https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, May 21, 2011

Έτσι η Γερμανία "ξεπουλά" στις ΗΠΑ την Ευρώπη


Ο οίκος αξιολόγησης Standrad & Poors υποβάθμισε την Δευτέρα περαιτέρω την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας από το Β στο ΒΒ-, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Η αξιολόγηση αντίθετα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υποβαθ- μίστηκε σε C από Β.

Ο οίκος διευκρίνισε ότι η πράξη αυτή αντανακλά τις προσδοκίες για μία επιμήκυνση τους χρέους των 80 δις ευρώ της ΕΕ και κάνει ανοικτά λόγο για την ανάγκη ενός haircut (κουρέματος) της τάξης του 50% για να μην βουλιάξει η χώρα.

Σε αυτό το σημείο να δώσω τα συγχαρητήριά μου για την αντικειμενικότατη αξιολόγηση που βασίζεται αποκλειστικά σε οικονομικά στοιχεία, όπως τα κουτσομπολιά των αγορών. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την αξιολόγηση παράλογη και πολύ σωστά, καθώς δεν υπάρχουν νέα δεδομένα.

Εντωμεταξύ και η γερμανική Bild συντάχθηκε με το Der Spiegel με ένα άρθρο που τιτλοφορείται "Bye, bye, Ελλάδα". Η Αθήνα, γράφει η πιο μεγάλη εφημερίδα της Γερμανίας, δεν κατορθώνει να στήσει στα πόδια της την οικονομία της, δεν θα αποπληρώσει ποτέ το τεράστιο χρέος της και αυτό θα αυξήσει την πίεση στους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών τραπεζών, να διαγράψουν ένα μέρος αυτού του χρέους. Το ευρώ είναι απαραίτητο για την Ευρώπη, όμως η Ευρωζώνη δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει πλέον το ευρώ, δεν θα πρέπει να την εξαναγκάσουμε να παραμείνει.

Μα πόσο φιλεύσπλαχνοι είναι αυτοί οι Γερμανοί; Δεν θέλουν να μας πιέζουν να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε. Κρίμα βέβαια που πίσω από το ράπισμα του Der Spiegel κρύβεται κάτι άλλο. Ας δούμε τι ακριβώς.

Ποιος πυροδότησε τον όλο καβγά περί Ελλάδας και ελληνικού χρέους στέλνοντας το ευρώ στο 1,43 σε σχέση με το δολάριο προκαλώντας ένα είδος τρομοκρατίας περί της αντοχής του ελληνικού χρηματιστηρίου και των ελληνικών τίτλων;

Για την ώρα υπάρχουν δύο σίγουρα δεδομένα. Πρώτον, το άρθρο του Der Spiegel προξένησε την πτώση του ευρώ στο 1,43 χαρωποιώντας όσους είχαν στοιχηματίσει εναντίον του ευρωπαϊκού νομίσματος (και σας διαβεβαιώ ότι στην Goldman Sachs είναι πολλοί αυτοί) και δημιουργώντας προοπτικές για ένα σπιράλ καθόδου του ευρώ μετά το ράλι των τίτλων εξασφάλισης από την βουτιά του δολαρίου (και ένα ευρώ λιγότερο ισχυρό είναι μανούλα για τις εξαγωγές και επομένως για την Γερμανία). Δεύτερον, κανένας δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, πόσο μάλλον η Αθήνα, όμως η ΕΕ έχει πολλά να κερδίσει από αυτό τον πόλεμο δηλώσεων που πυροδότησε το Der Spiegel και από την κλιμάκωση που θα επακολουθήσει μέχρι την στιγμή που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα είναι αναπόφευκτη, δηλ. για έναν τουλάχιστον χρόνο από σήμερα δεδομένης της διαθέσιμης ρευστότητας χάρει στην στήριξη ΕΕ-ΔΝΤ και του ότι κανένας δεν θα σπρώξει την Ελλάδα προς το αναπόφευκτο όσο θα υπάρχει έστω και ένα ευρώ ελληνικού χρέους στα ταμεία των τραπεζών φοβούμενος τις συνέπειες για την Deutsche Bank και ένα πιθανό χρηματοπιστωτικό ντόμινο στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το δημοσίευμα λοιπόν του Spiegel παρείχε την πρόφαση για μία επιτάχυνση των απαιτήσεων της ΕΕ προς την Αθήνα μπροστά σε μία προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους και επομένως καταγραφής ζημιών για τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Αυτό προκαλεί πτώση του ευρώ και εξυπηρέτηση όπως προείπα όσων έχουν στοιχηματίσει κατά του κοινού νομίσματος, δηλ. κάποιων κυρίων στις ΗΠΑ. Έτσι ξεπουλά η Γερμανία την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί επιτέλους ότι η κρίση δεν είναι κρίση κρατικών χρεών αλλά των τραπεζών που έχουν εκτεθεί στα κρατικά χρέη. Όσο δεν στηρίζονται οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες από την Γαλλία και την Γερμανία τόσο θα αναβάλλεται η λύση της αναδιάρθρωσης και τόσο θα κακοφορμίζει το σπυρί που έχει δημιουργηθεί. Μια στήριξη των τραπεζών αυτών θα καθιστούσε ανώδυνη την ελληνική αναδιάρθρωση, οι αγορές δεν θα αντιδρούσαν επιθετικά προς την χώρα, η αξιοπιστία της χώρας θα ανακτώνταν μέσα από λογικά προγράμματα και χρονικά πλαίσια και το ευρώ θα έπαυε να δέχεται κάθε τρεις και λίγο καθοδικές πιέσεις από καθοδηγούμενα δημοσιεύματα.

Μέχρι να συμβεί λοιπόν το αυτονόητο θα καταγράφουν κέρδη οι αμερικάνικες επενδυτικές τράπεζες που χρησιμοποιούν την Standard & Poors για να κερδοσκοπήσουν πάνω στα νομίσματα. Η Ευρώπη δέχεται επίθεση και η Γερμανία έχει αυτομολήσει στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Στο γράφημα(1) απεικονίζεται το κρατικό χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πηγή των δεδομένων είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης και της Ανάλυσης ΙΙ.