https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Thursday, March 17, 2011

Οι επιπτώσεις της καταστροφής στην ιαπωνική οικονομία


Μεγάλες διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο, διακοπή της παραγωγής στα εργοστάσια: η φυσική καταστροφή με τους σεισμούς...


και το τσουνάμι έχει σοβαρές συνέπειες και στην οικονομική ζωή της Ιαπωνίας.
Αποκαρδιωτικές χαρακτηρίζονται οι προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας. Οι περιφέρειες που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι είχαν μια συμβολή της τάξης του 15% στην οικονομική απόδοση της Ιαπωνίας. Όμως οι καταστροφές έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την οικονομική ζωή της χώρας. Τουλάχιστον 6 λιμάνια της έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και θα χρειαστούν μήνες αν όχι χρόνια μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Όμως οι Ιάπωνες έχουν δυστυχώς και ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, εξηγεί ο Rolf Langhammer από το οικονομικό ινστιτούτο του Κιέλου: «Η μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από την πυρηνική ενέργεια, οι συνέπειες της διακοπής λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, αλλά και της παροχής ενέργειας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία».

Μακροπρόθεσμες συνέπειες στις βιομηχανίες
Για χρόνια ρίχνει πίσω την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία η φυσική καταστροφήΗ διακοπή παροχής ρεύματος έχει οδηγήσει στο πάγωμα της παραγωγής σε αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Toyota, η Honda η Nissan, αλλά και σε εταιρίες ηλεκτρονικών προϊόντων όπως η Sony, η Panasonic και η Canon. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ζημιές στις μονάδες παραγωγής οχημάτων, καθώς και η αναμενόμενη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας.
200 δις ευρω για την ανασυγκρότηση

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse εκτιμά το συνολικό ύψος των ζημιών σε σχεδόν 130 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να συνυπολογίζει βέβαια το κόστος που προκύπτει από την πυρηνική απειλή. Από την πλευρά της η ιαπωνική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανασυγκρότηση της χώρας. «Οι Ιάπωνες έχουν εμπειρία στην ενίσχυση της οικονομίας με ειδικά προγράμματα», λέει ο Ulrich Kater, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Deka Bank: «Οι διαστάσεις του προγράμματος ανασυγκρότησης δεν είναι άγνωστες για την 3η σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο. Στην ουσία οι Ιάπωνες θα συνεχίσουν αυτό που έκαναν και στο παρελθόν. Θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Η κίνηση αυτή θα έχει ωστόσο επιπτώσεις στην ήδη δύσκολη κατάσταση των δημοσιονομικών για τα επόμενα 15 χρόνια».

Η Ιαπωνία είναι χρεωμένη… στους πολίτες της
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα ανέβει από το 7% στο 10%. Την ίδια στιγμή στην Ιαπωνία καταγράφεται το υψηλότερο χρέος από κάθε άλλη βιομηχανική χώρα. Το χρέος είναι διπλάσιο από ότι το ΑΕΠ. Παρά το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor´s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας στο ΑΑ-, η χώρα είναι χρεωμένη κατά 95% στους πολίτες τους. Παράλληλα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα. Γεγονός που οφείλεται στο πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο είναι απόρροια των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων.