Όπως έγινε γνωστό από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τουρκική αρχαιολογική αποστολή θα αναλάβει τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη Ξάνθο στις ακτές της πάλαι ποτέ Λυκίας, κοντά στην Αττάλεια. Μέχρι τώρα τις ανασκαφές διεξήγαν Γάλλοι αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μπορντό. Μέχρι το σημείο αυτό τα πράγματα φαίνονται καλά. Όμως οι Τούρκοι είναι Τούρκοι, παντού, και ο σεβασμός στην πολιτισμική κληρονομιά των ιστορικών λαών της περιοχής που με το σπαθί κατέλαβαν, δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Έτσι από τη στιγμή που ανέλαβαν την ανασκαφή «ξέχασαν» ότι η Ξάνθος ήταν ελληνική πόλη! Ας θυμίσουμε λοιπόν στους… αρχαιοκάπηλους τα ακόλουθα:
Η αρχική της ονομασία ήταν Άρνα, την περίοδο των Χετταίων. Στην Ιλιάδα ο Όμηρος την αναφέρει με το όνομα Ξάνθος, από το όνομα του γειτονικού της ποταμού, ως πατρίδα του ήρωα Σαρπηδόνα. Οι Λύκιοι κάτοικοί της ήταν ένας από τους ελληνικής καταγωγής λαούς της Θάλασσας που μετά τα Τρωικά κατέκλυσαν τη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία οι Λύκιοι ήταν απόγονοι των αρχαίων Μινωιτών. Η πόλη αντιστάθηκε ηρωικά στους Πέρσες, όταν εισέβαλαν στην Μικρά Ασία τον 6ο αιώνα π.Χ. Τότε εξοντώθηκε όλος ο πληθυσμός της. Αργότερα εποικίστηκε από Ανατολίτες και συμμετείχε στην εκστρατεία του Ξέρξη κατά της Ελλάδας και για τιμωρία ο Κίμων την κατέστρεψε. Από την εποχή αυτή και μετά η πόλη που ξανακτίστηκε ήταν αμιγώς ελληνική και παρέμεινε έτσι ως το τέλος. Ήταν μάλιστα μέλος της πρώτης Αθηναϊκής Συμμαχίας.
Αργότερα υποδέχτηκε ως ελευθερωτή τον Αλέξανδρο. Αντίθετα με τα όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι, η πόλη, τον 2ο αιώνα π.Χ. δεν ήταν το κέντρο του πολιτισμού των Λυκίων γιατί απλούστατα οι Λύκιοι, ως Έλληνες μετέφεραν και στην περιοχή τον δικό τους πολιτισμό.
Τουλάχιστον να είμαστε εμείς οι Έλληνες στοιχειωδώς ενημερωμένοι, ώστε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τη «φιλία» του Ερντογάν…
defence-point