Στην φωτογραφία: Ένα χαρτονόμισμα αξίας 10 fioritos - ή ακριβώς 20 € - όπως χρησιμοποιείται σήμερα στο "Πριγκιπάτο του Filettino". Το πρόσωπο στο χαρτονόμισμα είναι αυτό του δημάρχου Luca Sellari.
Μια ιταλική πόλη έχει αρχίσει να εκτυπώνει το δικό της νόμισμα - και θέλει να κηρύξει την ανεξαρτησία - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά σχέδια για τη συγχώνευση μικρών πόλεων σε ένα σημαντικό εγχείρημα για τη μείωση του κόστους.
Το Filettino, το οποίο βρίσκεται περίπου 60 μίλια ανατολικά της Ρώμης, έχει πληθυσμό 598 ανθρώπων - ένας πληθυσμός αρκετά μικρός που οδηγεί την πόλη επίσημα να συγχωνευτεί με μια γειτονική πόλη, στο πλαίσιο του έκτακτου προϋπολογισμού για μείωση των δαπανών επί του παρόντος από το ιταλικό κοινοβούλιο.
Οταν η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι θα υποχρεώσει τις πόλεις με λιγότερους από 1.000 κατοίκους να συγχωνευθούν, μερικοί από τους δημάρχους των 1.963 πόλεων που αφορούσε η κυβερνητική απόφαση παρέδωσαν τα κλειδιά των πόλεών τους.
Άλλοι είπαν ότι θα καλωσορίσουν όσους μετανάστες φτάσουν από τη Λιβύη ώστε να αυξήσουν τον πληθυσμό τους πάνω από το όριο. Και ο Σελάρι, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος τον Μάιο, είπε πως θα κάνει την πόλη του ανεξάρτητο πριγκιπάτο, «αν αυτό χρειάζεται για να παραμείνει αυτόνομη και να προστατευθούν οι φυσικοί πόροι της».
Αντί για τη συγχώνευσή της με το κοντινό Τρέβι, όπως αναφέρει το Reuters, ο δήμαρχος της πόλης, Luca Sellari - ο οποίος βρίσκεται στα καθήκοντά του μόνο εδώ και τρεις μήνες - θέλει να αποσχιστεί από την Ιταλική Δημοκρατία, και να δηλώσει ανεξαρτησία, και να ζήσει η πόλη ως ανεξάρτητη οντότητα.
Η Ιταλία ως χώρα έχει την σημερινή της μορφή για λιγότερο από δύο αιώνες – όπου διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα μέσα από τη σταδιακή συγχώνευση των πόλεων-κρατών - με πολλές αγροτικές περιοχές οι οποίες εξακολουθούν σθεναρά να υπερηφανεύονται για τις τοπικές παραδόσεις τους.
Στην περίπτωση του Filettino, το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων ακούστηκε ιδιαίτερα άσχημα, καθώς ιδίως η πόλη είχε καυχηθεί προηγουμένως για έναν πληθυσμό γύρω στα 3.000 άτομα - αρκετά πάνω από το όριο που θα ήταν απαραίτητο για να διατηρηθεί μόνη της.
Η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι ο Sellari έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει μια ξεχωριστή τοπική οικονομία - με το τοπικό νόμισμα, το Fiorito, συνδεδεμένο με το ευρώ (ένα Fiorito αξίζει € 2 - που σημαίνει ότι η πόλη μπορεί να καυχηθεί ήδη για πλεονέκτημα των εξαγωγών) και χρησιμοποιείται ήδη για την αγορά t-shirts και οινοπνευματωδών ποτών που φέρει το έμβλημα της πόλης.
Σε όλη την Ιταλία, οι δήμαρχοι μικρών πόλεων ήταν εξοργισμένοι με την επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει τους σχετικά αμελητέους προϋπολογισμούς τους. «Ξέρετε πόσα κοστίζουν στο κράτος όλοι οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι των μικρών ιταλικών πόλεων;» ρωτάει η Φράνκα Μπίλια, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Μικρών Πόλεων. Η απάντηση, 5,8 εκατομμύρια ευρώ, είναι «περίπου το ίδιο ποσό που πληρώνει η Κάτω Βουλή για τις υπηρεσίες του εστιατορίου της», απαντά μιλώντας στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». «Δουλεύουμε σαν τρελοί και θέλουν να κόψουν κάτι που κοστίζει όσο και η κουζίνα τους. Τι θέλουν, να ξεσπάσει καμιά επανάσταση;».
Την περασμένη εβδομάδα η ιταλική κυβέρνηση υπαναχώρησε σχετικά με το πρόγραμμα, λέγοντας ότι οι πόλεις θα μπορούσαν να κρατήσουν τις ατομικές καταστάσεις τους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως παίρνει πίσω τα μέτρα αυτά, έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στο Αρκορε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο σύμμαχός του της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα έσοδα που προβλέπονταν από τα έκτακτα αυτά μέτρα, τα οποία είχαν συναντήσει πολλές αντιδράσεις, θα καλυφθούν από τα έσοδα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Αλλά το πρόγραμμα «Πριγκιπάτο του Filettino» πρόκειται να συνεχιστεί, με τον Sellari να λέει: «Στόχος μας είναι να επιτύχουμε πραγματική αυτονομία από την Ιταλία, και έχουμε τους πόρους για να το κάνουμε".
Και όπως ο ίδιος - πρίγκιπας σε αναμονή - παραδέχεται: «Είναι το όνειρο του καθενός να είναι πρίγκιπας."