνατοτήτων του τι μπορείτε να κάνετε με την τέχνη, και ως καλλιτέχνης πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φωνή σας", πρόσθεσε.
Διεθνής προβολή
Κινέζος Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Liu Weidman δήλωσε: «Η Κίνα έχει πολλούς καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν επαρκή ικανότητα Πιστεύουμε ότι μια επιλογή που βασίζεται αποκλειστικά σε μια πολιτική προκατάληψη έχει παραβιάσει τους στόχους του περιοδικού.."
ArtReview περιοδικό δήλωσε: «Η σειρά κατάταξης Ai Weiwei είναι το άμεσο αποτέλεσμα των προσπαθειών του να επεκτείνει το έδαφος και το κοινό για τη σύγχρονη πρακτική της τέχνης από το σπάσιμο των φραγμών μεταξύ τέχνης και ζωής.
«Η επέκταση του εδάφους και το κοινό για την τέχνη συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του περιοδικού."
Η σύλληψη του καλλιτέχνη, τον Απρίλιο, όταν επιβιβάστηκε σε πτήση στο Πεκίνο με προορισμό το Χονγκ Κονγκ, προκάλεσε μια παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.
Κινεζικές αρχές, δήλωσαν ο κ. Αϊ συνελήφθη με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, αλλά η οικογένειά του πάντα επέμενε ότι ήταν για την πολιτική του δράση.
Σύμφωνα με τους όρους της απελευθέρωσής του, δεν του επιτρέπεται να δώσει  συνέντευξη σε δημοσιογράφους ή να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο.
Σε μια συνέντευξη με το BBC, ο καλλιτέχνης είπε ότι  περιορίζεται δραστικά.
Και πρόσθεσε: «Όπως και αυτό το είδος της συζήτησης σήμερα που κάνω είναι μια παραβίαση νομίζω ότι μπορεί να μου φέρει πολύ μεγάλο πρόβλημα.."

"
Ο κ. Αϊ, ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Κίνας ήταν,  ο συν-σχεδιαστής στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου στην "Φωλιά του πουλιού» .
Το 2010, δημιούργησε ένα χαλί από 100 εκατομμύρια ηλιόσπορους από πορσελάνη για το Turbine Hall της Tate Modern στο Λονδίνο.
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-15285939