https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Thursday, September 15, 2011

Νέα στοιχεία για την τραγωδία στη Φουκουσίμα


Ομάδα ερευνητών ανακοίνωσαν χθες ότι η τήξη στον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εφόσον οι ρίψεις νερού από τα ειδικά συνεργεία πραγματοποιούνταν τέσσερις ώρες νωρίτερα.


 Ειδικότερα, εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα που βασίζονται σε προσομοίωση μέσω υπολογιστή, η τήξη του πυρήνα δεν θα συνέβαινε αν υπήρχε μεγαλύτερος συντονισμός και ταχύτερες ενέργειες.

Νωρίτερα, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανέφερε ότι η ανάλυση των μέχρι στιγμής δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τον τόπο του πυρηνικού δυστυχήματος δείχνει ότι το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί λίγη ώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 14 Μαρτίου και συγκεκριμένα στη 13:00 το μεσημέρι.

Οι πρώτες ρίψεις νερού πραγματοποιήθηκαν στις 20:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αφού πρώτα τα ειδικά συνεργεία είχαν προχωρήσει στη μείωση της πίεσης εντός του αντιδραστήρα. Ωστόσο, αυτή η αργοπορία προκάλεσε την τήξη των ράβδων με το πυρηνικό καύσιμο, με αποτέλεσμα στις 20:00 το απόγευμα της 15ης Μαρτίου (100 ώρες μετά τον σεισμό) το μεγαλύτερο μέρος αυτών να έχει λιώσει και να έχει «πέσει» στον πάτο της δεξαμενής.

Η προσομοίωση έδειξε ότι αν η επέμβαση είχε πραγματοποιηθεί τέσσερις ώρες νωρίτερα θα μπορούσε να αποφευχθεί η τήξη καθώς η θερμοκρασία δε θα ξεπερνούσε τους 1.200 βαθμούς Κελσίου που προκάλεσαν την καταστροφή της εγκατάστασης.

«Τα νέα δεδομένα αυξάνουν τα ερωτήματα σχετικά με τις κινήσεις της Tepco αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό», σημείωσε ο Masashi Hirano, επικεφαλής της υπηρεσίας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας