https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Sunday, May 29, 2011

Σήμερα η πανευρωπαϊκή συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων»

Κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών που διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής

Πραγματοποιείται σήμερα στις 18:00 το απόγευμα η πανευρωπαϊκή συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων που έχει διευθετηθεί μέσω διαδικτύου.

Οι «Έλληνες αγανακτισμένοι» συνεχίζουν να διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος, κινητοποιώντας χιλιάδες πολίτες σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, που αποφασίζουν να κατεβούν στους δρόμους μαζί με τα παιδιά τους, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας.


Στην πλειοψηφία τους, είναι νέοι, άνεργοι, εργαζόμενοι και φοιτητές που συμμετέχουν στην διαμαρτυρία, χτυπώντας κατσαρόλες μπροστά

«Αντώνη, έλα να κάνουμε κυβέρνηση»

Πρόταση-έκπληξη του πρωθυπουργού

«Αντώνη, έλα να κάνουμε μαζί κυβέρνηση. Να αναλάβεις αναπληρωτής Πρωθυπουργός και να μου υποδείξεις πρόσωπα για υπουργούς», φέρεται να είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση, για να εισπράξει πάντως την άρνησή του κεςι σε αυτή την πρόταση.

Ο πρωθυπουργός, μπροστά στον κίνδυνο να σκάσει η χρεοκοπία στα χέρια του, φέρεται να είχε σημαντικές συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είχε να καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις. «Θες να πάμε σε εκλογές;», φέρεται να είπε κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο, οι πηγές επιμένουν ότι του ζήτησε να εξετάσουν ακόμη και τη δυνατότητα συγκυβέρνησης με τον Α.Σαμαρά σε θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού με κάποιους υπουργούς που θα υποδείξει ο ίδιος.

Ο Α.Σαμαράς απάντησε ότι οι εκλογές γίνονται πάντα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ενώ απέρριψε κάθετα «εξωθεσμικές λύσεις», όπως αυτές της συγκυβέρνησης, ή μίας κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

«Όλοι πλατεία να γράψουμε ιστορία!»

Οι πρωταγωνιστές της κοινωνίας των πολιτών διεκδικούν το δικό τους δικαίωμα στο όνειρο

Το στρατόπεδο των «Αγανακτισμένων» είναι η πλατεία Συντάγματος και η καρδιά του το σιντριβάνι.

«Παιδιά θέλετε σάντουιτς; Στιλό και χαρτί; Θέλετε παρέα;» , είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που θα ακούσει κάποιος αν σταθεί για πέντε λεπτά δίπλα στις σκηνές που στήθηκαν πρόχειρα γύρω από εκεί. «Δεν θέλουμε οργάνωση, τους θέλουμε όλους», είναι ο ρητός όρος των διαδηλωτών, που δεν επιτρέπουν κομματικά σύμβολα και βία.

Οι Έλληνες «Αγανακτισμένοι» δηλώνουν ότι εξεγείρονται ενάντια στη διαχείριση της καθημερινότητας, αναζητώντας την ελπίδα σ’ έναν δρόμο που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «αδιέξοδο».

Η σπίθα άναψε με «εμπρηστές» τρεις 18χρονους μαθητές Λυκείου, που κάθε μέρα στο Σύνταγμα ανακατεύονται με τους χιλιάδες που ζητούν δικαιοσύνη.

«Βλέπω το μέλλον μου σε άλλη χώρα. Γιατί πρέπει να με διώξουν από την πατρίδα μου;» λέει στη Real news ένας από τους «Αγανακτισμένους», ενώ ακόμα ένας διαδηλωτής συμπληρώνει πως «ο στόχος όλων εδώ είναι κοινός: να αντιληφθούν αυτοί που αποφασίζουν για τη χώρα μας, ότι δεν θα τους ανεχθούμε άλλο. Δεν βλέπουμε την ελπίδα, δεν μας αφήνουν να ονειρευόμαστε».

«Υπογράψαμε το μνημόνιο με κλειστά μάτια»

Ευθύνες στον πρωθυπουργό αποδίδει ο Αδαμάντιος Πεπελάσης

Ο συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και τέως διοικητής της Αγροτικής και της Εμπορικής τράπεζας αποδίδει ευθύνες στον πρωθυπουργό για τη θέση της Ελλάδας.

Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» κάνει λόγο για παραπλάνηση της κοινωνίας και εκτιμά ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξή του Αδ. Πεπελάση:

Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας;

Το πρόβλημα είναι βεβαίως οικονομικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό και ηθικό. Απειλούμεθα για την 5η δόση γιατί περιπαίξαμε τους ευρωπαίους δανειστές. Ημασταν ύποπτοι εξ αρχής, καθώς οι προηγούμενοι είχαν δώσει δείγματα αναξιοπιστίας. Ερχεται ο κ. Παπανδρέου και όλοι πιστέψαμε ότι επιτέλους η αξιοπιστία μας κάπως θα ανέβει. Σιγά σιγά συνειδητοποιήσαμε πόσο ανόητα προσπαθούμε να παρασύρουμε τους δανειστές μας λέγοντάς τους ανακρίβειες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει κακό και στην οικονομική πολιτική, και στον βαθμό αξιοπιστίας αυτού του τόπου. Η έπαρσή του, που πολλές φορές εξέφραζε μάλλον ανοησία παρά βαθύτατη γνώση, έδειχνε στην αρχή τουλάχιστον ότι εμείς εδώ έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν πρόκειται να παραβιάσουμε. Ωστόσο έκανε τα πάντα για να αποδειχθεί ότι δεν ήμασταν ειλικρινείς με την ίδια μας την κοινωνία πρώτα πρώτα. Πόσες φορές δεν είπε ότι είναι η τελευταία φορά που θα επιβαρυνθεί η κοινωνία. Μια κοινωνία ταλαιπωρημένη, διχασμένη, απορημένη πάνω από όλα. Και τους πετάμε την παραπλάνηση στα μούτρα τους, τόσες φορές. Μπορούμε να πούμε επιτέλους την αλήθεια;

Αν ήσασταν στην κυβέρνηση, τι αλλαγές θα κάνατε;

Θα προσπαθούσα πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου με τους ηγέτες. Χρόνια πολλά τώρα, αλλά ιδιαίτερα τους τελευταίους 18 μήνες, δεν λειτουργήσαμε σοβαρά ψάχνοντας να βρούμε την αληθινή αιτία του προβλήματός μας και αποτελεσματικές θεραπείες. Ο ένας ήθελε να βγάλει τα μάτια του άλλου.

Δεν είναι δυνατό κανείς ηγέτης εκλεγμένος νόμιμα και συνταγματικά να λέει ότι εγώ ήρθα εδώ ως μεσσίας να σώσω αυτόν τον τόπο. Δεν είναι δυνατό να παίζεις τον ρόλο του μεσσία σε μια κοινωνία ταλαιπωρημένη, που τρικλίζει. Δεν υπάρχουν μεσσίες, υπάρχουν άνθρωποι με αίσθημα ευθύνης. Πριν από 18 μήνες υπήρχε η ευκαιρία να παρέμβεις, να επικοινωνήσεις με τον κόσμο, να τον πείσεις ότι του λες την αλήθεια, να καταλάβει τις αδυναμίες του.

Ησασταν διοικητής στην ΑΤΕ. Πιστεύετε ότι πρέπει να πωληθεί μερίδιό της, δεδομένης της θέσης της κυβέρνησης για ισχυρό τραπεζικό κρατικό πυλώνα;


Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που θα τύχει βαθιάς και προσεκτικής επεξεργασίας. Αλλιώς, είναι, ως συνήθως, ατάκτως ερριμμένες αποφάσεις, που εξυπηρετούν ενδεχομένως την πίεση της στιγμής ή πολιτικές ανάγκες, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν.

Συμφωνείτε δηλαδή με αποκρατικοποιήσεις;

Ναι, αν απαντούν σε ένα βασικό ερώτημα: πώς όλες οι κινήσεις μακροχρόνια, ή έστω μεσοπρόθεσμα, θα με βοηθήσουν για να εντείνω τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτού του τόπου.

Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Η τρόικα ζητάει περικοπές παντού.


Θα επιχειρήσουμε να την πείσουμε. Ενα από τα σφάλματά μας είναι ότι υπογράψαμε με κλειστά τα μάτια. Συνεχίσαμε με το δεύτερο, τρίτο μνημόνιο και δεν ξέραμε τι ανανεώναμε. Δεν ειπώθηκε το «όχι», παρά μόνο αν κάτι είχε πολιτικό κόστος. Και η περικοπή των δαπανών παιδείας δεν είχε κόστος.

Τα λεφτά όμως δεν απαντήσατε, πού θα τα βρίσκατε;

Δεν θα τα έβρισκα εύκολα. Θα τα έκοβα από άλλες δαπάνες, που δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν περιοριστεί. Μου λέει ένας φίλος μου τι γίνεται με τα κρατικά αυτοκίνητα και όσους φρουρούν πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Είναι ένα παράδειγμα μόνο ανάμεσα σε πολλά που, αν προστεθούν, εξοικονομούν τα λεφτά. Και μετά είναι η φοροδιαφυγή. Ολες οι κυβερνήσεις ήθελαν να την περιορίσουν, αλλά να που δεν το έχουν κάνει. Βλέπω ανομία γύρω μας παντού και πώς να πεισθεί ο πολίτης ότι πρέπει να κουβαλήσει το βάρος, σε μια πολιτεία που έτσι και αλλιώς τον κλέβει.

Πρόσωπα-έκπληξη για επανεκκίνηση της κυβέρνησης

Κυβέρνηση compact ετοιμάζει ο Παπανδρέου

Σαρωτικό ανασχηματισμό, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, ετοιμάζει, αν δεν έχει έτοιμο, ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Παρασκευή πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει τη χώρα. Η δέσμευσή του αυτή αφορά και τη σύνθεση και τη δομή της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με ενδείξεις, το νέο σχήμα θα είναι πολύ μικρότερο, θα περιλαμβάνει τεχνοκράτες και ίσως πολιτικά πρόσωπα πέραν του ΠΑΣΟΚ και θα αποδίδει... δικαιοσύνη ως προς την προσφορά του κάθε στελέχους μέχρι σήμερα.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», ο στόχος του Γ. Παπανδρέου είναι τριπλός: να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του, να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και να πετύχει συμμαχίες στο εσωτερικό, και να πείσει τους δανειστές μας ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υλοποιήσει τη συμφωνία.

Για την προετοιμασία της κίνησης δεν αποκλείεται να γίνει νέος κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς, ενώ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα εντός του Σαββατοκύριακου μυστικά ραντεβού με τις προσωπικότητες που βολιδοσκοπεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα χαρακτηριστικά που αναζητεί η κυβέρνηση συγκεντρώνουν πρόσωπα όπως ο Λ. Παπαδήμος, ο Τ. Αράπογλου, ο Απ. Ταμβακάκης, ο Β. Ράπανος, ο Γ. Στουρνάρας, ο Τ. Γιαννίτσης κ.ά. Πρόκειται για ονόματα που αποτελούν άνοιγμα και προς την περίοδο Σημίτη αλλά και προς την περίοδο Καραμανλή.

Παραμένει, όμως, ως ερωτηματικό η αντίδραση ή ο χειρισμός του υφιστάμενου πολιτικού προσωπικού. Οσων βρίσκονται στην κυβέρνηση και όσων κάθονται στα έδρανα της Βουλής. Τα πρόσωπα είναι πολλά, με την ιστορία τους και τις φιλοδοξίες τους.
• Οι κορυφαίοι: Θ. Πάγκαλος, Ευ. Βενιζέλος, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας κ.ά.
• Οι παπανδρεϊκοί: Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Τ. Μπιρμπίλη, Λ. Κατσέλη, Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης, Ντ. Ρόβλιας, Μ. Οθωνας κ.ά.
• Οι εν αναμονή: Ε. Παναρίτη, Ηλ. Μόσιαλος, Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας, Κ. Καρτάλης, Γ. Φλωρίδης κ.ά.
Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς την αντίδραση των προαναφερθέντων στις εξελίξεις, όπως είναι δύσκολο να προεξοφληθεί και η αναίμακτη έγκριση του μεσοπρόθεσμου από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
LINK