Η μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών μπορεί να αποβεί μοιραία
Και λίγο κρέας, βούτυρο, ή ακόμη και γλυκά, είναι απαραίτητα, αν καταναλώνονται με μέτρο. REUTERS/Mike Blake
Η «νευρική ορθορεξία», δηλαδή η μανία κατανάλωσης μόνο υγιεινών τροφών, κυρίως βιολογικών ή οργανικών και η αυστηρότατη αποφυγή κατανάλωσης τροφών αυξημένων σε λιπαρά ή όσων περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία μας.Αυτό ισχυρίζονται Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους...Ταλιμπάν της διατροφής εξοστρακίζουν ψυχαναγκαστικά και "για πάντα" από το πιάτο τους οτιδήποτε μοιάζει ή και είναι ανθυγιεινό. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως μια στις 10 γυναίκες και ένας στους 20 άντρες που φλερτάρουν με τη νευρική ορθορεξία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας από κακή διατροφή, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο.
Ο όρος νευρική ορθορεξία, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1997 από τον γιατρό Στίβεν Μπράτμαν, συγκαταλέγεται στις διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία, μόνο που δεν είναι «ποσοτική» εμμονή, όπως συμβαίνει στις ήδη γνωστές διαταραχές αλλά «ποιοτική». Τα ορθορεκτικά άτομα, συνήθως γυναίκες λίγο πριν και λίγο μετά την ηλικία των 30, περιγράφονται από τους επιστήμονες ως "ψυχαναγκαστικές προσωπικότητες που ανησυχούν καθημερινά και υπερβολικά για το αν καταναλώνουν απολύτως και αποκλειστικώς ποιοτικές τροφές".
Η νευρική ορθορεξία χαρακτηρίζεται από μια άκαμπτη στάση σε σχέση με τροφές που θα μπορούσαν να καταναλωθούν άφοβα αλλά με πιο αραιή συχνότητα, όπως για παράδειγμα τα γλυκά ή ένα γεύμα αυξημένο σε λιπαρά (π. χ. δύο κομμάτια πίτσα). Στην πραγματικότητα, όπως λένε οι ειδικοί, είναι εξαιρετικά επιβλαβές για κάποιον να αφαιρεί από το διαιτολόγιό του ουσίες που περιέχονται μέχρι και στα πιο λιπαρά τρόφιμα. «Όλα με μέτρο», είναι η σύσταση των διατροφολόγων.