https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, May 20, 2011

WikiLeaks: "Οι υπόγειες συνεννοήσεις του Όλι Ρεν για την Τουρκία"

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η WikiLeaks, ο Ρεν, που το 2007 ήταν αρμόδιος επίτροπος για τη Διερεύνηση της ΕΕ, είχε υποσχεθεί στους Αμερικανούς να διατηρήσει την ελπίδα της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.


Η Ράις προσπαθούσε να βρει κάποιον μέσα από την Ένωση προκειμένου να προωθηθούν οι αμερικανικές θέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ντάνιελ Φριντ, πρότεινε τον Ρεν, αφού ήταν γνωστό πως υποστήριζε θερμά ενταξιακή προοπτική της γείτονας χώρας.

Εκείνη τη χρονιά, η Φινλανδική προεδρία πέτυχε να δώσει μια ελπίδα στην Τουρκία, κάνοντας συμβιβασμό για τη μη συμμόρφωση της χώρας στην υποχρέωση της να ανοίξει τα λιμάνια  και τα αεροδρόμια στην Κύπρο.

Τώρα ο ίδιος ο Ρεν, υποστήριζε πως σε περίπτωση που τελειώσει το “ευρωπαϊκό όνειρο” για την Τουρκία θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες στις σχέσεις της Δύσης με το Ισλάμ.

Σε συνάντηση που είχε ο Φινλανδός με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Ελσίνκι, Μέριλιν Γουέρ, τον Ιούλιο του 2007, υπήρξε η διαβεβαίωση προς την αμερικανική πλευρά πως οι αποφάσεις της Ευρώπης για την Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξουν, παρά το γεγονός πως υπήρχε ένα μεγάλο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί: Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. 

Ο ίδιος πρότεινε στους Αμερικανούς τη σύνταξη συμπερασμάτων από μεριάς την ΕΕ, η οποία θα δώσει την ευχέρεια στον Σαρκοζί να πει στο γαλλικό λαό πως υπάρχει “προνομιακή σχέση” με την Τουρκία και όχι ένταξη, ενώ το κείμενο των συμπερασμάτων θα διατηρήσει την ελπίδα στους Τούρκους ότι έχουν μια μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή προοπτική.

Ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια που κατάφερε επίσης ο Ρεν να υπερπηδήσει ήταν το Σχέδιο Ανάν, η καταψήφιση του οποίου αποτέλεσε αγκάθι για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί ήθελαν διακαώς να βγει από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων το ναυάγιο του Σχεδίου, αφού κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα όλες τις συζητήσεις.

Ο Ρεν διεμήνυσε στους αμερικανούς πως θα αναζητούσε τρόπους για να θυμίσει στην Ευρώπη πως το σχέδιο Ανάν δεν ήταν ανακόλουθο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Διαβάστε εδώ όλο το τηλεγράφημα.