Όπως πυκνώνουν οι φήμες για την αναδιάρθρωση – που έτσι κι αλλιώς θα γίνει με την μια η άλλη μορφή και είναι το λιγότερο αστείο να θέλουμε να μηνύσουμε αυτούς που το λένε – ένα περίεργο άρθρο με πηγή την Goldman Sachs κάνει το γύρω της υφηλίου και φυσικά αναπαράγεται τις τελευταίες μέρες από σύνολο του τύπου.
Τι μας λέει ;
Ομολογεί κυνικά μια αλήθεια που γράψαμε εδώ κι ένα χρόνο όταν η προπαγάνδα περί μνημονίου μιλούσε για το έλλειμμα, έκοβε μισθούς και συντάξεις και εξηγούσε ότι φταίνε μισθωτοί και συνταξιούχοι για την κρίση.
Ότι δηλαδή το μνημόνιο ήταν μια διαδικασία επιτήρησης με σκοπό τον περιορισμό των κινδύνων των εμπορικών τραπεζών από το ελληνικό χρέος ( και όχι το έλλειμμα) και ότι τώρα ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι μικρός. 13 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα κούρεμα της τάξης του 20 με 60 %.
Ειρήσθω εν παρόδω είναι ακατανόητο γιατί τα ΜΜΕ μέλανε συνεχεία για κούρεμα με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην καταλαβαίνει.
Το κούρεμα είναι απλά μια μορφή παραγραφής του χρέους. Κούρεμα 20 % σημαίνει απλά ότι αυτός στον οποίο η Ελλάδα χρεωστάει 100 ευρώ μπορεί να πάρει μέχρι 80. Γιατί δεν μιλάνε για παραγραφή χρέους απλά ; μυστήριο… Αυτό δε σημαίνει ότι η όποια παραγραφή δεν έχει κόστος, διαπραγμάτευση, κινδύνους, κλπ αλλά το κούρεμα αυτό είναι. Μια κάποια μορφή παραγραφής…τέλος πάντων στο θέμα μας.
Λέει λοιπόν η Goldman sachs και αναπαράγουν τα ΜΜΕ ότι αυτό το κόστος είναι της πλάκας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά είναι ίσως δύσκολο για τις ελληνικές στις οποίες θα στοίχιζε από 8 μέχρι 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Και τα ντόπια παπαγαλάκια εξηγούν ότι αυτό θα είναι καταστροφικό, θα κινδυνέψουν οι καταθέσεις, οι τράπεζες, τα ταμεία, οι ασφαλιστικές και ότι θα κοστίσει στον Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο.
Άρα μην την κάνουμε καθόλου η ίσως αργότερα.
Δυο χαρακτηριστικά παράδειγμα τις τελευταίες μέρες που με οδήγησαν σ’ αυτή την ανάρτηση
Η καθημερινή “Σοβαρές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών θα επιφέρει ενδεχόμενο ανα-διάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα περιλαμβάνει κούρεμα (haircut). Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους της τάξης του 40% θα οδηγούσε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (tier 1) στο 5,3% από 10,9% σήμερα και για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών θα απαιτούνταν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ.”
και ακόμα πιο εκνευριστικό γιατί πρόκειται για ένα blog που μ’ αρέσει το antinews.gr – σ’ ένα άρθρο με τίτλο
Θα θησαυρίσουν από το κούρεμα της Ελλάδας όσοι πόνταραν στην αναδιάρθρωση γράφει μεταξύ άλλων δακρύ-βρεχτων : Γι’ αυτό λοιπόν αυτό το ύποπτο παιχνίδι με τις συνεχείς φήμες για αναδιάρθρωση. Οι απώλειες θα είναι μικρές, τα κέρδη τεράστια για τους ξένους. Ήδη γερμανικές και γαλλικές τράπεζες συντάσσουν τους προϋπολογισμούς τους εγγράφοντας ζημιές που, όπως λένε, μπορούν να αντέξουν χωρίς κραδασμούς. Αλίμονο στις ελληνικές τράπεζες που δε θα αντέξουν ούτε ένα «κούρεμα» 20%. Θα καταρρεύσουν αμέσως, οδηγώντας στην απόγνωση και χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οποιοδήποτε κούρεμα είναι κακό, κι όποιος λέει το αντίθετο απλά παίζει το παιχνίδι των κερδοσκόπων. Και δυστυχώς, επειδή ακριβώς τα «λεφτά είναι πολλά» η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη με όποιο τρόπο κι αν αυτή γίνει. Έτσι κι αλλιώς τα βάρη θα πέσουν και πάλι στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Ωραία, καταπληκτικά..
Αφού μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήρωσαν τον χρόνο που χρειάζονταν οι τράπεζες ελληνικές και ξένες να διαχειριστούν τους κινδύνους τους τώρα τους εξηγούμε και τους προετοιμάζουμε να πληρώσουν και τις ενδεχόμενες απώλειες…γιατί δεν θα βάλουν το χέρι στη τσέπη οι καημένοι οι μέτοχοι…
Παραθέτω τον πινάκα κερδών της Εθνικής έτσι όπως προκύπτει από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς στο site της. Πρόκειται για καθαρά κέρδη προς διάθεση σε εκατομμύρια ευρώ
Μόνο η Εθνική Τράπεζα στην δεκαετία συσσώρευσε – μετά από φόρους και έκτακτες εισφορές – σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για να καταλάβουμε τη σχέση μεγέθους το 2005 τα κέρδη της εθνικής ήταν το 37% του συνόλου των έξι μεγάλων (εθνική, alpha, eurobank, εμπορική, Πειραιώς, αγροτική) που μόνο για το 2005 κατέγραψαν κέρδη πάνω από 2 δισεκατομμύρια.
Αν η αναλόγια ισχύει για την δεκαετία κι επειδή τα κέρδη των καημένων ελληνικών τραπεζών που μας προετοιμάζουν για νέες περικοπές για να σωθούν ξεπερνούν τα 25 δις.
Αλλά όπως μας εξηγεί η καθημερινή αν λόγω αναδιάρθρωσης χρειαστεί αύξηση κεφαλαίων 4 η 6 δις… που να τα βρουν οι καημένοι οι μέτοχοι…μόνο 25 δις έβγαλαν επίσημα εδώ και δέκα χρόνια, …
Ουδέν άλλον σχόλιο πλην ενός
πηγηΗ αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη.Από την αρχή ήταν η καλύτερη λύση για τη χωρά αν είχε μια κυβέρνηση να την υπερασπιστεί…Και το θέμα δεν είναι αν είναι καλή η κακή λύση αφού είναι η μόνη.Το θέμα είναι ποιος θα την πληρώσει ..Πάλι μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ;