https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Thursday, April 21, 2011

Βαφή «πνίγει» τις γρατζουνιές!


Μπορεί να αυτο-επουλώνεται καλύπτοντας τις ατέλειες
Βαφή «πνίγει» τις γρατζουνιές!
Η επαναστατική βαφή θα μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητό μας να μοιάζει πάντα σαν καινούργιο
Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας «μαγικής» βαφής αυτοκινήτου που θα αντιδρά στην ύπαρξη γρατζουνιών και θα τις υπερκαλύπτει, βρίσκονται αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.


Το καινοτόμο υλικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, διαφέρει από τα υπάρχοντα πολυμερή μακρoμορίων, καθώς αποτελείται από μικρότερα σωματίδια τα οποία παραμένουν ενωμένα χάρη σε μια «μοριακή κόλλα». Αυτό επιτρέπει στο λεγόμενο «υπερμοριακό μεταλλοπολυμερές» να δανείζεται αρκετά από τα χαρακτηριστικά των απλών πολυμερών, αλλά παράλληλα να διαθέτει την ικανότητα της …αυτό-επούλωσης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν η φουτουριστική βαφή εκτίθεται σε ισχυρό υπεριώδες φως μαλακώνει προσωρινά με αποτέλεσμα να ρέει, γεμίζοντας τις γρατζουνιές και τις φθορές. Μόλις το φως σβήσει, η βαφή σκληραίνει και σταθεροποιείται και πάλι.
Επούλωση χωρίς όριο
Σε πειράματα που πραγματοποίησαν, χρησιμοποίησαν λαμπτήρες παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για τα σφραγίσματα. Σε επιφάνειες καλυμμένες με το επαναστατικό υλικό, προκάλεσαν αλλεπάλληλες χαρακιές τις οποίες στη συνέχεια «επούλωσαν» με τη βοήθεια του φωτός. Οι ειδικοί επανέλαβαν την ίδια διαδικασία ξανά και ξανά και παρατήρησαν ότι οι επουλωτικές ιδιότητες της μαγικής βαφής δεν είχαν όριο.
«Μπορούμε απλούστατα να χρησιμοποιήσουμε θερμότητα για την ενεργοποίηση των συγκεκριμένων υλικών» αναφέρει ο ερευνητής Μαρκ Μπέρνγουορθ. «Με τη βοήθεια του φωτός όμως, έχουμε καλύτερο έλεγχο καθώς μπορούμε να επικεντρώσουμε την όλη διαδικασία σε συγκεκριμένα σημεία αφήνοντας την υπόλοιπη επιφάνεια ανεπηρέαστη».
Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», στόχος των ειδικών είναι η ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς υλικών με ικανότητες αυτό-επούλωσης, που θα ξεκινά π.χ. από βερνίκια για έπιπλα και πατώματα και θα καταλήγει σε βαφές αυτοκινήτων και άλλων επιφανειών.