Σχόλια και εκτιμήσεις των ξένων ΜΜΕ την επόμενη της αναταραχής στην Αθήνα
Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται η ρευστή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με αφορμή τα γεγονότα της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό τον οποίον προανήγγηλε στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός
Γιώργος Παπανδρέου.
Το βρετανικό
BBC σε εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα του οικονομικού αναλυτή του,
Πολ Μέισον, με τίτλο «Στην Ελλάδα το κράτος αρχίζει να χάνει τον έλεγχο των κρατικών λειτουργιών» ( "Greek state starting to lose grip on functions of state" ), μιλά για ανασχηματισμό υπό την απειλή ανταρσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο βρετανός δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως ο κ.Παπανδρέου προβαίνει στην κίνηση αυτή προκειμένου να βρει υποστηρικτές για τα νέα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται για το «πακέτο στήριξης» από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενώ αναφέρεται στην εντεινόμενη ανησυχία των αγορών για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
"Αυτό που είναι κομβικής σημασίας, ωστόσο, είναι η παροιμιώδης παραλυσία στην οποία έχει καταπέσει η ελληνική κυβέρνηση, ένα παράλυτο κράτος, όπου τα όρια μεταξύ οικονομικού και κοινωνικού χάους είναι πολύ θολά" γράφει ο κ.Μέισον. Και καταλήγει :
"Ενα τρανό παράδειγμα του χάους που επικρατεί στην Αθήνα είναι η στάση του κόσμου απέναντι στα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους του. Από νεαρούς με κουκούλες, μέχρι ηλικιωμένους, όλοι βάζουν τους δημοσιογράφους στο ιδιο καζάνι και μας θεωρούν συλλήβδην «ρουφιάνους της αστυνομίας», «καθάρματα» και «εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου». Ρωτάω έναν ηλικιωμένο κύριο «Μα δεν θέλετε να καταγράψουμε όλα όσα σας συμβαινουν;», για να πάρω την κατηγορηματική απάντηση "Όχι !". Φαινόταν απολύτως ήρεμος και λογικός καθώς μου είπε, κουνόντας το χέρι του μπροστά στο πρόσωπό μου:
"Είναι πολύ αργά για να κάνετε κάτι τέτοιο".
Η βρετανική εφημερίδα «
Γκάρντιαν» τονίζει σε άρθρο της με τίτλο «Σε αναταραχή η Ελλάδα καθώς ο Παπανδρέου προσπαθεί να διασώσει την κυβέρνηση του» ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων 18 μηνών έφερε την κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης. Η εφημερίδα αναφέρεται με έμφαση στις έντονες διεργασίες ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τον ενδεχόμενη συνεργασία, σημειώνοντας πως
"ο έλληνας πρωθυπουργός αιφνιδίασε, με τον σημερινό ανασχηματισμό, ακόμη και τους ίδιους τους υπουργούς του.
Οι
«Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» θεωρούν ότι μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι Βρυξέλλες είναι ήδη σε συζητήσεις με την Αθήνα για να επιβεβαιώσουν κατά πόσον τα νέα μέτρα έχουν τη συγκατάθεση των κομμάτων, παρά τις όποιες ανησυχίες για την αποτυχία του οικονομικού προγράμματος. Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση κορυφαίου ξένου επενδυτή, ο οποίος δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να συμβεί, φέτος το καλοκαίρι, ένα «ελληνικό οικονομικό ατύχημα» που θα βάλει σε περαιτέρω κίνδυνο όλη την Ευρωζώνη.
Στην εντεινόμενη ανησυχία των διεθνών αγορών για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας επικεντρώνεται η
«Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ενώ οι
«Νιου Γιόρκ Τάιμς» ισχυρίζονται ότι θα περάσει ο νέος κύκλος των οικονομικών μέτρων, καταλήγοντας ότι
«η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές».
Για «σοβαρή ελληνική κρίση» κάνει λογο η γερμανική εφημερίδα
«Μπιλντ» σε άρθρο της με τίτλο
«Ο Παπανδρέου προσφέρεται να παραιτηθεί», αναφερόμενη στον σημερινό ανασχηματισμό και τη ψήφο εμπιστοσύνη που θα ζητήσει η κυβέρνηση, ενώ η ισπανική εφημερίδα
«Ελ Παϊς» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο
«Ο Παπανδρέου κάνει ανασχηματισμό μετά την απόρριψη της συναίνεσης από την αντιπολίτευση», τονίζοντας πως η αντιπολίτευση απορρίπτει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και ζητεί εκλογές.
Τέλος, το αραβικό δίκτυο
«Αλ Τζαζίρα» μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αθέτησε την προεκλογική της υπόσχεση να μην επιβάλει νέους φόρους και συνέταξε ένα τετραετές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που πυροδότησε διαδηλώσεις οι οποίες διαρκούν πάνω από 20 ημέρες.