https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, May 30, 2011

Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο θεός!


ΔΕΙΤΕ: Το αφιέρωμα στον Θωμά Μαύρο

Στις 31 Μαΐου 1954, την ώρα που το φίλαθλο κοινό της Υφηλίου περίμενε την έναρξη του Μουντιάλ της Ελβετίας, γεννήθηκε ο δεύτερος γιος μίας οικογένειας από την Καλλιθέα. Μη βιάζεστε να μας «την πείτε», διότι το γεγονός αυτό έμελλε... να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το αγόρι που γεννήθηκε τότε και σήμερα κλείνει τα 57 του χρόνια, δεν είναι άλλος από τον Θωμά Μαύρο, τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών στην Α' Εθνική και έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα!

Από μικρό παιδί ακόμα, όταν ως μασκότ (!) του Πανιωνίου εντυπωσίαζε τον κόσμο με τα κόλπα του στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, μέχρι το 1991, όταν κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του στο ίδιο γήπεδο, η ζωή του Μαύρου ήταν συνυφασμένη με το ποδόσφαιρο. Από μικρός εντάχθηκε στις ακαδημίες των «κυανέρυθρων» και το ταλέντο του ξεχώρισε γρήγορα ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδιά. Γι' αυτό τον λόγο το 1970, σε ηλικία μόλις 16 ετών, προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα από τον Αγγλο τεχνικό, Τζο Μάλετ. Ένα αστέρι είχε μόλις ανατείλει.

Η καθιέρωση του Μαύρου στην ενδεκάδα του Πανιωνίου ήρθε προς το τέλος της πρώτης κιόλας χρονιάς του στην πρώτη ομάδα (1970-71, όταν μάλιστα οι «κυανέρυθροι» τερμάτισαν 2οι διεκδικώντας με αξιώσεις τον τίτλο). Αρχικά ως αριστερός εξτρέμ και μετά ως κυνηγός περιοχής, ο Μαύρος έδειχνε ότι έχει ιδιαίτερη σχέση με το γκολ. Ένα χρόνο αργότερα, ήρθε και το ντεμπούτο στην Εθνική Ελλάδας (στο 0-5 από την Ολλανδία, στις 16/2/1972) και φυσικά το ενδιαφέρον από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τον κέρδισε τελικά η ΑΕΚ.

Η μεταγραφή του Μαύρου στην «Ενωση» ήταν περιπετειώδης. Χρειάστηκε δικαστική διαμάχη με τον Πανιώνιο, η οποία διήρκεσε ένα χρόνο (όλη την περίοδο 1975-76). Ο Λουκάς Μπάρλος έχτιζε τότε τη μεγάλη ΑΕΚ, η οποία διέπρεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του '70 και ο Μαύρος ήταν το πρώτο «βιολί» στην επίθεση. Με αυτόν πρώτο σκόρερ κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα το 1978 και το 1979 και έπαιξε το καλύτερο, ίσως, ποδόσφαιρο της ιστορίας της. Το 1979, μάλιστα, ο Μαύρος σημείωσε 31 γκολ και κατέκτησε το αργυρό ευρωπαϊκό παπούτσι, με μόλις τρία γκολ λιγότερα από τον «χρυσό» Ολλανδό Κιστ.

Αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο της «Ενωσης», οι οποίοι φώναζαν το περίφημο «ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο θεός» κάθε φορά που σημείωνε γκολ. Όμως, το 1987 ο μεγάλος αυτός άσος έφυγε διωγμένος από την ΑΕΚ, ύστερα και από κόντρα που είχε με τον τότε προπονητή της, Νίκο Αλέφαντο. Βρήκε καταφύγιο στην «αγκαλιά» του Πανιωνίου και αποστόμωσε όλους εκείνους που τον θεωρούσαν «τελειωμένο». Ο Μαύρος συνέχισε να φορτώνει με γκολ τις αντίπαλες εστίες και πέρασε τον Μίμη Παπαϊωάννου στην κορυφή της λίστας των σκόρερ από καταβολής Α' Εθνικής. Το 1990, μάλιστα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 22 γκολ!

Ο Θωμάς Μαύρος κρέμασε τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 1991, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού. Είκοσι χρόνια μετά, τα επιτεύγματά του τον έχουν καθιερώσει στις συνειδήσεις όλων ως έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Και όσοι τον πρόλαβαν αγωνιζόμενο, δύσκολα μπορούν να θυμηθούν άλλο επιθετικό ο οποίος να έκανε το γκολ να φαίνεται τόσο απλή υπόθεση.


Τα κορυφαία επιτεύγματα του:


• Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α' Εθνική με 260 γκολ.
• Τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1978, 1979, 1985 με την ΑΕΚ και 1990 με τον Πανιώνιο).
• Αργυρό ευρωπαϊκό παπούτσι το 1978.
• Δύο φορές Πρωταθλητής Ελλάδας (1978, 1979) και δύο φορές Κυπελλούχος (1978, 1983), όλες με την ΑΕΚ.
• Είναι ένας από τους μόλις 11 παίκτες στην ιστορία της Α' Εθνικής με πέντε γκολ σε ένα ματς (ΑΕΚ - Αιγάλεω 5-2 το 1985).
• Τέταρτος σε συμμετοχές στην Α' Εθνική με 501.
• Έπαιξε 36 φορές στην Εθνική (1972 έως 1984), πετυχαίνοντας 12 γκολ.


Ο Θωμάς Μαύρος εν δράσει:


πηγή: sday