https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, September 14, 2011

Βιταμίνες Β φρενάρουν το Αλτσχάιμερ




Επιβραδύνουν σημαντικά την εμφάνιση της νόσου σύμφωνα με νέα ευρήματα
Βιταμίνες Β φρενάρουν το Αλτσχάιμερ


Στην καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ μέσω βιταμινών του συμπλέγματος Β στοχεύουν βρετανοί επιστήμονες




Αποτελεσματική «ασπίδα» ενάντια στη νευροεκφυλιστική νόσο Αλτσχάιμερ αποτελούν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.







Συγκεκριμένα, μέσα από διετή μελέτη οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδηςδιαπίστωσαν ότι μεγάλες δόσεις των βιταμινών Β6, Β12 και φυλλικού οξέος είναι ικανές να μειώσουν την συρρίκνωση του εγκεφάλου κατά 30%.


Βιταμινούχος πόλεμος στην άνοια


Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «International Journal ofGeriatric Psychiatry», έλαβαν μέρος συνολικά 270 εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) ηλικίας άνω των 70 ετών οι οποίοι εμφάνιζαν ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI) – μια κατάσταση που επηρεάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη, τη γλώσσα και άλλες νοητικές διεργασίες.


Εκτιμάται ότι περίπου το 50% των ατόμων με ήπια γνωστική διαταραχή αναπτύσσει τελικά Αλτσχάιμερ μέσα σε διάστημα πέντε ετών από την πρώτη διάγνωση.


Η λήψη βιταμινών Β και φυλλικού οξέος ρυθμίζει τα επίπεδα ενός αμινοξέος στο αίμα, το οποίο ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Τα υψηλά επίπεδα του συγκεκριμένου αμινοξέος μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στη μία δόθηκαν εικονικές βιταμίνες (placebo), ενώ στην άλλη χορηγήθηκε ένα κοκτέιλ βιταμινών αποτελούμενο από 0,5mg βιταμίνης Β12, 0,8mg φολικού οξέος και 20mg βιταμίνης Β6 – ποσότητες αρκετά υψηλότερες από εκείνες που συνιστούν οι γιατροί.


Οι ειδικοί εξέτασαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων στην αρχή και στο τέλος του διετούς πειράματος, ενώ προχώρησαν και σε μια σειρά γνωστικών τεστ για να εντοπίσουν τυχόν διαφορές.


Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν βιταμίνες σημείωσαν κατά 30% μικρότερη μείωση του εγκεφαλικού ιστού, συγκριτικά με την ομάδα των placebo.


Το μεγαλύτερο όφελος ωστόσο φάνηκε να το έχουν οι εθελοντές που κατά το ξεκίνημα της μελέτης συγκέντρωναν τα υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, καθώς η λήψη των βιταμινών έδειξε να «φρενάρει» τη συρρίκνωση του εγκεφάλου κατά 50%.


«Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νοητικής φθοράς, της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας όπως π.χ. η αγγειακή άνοια, σε άτομα προχωρημένης ηλικίας» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρ Σελέστ ντε Τζάγκερ.


«Η αυξημένη ομοκυστεΐνη μπορεί ακόμα να προκαλέσει φθορές στην ενδοθηλιακή «φόδρα» των κυττάρων του αίματος. Επίσης προσδένεται σε υποδοχείς που διαθέτουν οι νευρώνες και φαίνεται να συμβάλλει στην εξέλιξη της ατροφίας του εγκεφάλου που συνδέεται με τη νόσο» πρόσθεσε..


Η ειδικός εξήγησε ότι οι ηλικιωμένοι εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στις επιπτώσεις της ομοκυστεΐνης γιατί τα επίπεδα αυξάνονται με την ηλικία και πιθανότατα λόγω της περιορισμένης απορρόφησης βιταμινών Β μέσω της διατροφής.


Βαρύτητα στη διατροφή


Η ίδια συμβουλεύει ότι προκειμένου κάποιος να μπορεί να διατηρεί τα επίπεδα του συγκεκριμένου αμινοξέος χαμηλά, καλό θα είναι να καταναλώνει συχνά κρέας, ψάρι και πράσινα λαχανικά, ενώ θα πρέπει να μετριάζει την κατανάλωση αλκοόλ η οποία «αφοπλίζει» τον οργανισμό από τη βιταμίνη Β12.


Υπογράμμισε ωστόσο, ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν θα πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών χωρίς την γνωμάτευση κάποιου ειδικού.


«Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης καρκινικών κυττάρων μέσω της λήψης φυλλικού οξέος. Επίσης πρέπει να τηρείται μια ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες βιταμίνες. Η γνώμη μου είναι να ελέγξουμε αρχικά την ποσότητα των βιταμινών (Β12 και άλλων) που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής» κατέληξε η δρ ντε Τζάγκερ.