Τα αποτελέσματα της έρευνας που οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα και δημοσιοποιήθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση της Νευρολογίας, ανοίγουν το δρόμο σε μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, που θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μορφών θεραπείας του Αλτσχάιμερ, μιας εκφυλιστικής ασθένειας του ανθρώπινου εγκέφαλου, που προσβάλλει περισσότερα από 26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
"Τα μετρήσιμα στοιχεία από τη μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις που θα βοηθήσουν να διακριβώσουμε ποιοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, εξαιτίας της προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ", αναφέρει η Λεϊλά ντε Τολέδο-Μορέλ, από το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, που συμμετείχε στην επιστημονική μελέτη, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.
"Αν μία αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία ανακαλυφθεί στο μέλλον, εκείνοι που δε θα έχουν ακόμα εμφανίσει τα κλινικά συμπτώματα της νόσου, θα είναι οι περισσότερο ωφελημένοι από αυτή", υποστηρίζει η ντε Τολέδο.
Στην ομάδα ελέγχου της έρευνας που αποτελούνταν από άτομα άνω των 70 ετών, που δεν είχαν ενδείξεις εμφάνισης της νόσου και παρακολουθούνταν για χρονική περίοδο 10 ετών, μέσω τακτικών μαγνητικών εξετάσεων του εγκεφάλου, εκείνοι που παρουσίασαν συρρίκνωση σε συγκεκριμένα τμήματα του, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν εμφάνισαν τη συρρίκνωση.
Ηχηρό «όχι» στον εμβολιασμό από γιατρούς και νοσηλευτές
Χαμηλή είναι γενικώς η εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων επαγγελματιών υγείας σε ό,τι αφορά όλες τις μεταδοτικές νόσους, όπως φυματίωση, ηπατίτιδα, ερυθρά κα.
Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν την Τετάρτη οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με αφορμή την επικείμενη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (23 έως 30 Απριλίου).
Όπως ανέφεραν, τα εμβόλια σώζουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερα εκατομμύρια ατόμων από νόσο ή ισόβια αναπηρία.
Μάλιστα, επικαλέστηκαν ελληνική φαρμακοοικονομική αξιολόγηση του 2010 σύμφωνα με την οποία ο συστηματικός εμβολιασμός με το 13-δύναμο συζευγμένο αντί-πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μπορεί να επιφέρει, πλέον της πρόληψης των επικινδύνων για τη ζωή πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων και ετήσια εξοικονόμηση 4,4 εκατομμυρίων ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα περισσότερα οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών» τόνισε η πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κρεμαστινού.
Τον κίνδυνο της επανεμφάνισης και εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων επισήμανε ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα» ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια στη δυτική Ευρώπη έχουν εμφανιστεί επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και παρωτίτιδας, προκαλώντας περιστατικά σε άτομα που δεν έχουν ανοσία ή δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς.
Τέλος, η κυρία κα Μπαρμπούνη, παιδίατρος και επιμελήτρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας επισήμανε την α-συνέχεια του εμβολιασμού στην ενήλικη ζωή των ανθρώπων, αναφέροντας ότι «παρά την περί του αντιθέτου άποψη που έχει παγιωθεί πολλά νοσήματα χρειάζεται να συνεχίσουν να προλαμβάνονται με εμβολιασμό και στους ενήλικες (π.χ. Γρίπη, Ηπατίτιδα, Τέτανος, Ερυθρά, Πνευμονιόκοκκος κ.α) και τονίζοντας ότι «δεδομένης της συνεχούς αύξησης του μέσου όρου ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες από αυτές γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος».
Οι Βορειοελλαδίτες... ξέχασαν τη μεσογειακή διατροφή!
Είναι γνωστό ότι οι μαθητές του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, τα τελευταία χρόνια, δεν προσέχουν τη διατροφή τους. Το γρήγορο φαγητό, τα αναψυκτικά και η χρήση, σε μεγάλο βαθμό, της ζάχαρης αποτελούν το σημαντικότερο λόγο της παχυσαρκίας σ' αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες.
Ο μεγάλος αριθμός των μαθητών με εμφανή προβλήματα παχυσαρκίας έγιναν αντικείμενο μελέτης και έρευνας στο γυμνάσιο του Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής και στο δημοτικό σχολείο Δίου Πιερίας.
Μια ομάδα μαθητών στο Ν. Μαρμαρά, με υπεύθυνο τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου, διερεύνησε τα αίτια που οδηγούν σ' αυτή την κατάσταση τους μαθητές. Η μέθοδος του ανώνυμου ερωτηματολογίου αποτέλεσε τον πιλότο της έρευνας. Οι απαντήσεις του ερωτηματολογίου αναλύθηκαν, διορθώθηκαν, αξιοποιήθηκαν και προσαρμόστηκαν στα ελληνικά δεδομένα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αρχικά διανεμήθηκε το ερωτηματολόγιο στο συγκεκριμένο σχολείο και κατόπιν μέσω του διευθυντή του γυμνασίου Νικήτης κ. Γιοβανέκου στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες του Δήμου Σιθωνίας.
Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του γραφείου Φυσικής Αγωγής του Ν. Χαλκιδικής κ. Βυθούλκας, έδειξαν σημαντικές αποκλίσεις από το μεσογειακό τρόπο διατροφής. Μάλιστα, για την αλλαγή του τρόπου διατροφής ενοχοποιείται, σε μεγάλο βαθμό, η άγνοια του υγιεινού τρόπου ζωής, τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους γονείς τους.
Επίσης, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, πολύ σημαντική είναι η επικράτηση του δυτικού τρόπου διατροφής, με την ευρεία κατανάλωση του γρήγορου και εύκολου φαγητού, αλλά και των έτοιμων, κατεψυγμένων προϊόντων. Σ' αυτό τον τομέα, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διαφήμιση, που κατακλύζει τις ιδιαίτερα ευαίσθητες ηλικίες και προσανατολίζει τα παιδιά προς αυτόν τον τρόπο διατροφής, που δεν είναι ο ιδανικός, αλλά αποφέρει πολλά κέρδη στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ' αυτό το χώρο.
Σ' αυτό το πλαίσιο, σημαντικό ρόλο παίζει το κοινωνικό και το οικονομικό επίπεδο των ατόμων, καθώς και το πολιτισμικό προφίλ της οικογένειας, ενώ ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι το γεγονός ότι οι μαθητές που μετείχαν στην έρευνα είχαν πολύ περιορισμένη ενασχόληση με αθλήματα και γενικότερα με τον αθλητισμό.
Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας και η εν γένει κατάσταση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα διερευνήθηκαν και στο δημοτικό σχολείο του Δίου Πιερίας. Σ' αυτό το σχολείο μετρήθηκαν το βάρος των μαθητών, το ύψος και η περιφέρεια μέσης 752 παιδιών, 6-11 ετών. Για την εκτίμηση της συνολικής παχυσαρκίας χρησιμοποιήθηκαν οι βαθμοί αναφοράς του Δείκτη Μάζας Σώματος, ενώ για την εκτίμηση της κοιλιακής παχυσαρκίας χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές της Περιφέρειας Μέσης.
Η ανάλυση των τιμών του Δείκτη Μάζας Σώματος έδειξε ότι το 3,8% των παιδιών ήταν λιποβαρή, το 61,3% φυσιολογικά, το 22,9% υπέρβαρα και το 12,1% παχύσαρκα. Με βάση, δε, τις τιμές της Περιφέρειας Μέσης, τα παιδιά με κοιλιακή παχυσαρκία "άγγιξαν" το 43%.
Με μια πρώτη ματιά στα παραπάνω στοιχεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η παχυσαρκία τείνει να γίνει η σύγχρονη αρρώστια των μαθητών. Μάλιστα, ερευνώντας γενικότερα τα στοιχεία στον ελληνικό χώρο διαπιστώνουμε ότι η παχυσαρκία παίρνει τη μορφή πανδημίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Ελληνόπουλου κατέχουν τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παιδικής παχυσαρκίας, πίσω από τα παιδιά στις ΗΠΑ. Τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση της παχυσαρκίας φτάνει στο 54% σε παιδιά 6-11 ετών και στο 40% σε εφήβους 12-17 ετών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους της παιδικής παχυσαρκίας, που τείνει να γίνει η νέα μάστιγα, που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από νοσήματα ή βλάβες, που οδηγούν σε απώλεια της υγείας σε παραγωγικές ηλικίες. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία και γενικότερα η παχυσαρκία ευθύνεται για την υπέρταση, τη στεφανιαία νόσο, το διαβήτη τύπου 2 και άλλες επιπλοκές της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου.
Ανακάλυψη γονιδίου που ευθύνεται για την πρόωρη γέννηση
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Βάντερμπιλτ και Ελσίνκι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής “PLoS Genetics”, σύμφωνα με το BBC, εντόπισαν μια παραλλαγή ενός γονιδίου (FSHR), που ρυθμίζει μια ορμόνη, η οποία δρα στα ωοθυλάκια των ωοθηκών, επιταχύνοντας την παραγωγή οιστρογόνου και τελικά την πρόωρη γέννηση.
Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης αντιμετωπίζουν αργότερα πιθανώς αυξημένα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, γαστρεντερικά, υποθερμία, ίκτερο, υπογλυκαιμία κ.α. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν εξελικτικές πιέσεις από το απώτατο παρελθόν, οι οποίες συντομεύουν τον χρόνο γέννησης και έτσι το μέγεθος ενός μωρού. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές αναζήτησαν γονίδια «επιταχυνόμενης εξέλιξης», εντοπίζοντας συνολικά 150, από τα οποία τελικά ένα (το FSHR) συμπέραναν ότι σχετίζεται άμεσα με την πρόωρη γέννηση.
Ο καθηγητής Λούις Μούγκλια του παιδιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ανακάλυψη του συγκεκριμένου γονιδίου θα βοηθήσει μελλοντικά στην αποφυγή της πρόωρης γέννησης κι, έτσι, στην μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπλοκών για την υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα.