https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, February 25, 2011

O χαμηλός δείκτης νοημοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων


Η νοημοσύνη αποδεικνύεται ο δεύτερος παράγοντας μετά το κάπνισμα που θεωρείται προάγγελος των καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με τους επιστήμονες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εκστρατείες δημόσιας υγείας μπορεί να χρειάζεται να σχεδιάζονται ειδικά για άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, προκειμένου να έχουν αποτελέσματα.
 
Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες.


Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης αντιπροσώπευαν την αιτία του 32 % του συνόλου των θανάτων σε όλο τον κόσμο το 2005.
Είναι γνωστό ότι τα άτομα με τη λιγότερη εκπαίδευση και χαμηλότερο εισόδημα αντιμετωπίζουν συχνά μεγαλύτερα προβλήματα υγείας και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αρκετές ασθένειες. Μελέτες έχουν επισημάνει πολλούς πιθανούς λόγους που μπορεί να ευθύνονται για αυτό, όπως είναι η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οι κακές συνθήκες διαβίωσης, το χρόνιο άγχος και τα υψηλότερα ποσοστά παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα.
Η νέα μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία από 1.145 άνδρες και γυναίκες ηλικίας περίπου 55 ετών, οι οποίοι ήταν υπό παρακολούθηση για 20 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πέντε σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου είναι το κάπνισμα, το χαμηλό IQ, το χαμηλό εισόδημα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν ‘’ορισμένοι εύλογοι μηχανισμοί’’ που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ο χαμηλότερος δείκτης IQ θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση όσοι αγνοούν τις συμβουλές σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος ή τα οφέλη της καλής διατροφής και της άσκησης για την υγεία της καρδιάς είναι πιο πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον David Batty, επικεφαλής της μελέτης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία ενός ατόμου το χαμηλό IQ.
«Από την άποψη της δημόσιας υγείας υπάρχει η πιθανότητα να μπορεί το IQ να ανέβει με τη βοήθεια προγραμμάτων πρώιμης εκμάθησης και σχολικής εκπαίδευσης», δήλωσε ο ίδιος.
«Οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία ίσως θα πρέπει να επικεντρωθούν στους παράγοντες που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τα επίπεδα IQ και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων," ανέφερε η Ιωάννα Tζουλάκη, λέκτορας επιδημιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου , σχολιάζοντας τη μελέτη.
πηγη