Δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα το εμπόριο προχώρησαν σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια φρέσκο μειώσεις των μισθών και τον πρώτο γύρο των περικοπών θέσεων εργασίας στο πλεονάζον προσωπικό δημόσιο τομέα.
Η απεργία από τα μέλη της ΑΔΕΔΥ, η πολιτική ένωση των υπηρεσιών, και η ΓΣΕΕ, η ομοσπονδία ομπρέλα κυριαρχείται από εργαζομένους του δημόσιου τομέα, έκλεισε πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας και σταμάτησαν τρένο και πορθμείων - αν και το σύστημα του μετρό της πρωτεύουσας λειτουργούσε κανονικά.
Οι εργαζόμενοι σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες πλακόστρωτο για ιδιωτικοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, τη λαχειοφόρο αγορά και τις λιμενικές αρχές του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν επίσης η απεργία.
Στάθης Ανέστης, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, που περιγράφεται διαφαινόμενη περικοπές θέσεων εργασίας ως «βάρβαρη νέα πολιτική που θα καταστήσει την ύφεση περισσότερο."
Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να παραστεί σε συνεδρίαση στο κέντρο της Αθήνας ακολούθησε πορεία στο κοινοβούλιο.
Τα ανώτατα όρια απεργία την εβδομάδα της διαλείπουσας διαμαρτυρίες των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των καθιστικές διαμαρτυρίες στα υπουργεία της κυβέρνησης και της αδήλωτης εργασίας σε κανόνα σε περισσότερες από 100 κρατικές οντότητες που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να κλείσει βάσει των όρων του bail-out Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το bail-out σχέδιο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο σε αντάλλαγμα για ένα άλλο € 109 δις της χρηματοδότησης κλήσεις για την κοπή 150 000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα έως το 2014. Οι περικοπές θα επηρεάσουν κυρίως τους εργαζόμενους με συμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και οι εργαζόμενοι των υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών, υπερασπίστηκε τις περικοπές την Τρίτη, λέγοντας ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύουν ότι ο δημόσιος τομέας έχει πλεονάζον προσωπικό και αναποτελεσματική.
Αλλά και άλλοι υπουργοί της σοσιαλιστικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι διεθνείς δανειστές είναι η επιβολή υπερβολικών λιτότητας για την Ελλάδα, αναφέροντας ΕΕ-προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με ενδεχόμενη συρρίκνωση 15 εκατοστιαίες μονάδες της παραγωγής μεταξύ 2009 και 2012, και η ανεργία πάνω από 16 τοις εκατό το επόμενο έτος.
«Τα μέτρα που απειλούν να μειώσουν το βιοτικό επίπεδο σε πρωτόγνωρα επίπεδα για μια δυτική ευρωπαϊκή χώρα, μια που δεν είναι αποδεκτό," Χάρης Kastanides, ο υπουργός Δικαιοσύνης, είπε σε μια ελληνική ραδιοφωνική συνέντευξη.