https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, April 04, 2011

Νικήστε τη φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή


Οι περισσότερες γυναίκες έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους την άβολη αυτή κατάσταση που προκαλεί ο κνησμός στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.
Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές ενοχλήσεις, η οποία μπορεί να μας… χτυπήσει την πόρτα ανά πάσα στιγμή, αν δεν γνωρίζουμε τι την προκαλεί και πώς...
 μπορούμε να την αποφύγουμε.
Τι συμβαίνει εκεί… κάτω;

Ο γυναικείος κόλπος έχει το δικό του μικρό οικοσύστημα, στο οποίο «φιλοξενεί» τα ωφέλιμα βακτήρια, που αποτελούν τη χλωρίδα του. To pH του κόλπου σε φυσιολογικές συνθήκες κυμαίνεται από 3.8 σε 4.5 και είναι όξινο, προκειμένου να διατηρείται η ισορροπία. Το όξινο αυτό pH οφείλεται στα παραπάνω υγιή βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) και αν διαταραχτεί, τότε η ισορροπία χάνεται και ευνοείται η ανάπτυξη κάποιων μικροβίων έναντι άλλων. Τότε είναι που αρχίζει και η… φαγούρα
Τι μπορεί να προκαλέσει κνησμό

- Ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού Αν αυτά είναι πολύ αρωματισμένα και δεν έχουν ουδέτερο pH ή ελαφρά όξινο, διαταράσσουν την ισορροπία της περιοχής. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

- Μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών Η λήψη αντιβίωσης ευρέως φάσματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μεταξύ άλλων καταστρέφει και «καλά» βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, αφήνοντας πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. candida) που δημιουργούν μολύνσεις.

- Συνθετικά εσώρουχα Η τριβή τους με τα ρούχα δημιουργούν ζέστη και ιδρώτα στην περιοχή, ευνοώντας την ανάπτυξη μικροβίων.

- Στενά ρούχα Δεν επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να «αναπνέει» όσο χρειάζεται, αυξάνοντας την πιθανότητα μυκητιάσεων και φαγούρας.

- Η περίοδος και το σπέρμα Και τα 2 μεταβάλλουν το pH της περιοχής. Το ίδιο και η ωορρηξία προκειμένου το όξινο περιβάλλον του κόλπου να μην «σκοτώσει» το σπέρμα.

- Η εμμηνόπαυση Η πτώση των οιστρογόνων την περίοδο αυτή δημιουργεί ξηρότητα στον κόλπο, σύμπτωμα της οποίας είναι και ο κνησμός.

- Αύξηση προγεστερόνης Η προγεστερόνη αυξάνεται στην εγκυμοσύνη, πριν την περίοδο και με τη λήψη αντισυλληπτικών. Η αύξησή της ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μυκήτων.

- Κακή υγιεινή της περιοχής Το επιφανειακό πλύσιμο δεν μας προφυλάσσει σωστά από τα βακτηρίδια που κρύβονται σε λιγότερα εμφανή σημεία, όπως οι πτυχώσεις της περιοχής.

- Αρωματισμένα σερβιετάκια Όπως και στην περίπτωση των προϊόντων καθαρισμού, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για το άρωμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Πώς θα προφυλαχτείτε

- Λαμβάνοντας προβιοτικά Τα προβιοτικά είναι τα ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν στο να διατηρείται η ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου. Αν παίρνετε αντιβίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υποφέρετε από συστηματικές λοιμώξεις από μύκητες, θα σας βοηθήσουν. Ψάξτε για γαλακτοκομικά προϊόντα που τα περιέχουν.

- Επιλέγοντας τα σωστά εσώρουχα Τα βαμβακερά εσώρουχα βοηθούν στην εκτόνωση της υγρασίας σε αντίθεση με τα νάιλον. Έτσι μειώνουν την υγρασία της περιοχής, καθιστώντας τη μη ευνοϊκή για την ανάπτυξη βακτηριδίων.

- Δίνοντας προσοχή στα προϊόντα καθαρισμού Κατάλληλα θεωρούνται τα δερματολογικά σαπούνια με ελαφρώς όξινο pH και φυσικά καταπραϋντικά εκχυλίσματα, όπως χαμομηλιού ή καλέντουλας. Χρησιμοποιήστε τα ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

- Φροντίζοντας την υγιεινή σας Κάνετε καθημερινά ντους και χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να καθαρίσετε καλά όλες τις πτυχές της περιοχής, αποφεύγοντας το καυτό νερό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, φροντίστε να αλλάζετε συχνά την σερβιέτα και να πλένεστε συχνότερα.

- Μειώνοντας τη ζάχαρη Δυστυχώς, η ζάχαρη εκτός του ότι μας «φορτώνει» με θερμίδες, αποτελεί τροφή για τους μύκητες και καλό θα ήταν να μειώσετε την πρόσληψή της.

- Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό Λόγω του ότι οι άντρες συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μην επαναπαύεστε ότι είναι «καθαροί» από μύκητες. Το προφυλακτικό θα αποτρέψει τη μετάδοσή τους σε εσάς.

- Αλλάζοντας συχνά εσώρουχα Οι μύκητες πολλαπλασιάζονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Γι’ αυτό μην αμελείτε να αλλάζετε εσώρουχο ακόμη και 2 φορές την ημέρα αν χρειαστεί και το καλοκαίρι να αποφεύγετε να φοράτε το βρεγμένο μαγιό σας για πολλές ώρες.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Αν νιώσετε φαγούρα που δεν υποχωρεί στην περιοχή, επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας. Θα σας συστήσει κολπικές πλύσεις με προϊόντα που περιέχουν ήπιους καθαριστικούς παράγοντες ή κάποια αντιμυκητισιακή κρέμα, κρεμοζέλ ή λοσιόν που θα σας ανακουφίσει από τον κνησμό. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται και αντιμυκητισιακά φάρμακα. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ φάρμακα, κρέμες και αλοιφές χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.
Το μυστικό

Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας στην τσάντα τα ειδικά εμποτισμένα μαντηλάκια για την ευαίσθητη περιοχή. Χωρίς να κάνετε κατάχρηση ή χρήση όταν δεν υπάρχει λόγος, χρησιμοποιήστε τα όταν βρίσκεστε κάπου που δεν μπορείτε να φροντίσετε την περιοχή διαφορετικά