https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, March 26, 2011

Ταμείο για τα πράσινα «βαριά χαρτιά»



 
Ποιοι παίκτες μπορούν να φέρουν χρήματα στην ΠΑΕ ΠΑΟ που ενδέχεται να βάλει πωλητήρια αν οι μέτοχοι δεν βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη
Ταμείο για τα πράσινα «βαριά χαρτιά» 


Την ερχόμενη Τρίτη (29/3) είναι προγραμματισμένο το ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κρισιμότερα της τελευταίας τριετίας, διότι από τις αποφάσεις που θα ληφθούν (;) θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον του ποδοσφαιρικού τμήματος, τουλάχιστον για την επόμενη αγωνιστική σεζόν. Λεφτά πλέον δεν υπάρχουν στο ταμείο του συλλόγου, καθώς (και) η τρέχουσα περίοδος αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα περίπου 5 εκατ. ευρώ.


Ως εκ τούτου οι μέτοχοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν μια τρύπα περίπου 30 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τον προϋπολογισμό της σεζόν 2011-12, καθώς τα πιθανά έσοδα εκτιμώνται στα 25 εκατ. ευρώ και τα αντίστοιχα έξοδα στα 50 εκατ. ευρώ!
Με δεδομένο ότι οι μέτοχοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν φέρονται διατεθειμένοι να καλύψουν μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ (στο ιδανικό σενάριο), αλλά το πολύ να φθάσουν ως τα 15 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι αφενός θα πρέπει να υπάρξουν γενναίες μειώσεις συμβολαίων, μισθών και λοιπών λειτουργικών και μη εξόδων, αφετέρου θα πρέπει να βγουν στο σφυρί παίκτες για να εισρεύσει χρήμα στο ταμείο της ΠΑΕ. Η κρίση λοιπόν φέρνει και πωλήσεις στο Τριφύλλι καθώς, όπως έλεγε προ ημερών έμπειρος παράγοντας των Πρασίνων, «τέτοιες εποχές όλοι έχουν μια τιμή»...
Ποιοι παίκτες αποτελούν τα «βαριά χαρτιά» του Παναθηναϊκού, οι οποίοι μπορούν να φέρουν χρήματα στο ταμείο, πόσο κοστολογούνται στην αγορά και με ποιο ποσό θα ήταν ικανοποιημένοι στο Τριφύλλι;
Αναμφίβολα ο γάλλος σουπερστάρ Τζιμπρίλ Σισέ αποτελεί το πιο καυτό όνομα στο ρόστερ της ομάδας. Για δεύτερη συνεχή σεζόν είναι ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος και πολυτιμότερος παίκτης του Τριφυλλιού και η τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο βρίσκεται στο limit up.
Στο συμβόλαιό του υπάρχει ρήτρα πώλησης ύψους 14 εκατ. ευρώ, η οποία βεβαίως θα αποτελούσε ιδανική περίπτωση για τους διοικούντες. Επειδή όμως δύσκολα θα δοθούν τόσα χρήματα, ακόμη και ένα ποσό 9-10 εκατ. ευρώ θα δελέαζε τους Πράσινους. Παρ΄ όλα αυτά η περίπτωση του Σισέ είναι ιδιάζουσα λόγω της σημαντικότητας του παίκτη για την ομάδα αλλά και της σχέσης που έχει αναπτύξει με τους οπαδούς.
Ενδεχομένη αποχώρηση του γάλλου άσου από την Παιανία θα προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις με τους οπαδούς αλλά και στο πρεστίζ του συλλόγου, διότι ακόμη και αν... βρεθούν τα γκολ του 30χρονου φορ, δύσκολα θα αντικατασταθεί επαρκώς η ηγετική φυσιογνωμία του. «Κλειδί» πάντως για την παραμονή ή μη του Σισέ στο Τριφύλλι αναμένεται να αποτελέσει η απόφαση που θα πάρει ο ίδιος. Οπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος» την περασμένη Κυριακή, ο άσος του ΠΑΟ ακόμη αμφιταλαντεύεται και δεν έχει αποφασίσει για το ποδοσφαιρικό μέλλον του, που εν πολλοίς θα καθορίσει την πορεία του Παναθηναϊκού. Το περασμένο καλοκαίρι ο αργεντινός αριστερός χαφ-εξτρέμ Σεμπάστιαν Λέτο βρέθηκε στο στόχαστρο της πορτογαλικής Μπενφίκα, η οποία εν τέλει δεν κατέθεσε την πρόταση των 7 εκατ. ευρώ που φημολογείται ότι θα έκανε για τον 25χρονο άσο του Παναθηναϊκού.
Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ο Λέτο βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση ξένων συλλόγων και δεν αποκλείεται να προκύψει έμπρακτο ενδιαφέρον μετά το τέλος του πρωταθλήματος. Μολονότι η πώλησή του δεν βρίσκεται στα αρχικά πλάνα των Πρασίνων, καθώς αποτελεί βασικό στέλεχος της ομάδας, οποιοδήποτε ποσό μεγαλύτερο των 6 εκατ. ευρώ θα έβαζε σε σκέψεις τους διοικούντες.
Από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε στα ελληνικά γήπεδα το «χρυσό παιδί» του Παναθηναϊκού βρίσκεται στο μεταγραφικό επίκεντρο. Δημοσιεύματα από το εξωτερικό κατά καιρούς έχουν εμπλέξει στην παρακολούθηση του Σωτήρη Νίνη από τον σκωτσέζο τεχνικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Αλεξ Φέργκιουσον και τον αλσατό κόουτς της Αρσεναλ κ. Αρσέν Βενγκέρ ως τον «special one» πορτογάλο προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης κ. Ζοζέ Μουρίνιο.
Το περασμένο καλοκαίρι οι Πράσινοι απέρριψαν πρόταση αγοράς από την ιταλική Λάτσιο ύψους 7 εκατ. ευρώ, αλλά μια αντίστοιχη προσφορά ενδεχομένως θα γίνει αποδεκτή εφέτος εξαιτίας των νέων οικονομικών δεδομένων αλλά και της θέλησης του μικρού να δοκιμάσει την τύχη του (και) εκτός συνόρων. Στο συμβόλαιό του πάντως υπάρχει ρήτρα 10 εκατ. ευρώ για την πώλησή του σε σύλλογο του εξωτερικού και 15 εκατ. ευρώ για ελληνικό σύλλογο.
Η επικείμενη αποχώρηση του Βραζιλιάνου Ζιλμπέρτο Σίλβα από τον Παναθηναϊκό,παρά το τεράστιο (και ενδεχομένως αναντικατάστατο) κενό που θα αφήσει αγωνιστικά,σε οικονομικό επίπεδο θα αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τους Πράσινους,καθώς ο πολύπειρος χαφ κοστίζει στην ΠΑΕ περισσότερα από 3 εκατ.ευρώ.Πέραν του Ζιλμπέρτο και των περιπτώσεων των Σισέ,Λέτο και Νίνη, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της ομάδας που είναι πιθανόν να συνεισφέρουν οικονομικά με την πώλησή τους στο εξωτερικό.
Σιμάο Μάτε Τζούνιορ: Ο μοζαμβικανός αμυντικός χαφ ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2008 ως «ακατέργαστο διαμάντι» και μέσω των εμφανίσεων που πραγματοποίησε στο Τσάμπιονς Λιγκ κατά τη διετία 2009-2010 προκάλεσε το ενδιαφέρον ομάδων όπως η γερμανική Βέρντερ και η ισπανική Βιγιαρεάλ.Τον τελευταίο έναν χρόνο παρουσιάζει πτωτική πορεία και μολονότι στο συμβόλαιό του υπάρχει ρήτρα πώλησης 6 εκατ.ευρώ,ποσό άνω των 2,5 εκατ.ευρώ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση.
Αλέξανδρος Τζόρβας: Ο 30χρονος γκολκίπερ βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο αρκετών ιταλικών συλλόγων και εκτιμάται ότι το ερχόμενο καλοκαίρι οι Πράσινοι θα δεχθούν επίσημη κρούση για την πώλησή του.Κοστολογείται στα 2 εκατ.ευρώ. Νίκος Σπυρόπουλος: Ο διεθνής αριστερός μπακ την τελευταία διετία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κυρίως γερμανικών συλλόγων αλλά και ομάδων από το Καμπιονάτο και,παρά τη ρήτρα των 4,5 εκατ.ευρώ,με μια πρόταση περίπου 2 εκατ.
ευρώ θα παραχωρηθεί.
Γιούρκας Σεϊταρίδης: Δεν έπεισε κατά τη διετία που βρίσκεται στους Πράσινους και μετά το τέλος της σεζόν θα αποτελέσει παρελθόν.Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση για την παραχώρησή του θα γίνει αποδεκτή.
Σίντνεϊ Γκοβού: Παρ΄ ότι πλέον δεν κοστίζει πολλά χρήματα στους Πράσινουςπληρώνεται ανά συμμετοχή και με ορισμένα μπόνους- εκτιμάται ότι οποιαδήποτε πρόταση υπάρξει για τον γάλλο μεσοεπιθετικό δύσκολα θα την αρνηθούν οι Πράσινοι,καθώς ο 31χρονος Γκοβού έχει απογοητεύσει με την αγωνιστική (και όχι μόνο) παρουσία του.
Τέλος,στον Παναθηναϊκό υπολογίζουν να έχουν έσοδα και από τις πωλήσεις αρκετών παικτών τους που αγωνίζονται δανεικοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Οι Βραζιλιάνοι Μαρτσέλο Μάτος και Γκάμπριελ, ο Νοτιοαφρικανός Μπράις Μουν και ο Σουηδός Ματίας Μπιάρσμιρ σε ένα αισιόδοξο σενάριο ενδέχεται να αποφέρουν περισσότερα από 2 εκατ.ευρώ.