https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, September 27, 2011

200 τόνοι ασήμι βρέθηκαν σε ναυάγιο στον Βόρειο Ατλαντικό


Το βρετανικό πλοίο είχε βυθιστεί από τους Ναζί το 1941
200 τόνοι ασήμι βρέθηκαν σε ναυάγιο στον Βόρειο Ατλαντικό
Το φορτηγό πλοίο Gairsoppa σε βάθος 4.700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το μεγαλύτερο φορτίο πολύτιμου μετάλλου που βρέθηκε ποτέ στη θάλασσα ανακαλύφθηκε στο ναυάγιο ενός βρετανικού φορτηγού πλοίου, το οποίο βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα παγωμένα νερά του Βορείου Ατλαντικού.
Πρόκειται για 200 τόνους ασήμι αξίας 170 εκ. ευρώ, που βρέθηκαν από την αμερικανική εταιρεία αρχαιολογίας και ναυαγιαιρεσίας Odyssey Marine σε βάθος 4.700 μέτρων στο ναυάγιο του πλοίου Gairsoppa, το οποίο με το ξέσπασμα του πολέμου εκτελούσε δρομολόγια για το βρετανικό εμπορικό ναυτικό.

Το πλοίο βυθίστηκε τον Φεβρουάριο του 1941 από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου, ενώ είχε πέσει σε κακοκαιρία και προσπαθούσε να προσαράξει στην Ιρλανδία. Μόνος ένας ναύτης, ο Ρίτσαρντ Άιρες, κατάφερε να φθάσει ζωντανός στη στεριά έπειτα από 13 ημέρες στη θάλασσα.

Το ναυάγιο του πλοίου βρέθηκε στον βυθό σε κατακόρυφη θέση, με τα αμπάρια απασφαλισμένα. Το φορτίο βρέθηκε με τη βοήθεια ρομποτικών υποβρυχίων. Το Gairsoppa μετέφερε 200 τόνους ασήμι για τις ανάγκες της χρηματοδότησης του πολέμου από την Καλκούτα της Ινδίας στο Λίβερπουλ, μέσω του Φριτάουν της Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που σύναψε η Odyssey με το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας, η εταιρεία θα κρατήσει το 80% της αξίας του φορτίου, κάτι που θα της αποφέρει περίπου 136 εκ. ευρώ. «Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση - τον εντοπισμό και την αναγνώριση του ναυαγίου - τώρα δουλεύουμε σκληρά για να σχεδιάσουμε τη φάση της ανέλκυσης» σχολίασε ο Άντριου Κρεγκ της Odyssey Marine. Οι εργασίες ανέλκυσης αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι.