https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, April 13, 2011

Φουκουσίμα: Μεταφέρουν ραδιενεργό νερό σε δεξαμενή



 
 
Η εταιρεία Tepco, στην οποία θέλει να θέσει ξανά σε λειτουργία έναν άλλο αντιδραστήρα της, η λειτουργία του οποίου είχε σταματήσει έπειτα από σεισμό το 2007, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της εταιρείας, Μασατάκα Σιμίζου.

Όπως είπε, θα γίνει προσπάθεια να ξανατεθεί σε λειτουργία ο αντιδραστήρας αριθμός 3 στον πυρηνικό σταθμό Κασιβαζάκι Καρίβα στη Νιιγκάτα, στη βορειοδυτική Ιαπωνία.

Τον Ιούλιο του 2007, σεισμός 6,8 βαθμών είχε προκαλέσει πυρκαγιά κοντά σε ηλεκτρικό μετασχηματιστή του αντιδραστήρα αριθμός 3 του σταθμού Κασιβαζάκι Καρίβα. Έκτοτε, ο αντιδραστήρας αυτός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο Σιμίζου προσέθεσε ότι η Tepco σκοπεύει να ολοκληρώσει την αντισεισμική ενίσχυση του αντιδραστήρα αυτού ως το τέλος του έτους, με την ελπίδα να επιταχυνθεί μια ενδεχόμενη επαναλειτουργία του, η οποία θα βοηθήσει στην αναπλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν παράγεται πλέον από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Η Tepco εργάζεται επίσης για την αποκατάσταση της λειτουργίας των αντιδραστήρων αριθμός 2 και αριθμός 4 του σταθμού αυτού, μολονότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για μια έναρξη της λειτουργίας τους.

Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ξεκίνησε επίσης να μεταφέρει ποσότητες εξαιρετικά ραδιενεργού νερού σε δεξαμενή, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα.

Μία σειρά από ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη προκάλεσαν καθυστέρηση στην επιχείρηση, αλλά η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO, ξεκίνησε χθες Τρίτη, στις 7:30 μμ (12:30 ώρα Ελλάδος) να αντλεί το νερό από τον αντιδραστήρα.

Ακόμη, περίπου 700 τόνοι νερού θα μεταφερθούν σε έναν συμπυκνωτή όπου ψύχεται ο ατμός που απελευθερώνεται από τον αντιδραστήρα, μία διαδικασία που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, αναμένεται να διαρκέσει 40 ώρες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση μανιταριών που φύονται σε 16 περιοχές, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Ο ίδιος είπε ότι η συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στους βασικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι ο Γκρέγκορι Γιάτσκο, πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ (NRC), δήλωσε ότι το εργοστάσιο δεν είναι ακόμα ασφαλές.

"Δεν παρατηρούμε σημαντικές αλλαγές από μέρα σε μέρα στους αντιδραστήρες" του εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσί, είπε ο Γιάτσκο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν περισσότεροι από 100 χώροι εκκένωσης στις περιφέρειες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα και Ιουάτε, στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία.

Το πρακτορείο μετέδωσε ακόμα ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν μετέβησαν σε αυτούς τους χώρους που θεωρούσαν ασφαλείς.

Την ίδια ώρα, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε ότι θα διακόψει για αρκετές μέρες την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσιά της στην Ευρώπη εξαιτίας των ελλείψεων σε ανταλλακτικά που προκλήθηκαν μετά το σεισμό και το τσουνάμι, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Τα εργοστάσια που θα "παγώσουν" την παραγωγή τους βρίσκονται στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Πολωνία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Toyota.