Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά γεγονότα του 2010 ήταν τέτοιων διαστάσεων που ήταν δύσκολο να τα κατανοήσουμε εδώ από τη Γη.
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά γεγονότα του 2010 ήταν τέτοιων διαστάσεων που ήταν δύσκολο να τα κατανοήσουμε εδώ από τη Γη.
Οι εικόνες από τους δορυφόρους πρόσφεραν την καλύτερη θέα αυτών των γεγονότων.
Ορισμένες σου έκοβαν την ανάσα με την ομορφιά τους και την απεικόνιση των τοπίων του πλανήτη μας.
Άλλες ήταν τρομακτικές με τον τρόπο που αποτύπωναν τις φυσικές καταστροφές και τους ανθρώπινους ολέθρους.
Δείτε τις παρακάτω εικόνες, μία επιλογή από τις στιγμές ορόσημο του 2010, όπως αυτές φαίνονταν από το διάστημα...
Larger image
AP/Nasa
Τον Ιανουάριο του 2010, η Βρετανία και η Ιρλανδία βίωσαν έναν παγετό που όμοιό του δεν είχαν αισθανθεί εδώ και δεκαετίες. Ήταν ο πιο κρύος Ιανουάριος στην Βρετανία από το 1987 ενώ ισοφάρισε το ρεκόρ του όγδοου πιο κρύου που ήταν το 1910. 62 εκατοστά ύψος χιονιού καταγράφηκαν στην περιοχή Στράθντερν του Νταλαρόσι στο Ινβερνές, στις 9 προ μεσημβρίας στις 6 Ιανουαρίου. Δύο ημέρες νωρίτερα, η μίνιμουμ χαμηλότερη θερμοκρασία των -22.3C καταγράφηκε στην Αλτναχάρα στα Highlands, η χαμηλότερη οπουδήποτε στην Βρετανία από το 1995. Σ' αυτή την εικόνα τις 7ης Ιανουαρίου, ολόκληρη η χώρα φαίνεται πως έχει καλυφθεί από το χιόνι.
Larger image
AP Photo/Nasa
Ο Κυκλώνας Τόμας χτύπησε τα νησιά Φίτζι στα μέσα Μαρτίου. Άνεμοι που έφταναν σε ταχύτητα τα 130 μίλια την ώρα φυσούσαν στο μάτι του κυκλώνα, ενώ ριπές αέρα καταγράφηκαν πως έφταναν τα 175 μίλια στην κορύφωση του κυκλώνα. Χιλιάδες έμειναν άστεγοι και ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό. Ήταν ο πιο έντονος κυκλώνας που χτύπησε τα Φίτζι από τον κυκλώνα Μπέμπε το 1972. Η εικόνα από την 16η Μαρτίου δείχνει το μάτι του κυκλώνα Τόμας μόλις νοτιοανατολικά των νησιών Φίτζι.
Larger image
AP Photo/Nasa, Modis Rapid Response Team
Μία σειρά από περιόδους ξηρασίας και αμμοθύελες χτύπησαν την Κίνα κατά την διάρκεια του Μάρτιου του 2010, οι χειρότερες που είχε βιώσει ποτέ η χώρα εδώ και έναν αιώνα. Οι θύελες επηρέασαν επίσης την ανατολική Ασία τον Απρίλιο. Η Έρημος Γκόμπι στην Μονγολία ήταν η πηγή της σκόνης, που μετατράπηκε σε τεράστια σύννεφα από τους δυνατούς ανέμους, ενώ μετά ένα δυνατό χαμηλό βαρομετρικό σύστημα τα στροβίλισε πάνω από την Κίνα. Σε πολλά μέρη της χώρας η ποιότητα του αέρα έφτασε στο σπάνιο επίπεδο Πέντε, δηλαδή «επικίνδυνη», ενώ οι αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν. Αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στις 20 Μαρτίου, δείχνει την αμμοθύελλα ως ένα σύννεφο που στροβιλίζεται μόλις νότια της κινεζικής πρωτεύουσας, το Πεκίνο
Larger image
Nasa/PA Wire
Το ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ στην Ισλανδία ξεκίνησε να εκρήγνυται στις 20 Μαρτίου του 2010. Μετά από μία σύντομη παύση συνέχισε στις 14 Απριλίου, στέλνοντας αυτή τη φορά τεράστιες ποσότητες τέφρας πολλά χιλιόμετρα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Όταν το σύννεφο της τέφρας κινήθηκε κατά μήκος της Βρετανίας στις 15 Απριλίου, τα αεροδρόμια έκλεισαν και σταδιακά όλες οι αεροπορικές μετακινήσεις αναβλήθηκαν. Επί έξι ημέρες υπήρχαν προβλήματα με τις πτήσεις, με πολλούς ανθρώπους να εγκλωβίζονται εντός και εκτός της χώρας. Αυτή η φυσικού χρώματος δορυφορική εικόνα από τις 24 Μαρτίου δείχνει πίδακες και ποτάμια λάβας, μία ηφαιστειακή στήλη, και ατμό από το χιόνι που είχε εξατμιστεί.
Larger image
Nasa/JPL/EO-1 Mission/GSFC/Ashley Davies/PA Wire
Αυτή η υπέρυθρη φωτογραφία με τα «πειραγμένα» χρώματα, δείχνει το ηφαίστειο της Ισλανδίας Εϊαφιαλαϊόκουλ (κέντρο) στις 24 Μαρτίου, λίγες μέρες αφού είχαν ξεκινήσει μία σειρά από εκρήξεις
Larger image
AP Photo/NEODAAS/University of Dundee
Σ' αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στις 15 Απριλίου, μπορούμε να δούμε πάνω αριστερά την στήλη της τέφρας από το ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ, ενώ βρίσκεται στα νότια της Βρετανικής και Ιρλανδικής ακτογραμμής. Περαιτέρω εκρήξεις κατά την διάρκεια του Μάη έκλεισαν αεροδρόμια σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Στις 23 Μαίου το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηφαιστειακής Τέφρας στο Λονδίνοανακοίνωσε πως η έκρηξη είχε σταματήσει, ωστόσο το ηφαίστειο συνέχιζε να προκαλεί πολλούς σεισμούς καθημερινά. Μόνο όταν η δραστηριότητά του σταματούσε για τρεις μήνες, τότε το Εϊαφιαλαϊόκουλ θα θεωρούνταν αδρανές.
Larger image
AP Photo/Nasa
Το 2010 ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός γιόρτασε 10 συνεχούς κατοίκησης του από ανθρώπους. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν ήταν στις 2 Νοεμβρίου του 2000. Πλέον διατηρεί το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη δίχως διακοπή ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 3.644 ημερών που κατείχε ο Μιρ. Ο σταθμός αναμένεται να παραμείνει σε αποστολή μέχρι τουλάχιστον το 2015. Σ' αυτήν την εικόνα ο αστροναύτης Νίκολας Πάτρικ συμμετέχει σε μία βόλτα στο διάστημα έξω από τον διαστημικό σταθμό στις 17 Φεβρουαρίου.
Larger image
AP Photo/Nasa
Μία έκρηξη στην εξέδρα γεώτρησης Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικό στις 20 Απριλίου οδήγησε στην έκχυση σχεδόν πέντε εκατομμυρίων βαρελιών ή 185 εκατομμυρίων γαλονιών αργού πετρελαίου. Ήταν το μεγαλύτερο ατύχημα θαλάσσιας πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία, και ήταν υπεύθυνη για την περιβαλλοντική καταστροφή κατά μήκος της ακτογραμμής του Κόλπου. Η διαρροή σταμάτησε μόλις στις 15 Ιουλίου. Η εικόνα από τον δορυφόρο στις 29 Απριλίου δείχνει την πετρελαιοκηλίδα να πλησιάζει στην τοποθεσία Pass A Loutre στην περιοχή Plaquemines Parish της Λουϊζιάνα.
Larger image
AP Photo/Nasa, MISR Team
Αυτές οι δύο εικόνες, τραβηγμένες στις 24 Μαίου, δείχνουν το πετρέλαιο από την κατεστραμμένη εξέδρα Deepwater Horing να προχωρά μέσα στην άγρια φύση της πολιτείας της Λουϊζιάνα. Η πηγή της διαρροής βρίσκεται στη νότιανατολική άκρη (κάτω αριστερά) των εικόνων.
Larger image
AP Photo/Nasa
Αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στις 25 Ιουνίου, δύο μήνες από την ημέρα που ξεκίνησε η διαρροή στο Deepwater Horizon, δείχνει πόσο γιγαντώθηκε η κηλίδα και κάλυψε μία τεράστια περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Το πετρέλαιο φαίνεται εδώ σε διάφορες αποχρώσεις του λευκού και του γκρι, καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται στην επιφάνειά του. Το πετρέλαιο είχε αρχίσει να ξεβράζεται στις ακτές των νησιών του Κόλπου στην Ηνωμένη Εθνική Ακτή την 1η Ιουνίου. Τρεις ημέρες αργότερα είχε εξαπλωθεί σε 125 μίλια της ακτογραμμής της Λουϊζιάνα, είχε ξεβραστεί κατά μήκος των κοραλλιογενών νησιών του Μισσισσιππί και της Αλαμπάμα, ενώ βρέθηκε για πρώτη φορά σ' ένα κοραλλιογενές νησί στη Φλόριντα. Υπολογίζεται πως η περιοχή που επηρεάστηκε από την πετρελαιοκηλίδα περιλαμβάνει 8.332 είδη, ανάμεσά τους 1.200 ψάρια, 200 πουλιά, 1.400 μαλάκια, 1.500 όστρακα, 4 θαλάσσιες χελώνες και 29 θαλάσσιους ίππους. Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, είχαν περισυλλέγει 6.814 νεκρά ζώα.
Larger image
AP Photo/Nasa/Modis Rapid Response
Εκατοντάδες καταστρεπτικές πυρκαγιές ξέσπασαν κατά μήκος της δυτικής Ρωσίας στα τέλη Ιούλιου, αποτέλεσμα του πιο ζεστού καλοκαιρού στην ιστορία της χώρας. Οι φωτιές που μαίνονταν προκάλεσαν όλεθρο και αμέτρητους θανάτους, ενώ κάλυψαν πολλές πόλεις με χοντρό νέφος. Ο αριθμός των θανάτων στη Μόσχα αναφέρθηκε πως ήταν διπλάσιος από τον συνηθισμένο, ενώ οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και άλλων δηλητηριωδών ουσιών ήταν επτά φορές υψηλότερες από τα ασφαλή όρια. Αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στις 2 Αυγούστου, δείχνει τις φωτιές που καίνε σε όλη την δυτική Ρωσία με ένα έντονο γκρι-καφέ καπνό να εκτίνεται σε μία απόσταση 1.000 μιλίων.
Larger image
AP Photo/Nasa
Οι έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων τον Ιούλιο στις περιοχές, Χιμπέρ Πακτούνκουα, Σίντχ, Παντζάμπ και Μπαλοχιστάν του Πακιστάν, οδήγησε το ένα πέμπτο της συνολικής γης της χώρας να βυθιστεί κάτω από το νερό. Τα νούμερα που συγκέντρωσε η κυβέρνηση έδειξαν πως οι πλημμύρες επηρέασαν γύρω στα 20 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν από την καταστροφή ξεπέρασε εκείνον του τσουνάμι του 2004, του σεισμού το 2004 στο Κασμί και του σεισμού του 2010 στην Αιτή, συνολικά. Η εικόνα τραβήχτηκε στις 5 Αυγούστου. Δείχνει ορισμένες πλημμύρες στην περιοχή όπου οι ποταμοί Kabul και Indus συναντιούνται κοντά στην πόλη Καίραμπαντ. Και τα δύο ποτάμια ήταν φρακαρισμένα από ιζήματα ενώ ο ποταμός Indus είχε καταστρέψει τις όχθες του σε πολλές τοποθεσίες. Μόλις ανατολικά της συμβολής των ποταμών, οι συνήθως μικροί χείμαρροι του ποταμού Indus εξαπλώθηκαν στην ανοιχτή πλημμυρική περιοχή.
Larger image
AP Photo/Nasa
Την εικόνα αυτή τράβηξε ο δορυφόρος Άκουα της ΝASA στις 14 Μαρτίου. Δείχνει σχηματισμούς σύννεφων πάνω από τις Αλεούτιες Νήσους. Ο στροβιλισμός, που προκλήθηκε από το πέρασμα του αέρα από τα υψηλότερα σημεία των νησιών, παρήγαγε τις χαρακτηριστικές δίνες που στροβιλίζουν τα σύννεφα σε μία διάταξη που λέγεται «δρόμος». Εδώ τα σύννεφα έχουν παραταχθεί σε παράλληλες σειρές ή «δρόμους».
Larger image
AP Photo/Nasa
Ο τυφώνας Ιγκόρ, που σχηματίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε ποτέ στην λεκάνη του Ατλαντικού. Προκάλεσε μικρή αναταραχή στην Βερμούδα και ακόμα πιο σημαντικές καταστροφές στο Καναδικό νησί Newfoundland. Δρόμοι και γέφυρες συμπαρασύρθηκαν και για μία στιγμή, η ανατολική πλευρά του Newfoundland είχε αποκοπεί από το υπόλοιπο νησί. Η εικόνα τραβήχτηκε από τους αστροναύτες που βρίσκονταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δείχνει το μάτι του τυφώνα Ιγκόρ στις 14 Σεπτεμβρίου.
Larger image
AP Photo/Nasa
Αυτή η εικόνα που τραβήχτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου δείχνει αριστερά την τροπική καταιγίδα Καρλ να διασχίζει το Μεξικό, στο κέντρο τον τυφώνα Ιγκόρ και τον τυφώνα Τζούλια. Ο Καρλ έγινε πιο δυνατός όταν διέσχισε την χερσόνησο Γιουκατάν πριν επιστρέψει ξανά πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. Η ένταση του τυφώνα Τζούλια ισχυροποιήθηκε για λίγο φτάνοντας την Κατηγορία 4 πριν εξασθενήσει στην Κατηγορία 3 με ανέμους που έφταναν κοντά στα 115 μίλια την ώρα.
Larger image
AP Photo/Nasa
Το βουνό Μεράπι στο νησί Κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας ξεκίνησα μία σειρά από εκρήξεις στις 25 Οκτωβρίου. Το μέγεθός τους ήταν τέτοιο που ξεπέρασε οτιδήποτε άλλο είχε κανείς βιώσει στο νησί από το 1870. Οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή όπου διαμένουν πάνω από 350.000 κάτοικοι. Συνολικά 353 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των εκρήξεων, ενώ στήλες τέφρας προκάλεσαν σημαντική αναταραχή στις πτήσεις σε όλη την περιοχή. Αυτή η εικόνα δείχνει την στήλη τέφρας από το Βουνό Μεράπι στις 12 Νοεμβρίου.
Larger image
AP Photo/Nasa
Αυτή η εικόνα δείχνει την πόλη της Νέας Υόρκης σε μία καθαρή καλοκαιρινή νύχτα στις 27 Αυγούστου. Τραβήχτηκε από τον αστροναύτη Νταγκ Γουίλοκ από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Larger image
AP Photo/Nasa
Οι χειρότερες ποτέ φωτιές στα δάση του Ισραήλ ξεκίνησαν μόλις έξω από την Χάιφα στις 2 Δεκεμβρίου. Η φωτιά ξέφυγε γρήγορα εκτός ελέγχου όταν δυνατοί άνεμοι φύσηξαν μέσα από το ξερό από την ξηρασία δάσος. Ευρωπαϊκά υδροπλάνα έριξαν τόνους νερού πάνω από τις φλόγες που ξεπηδούσαν από τα πιο ψηλά δέντρα. Δεκάδες σκοτώθηκαν και χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 3 Δεκεμβρίου.
ΝΑΣΑ
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά γεγονότα του 2010 ήταν τέτοιων διαστάσεων που ήταν δύσκολο να τα κατανοήσουμε εδώ από τη Γη.
Οι εικόνες από τους δορυφόρους πρόσφεραν την καλύτερη θέα αυτών των γεγονότων.
Ορισμένες σου έκοβαν την ανάσα με την ομορφιά τους και την απεικόνιση των τοπίων του πλανήτη μας.
Άλλες ήταν τρομακτικές με τον τρόπο που αποτύπωναν τις φυσικές καταστροφές και τους ανθρώπινους ολέθρους.
Δείτε τις παρακάτω εικόνες, μία επιλογή από τις στιγμές ορόσημο του 2010, όπως αυτές φαίνονταν από το διάστημα...
Larger image
AP/Nasa
Τον Ιανουάριο του 2010, η Βρετανία και η Ιρλανδία βίωσαν έναν παγετό που όμοιό του δεν είχαν αισθανθεί εδώ και δεκαετίες. Ήταν ο πιο κρύος Ιανουάριος στην Βρετανία από το 1987 ενώ ισοφάρισε το ρεκόρ του όγδοου πιο κρύου που ήταν το 1910. 62 εκατοστά ύψος χιονιού καταγράφηκαν στην περιοχή Στράθντερν του Νταλαρόσι στο Ινβερνές, στις 9 προ μεσημβρίας στις 6 Ιανουαρίου. Δύο ημέρες νωρίτερα, η μίνιμουμ χαμηλότερη θερμοκρασία των -22.3C καταγράφηκε στην Αλτναχάρα στα Highlands, η χαμηλότερη οπουδήποτε στην Βρετανία από το 1995. Σ' αυτή την εικόνα τις 7ης Ιανουαρίου, ολόκληρη η χώρα φαίνεται πως έχει καλυφθεί από το χιόνι.
Larger image
AP Photo/Nasa
Ο Κυκλώνας Τόμας χτύπησε τα νησιά Φίτζι στα μέσα Μαρτίου. Άνεμοι που έφταναν σε ταχύτητα τα 130 μίλια την ώρα φυσούσαν στο μάτι του κυκλώνα, ενώ ριπές αέρα καταγράφηκαν πως έφταναν τα 175 μίλια στην κορύφωση του κυκλώνα. Χιλιάδες έμειναν άστεγοι και ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό. Ήταν ο πιο έντονος κυκλώνας που χτύπησε τα Φίτζι από τον κυκλώνα Μπέμπε το 1972. Η εικόνα από την 16η Μαρτίου δείχνει το μάτι του κυκλώνα Τόμας μόλις νοτιοανατολικά των νησιών Φίτζι.
Larger image
AP Photo/Nasa, Modis Rapid Response Team
Μία σειρά από περιόδους ξηρασίας και αμμοθύελες χτύπησαν την Κίνα κατά την διάρκεια του Μάρτιου του 2010, οι χειρότερες που είχε βιώσει ποτέ η χώρα εδώ και έναν αιώνα. Οι θύελες επηρέασαν επίσης την ανατολική Ασία τον Απρίλιο. Η Έρημος Γκόμπι στην Μονγολία ήταν η πηγή της σκόνης, που μετατράπηκε σε τεράστια σύννεφα από τους δυνατούς ανέμους, ενώ μετά ένα δυνατό χαμηλό βαρομετρικό σύστημα τα στροβίλισε πάνω από την Κίνα. Σε πολλά μέρη της χώρας η ποιότητα του αέρα έφτασε στο σπάνιο επίπεδο Πέντε, δηλαδή «επικίνδυνη», ενώ οι αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν. Αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στις 20 Μαρτίου, δείχνει την αμμοθύελλα ως ένα σύννεφο που στροβιλίζεται μόλις νότια της κινεζικής πρωτεύουσας, το Πεκίνο
Larger image
Nasa/PA Wire
Το ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ στην Ισλανδία ξεκίνησε να εκρήγνυται στις 20 Μαρτίου του 2010. Μετά από μία σύντομη παύση συνέχισε στις 14 Απριλίου, στέλνοντας αυτή τη φορά τεράστιες ποσότητες τέφρας πολλά χιλιόμετρα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Όταν το σύννεφο της τέφρας κινήθηκε κατά μήκος της Βρετανίας στις 15 Απριλίου, τα αεροδρόμια έκλεισαν και σταδιακά όλες οι αεροπορικές μετακινήσεις αναβλήθηκαν. Επί έξι ημέρες υπήρχαν προβλήματα με τις πτήσεις, με πολλούς ανθρώπους να εγκλωβίζονται εντός και εκτός της χώρας. Αυτή η φυσικού χρώματος δορυφορική εικόνα από τις 24 Μαρτίου δείχνει πίδακες και ποτάμια λάβας, μία ηφαιστειακή στήλη, και ατμό από το χιόνι που είχε εξατμιστεί.
Larger image
Nasa/JPL/EO-1 Mission/GSFC/Ashley Davies/PA Wire
Αυτή η υπέρυθρη φωτογραφία με τα «πειραγμένα» χρώματα, δείχνει το ηφαίστειο της Ισλανδίας Εϊαφιαλαϊόκουλ (κέντρο) στις 24 Μαρτίου, λίγες μέρες αφού είχαν ξεκινήσει μία σειρά από εκρήξεις
Larger image
AP Photo/NEODAAS/University of Dundee
Σ' αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στις 15 Απριλίου, μπορούμε να δούμε πάνω αριστερά την στήλη της τέφρας από το ηφαίστειο Εϊαφιαλαϊόκουλ, ενώ βρίσκεται στα νότια της Βρετανικής και Ιρλανδικής ακτογραμμής. Περαιτέρω εκρήξεις κατά την διάρκεια του Μάη έκλεισαν αεροδρόμια σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Στις 23 Μαίου το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηφαιστειακής Τέφρας στο Λονδίνοανακοίνωσε πως η έκρηξη είχε σταματήσει, ωστόσο το ηφαίστειο συνέχιζε να προκαλεί πολλούς σεισμούς καθημερινά. Μόνο όταν η δραστηριότητά του σταματούσε για τρεις μήνες, τότε το Εϊαφιαλαϊόκουλ θα θεωρούνταν αδρανές.
Larger image
AP Photo/Nasa
Το 2010 ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός γιόρτασε 10 συνεχούς κατοίκησης του από ανθρώπους. Οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν ήταν στις 2 Νοεμβρίου του 2000. Πλέον διατηρεί το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη δίχως διακοπή ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 3.644 ημερών που κατείχε ο Μιρ. Ο σταθμός αναμένεται να παραμείνει σε αποστολή μέχρι τουλάχιστον το 2015. Σ' αυτήν την εικόνα ο αστροναύτης Νίκολας Πάτρικ συμμετέχει σε μία βόλτα στο διάστημα έξω από τον διαστημικό σταθμό στις 17 Φεβρουαρίου.
Larger image
AP Photo/Nasa
Μία έκρηξη στην εξέδρα γεώτρησης Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικό στις 20 Απριλίου οδήγησε στην έκχυση σχεδόν πέντε εκατομμυρίων βαρελιών ή 185 εκατομμυρίων γαλονιών αργού πετρελαίου. Ήταν το μεγαλύτερο ατύχημα θαλάσσιας πετρελαιοκηλίδας στην ιστορία, και ήταν υπεύθυνη για την περιβαλλοντική καταστροφή κατά μήκος της ακτογραμμής του Κόλπου. Η διαρροή σταμάτησε μόλις στις 15 Ιουλίου. Η εικόνα από τον δορυφόρο στις 29 Απριλίου δείχνει την πετρελαιοκηλίδα να πλησιάζει στην τοποθεσία Pass A Loutre στην περιοχή Plaquemines Parish της Λουϊζιάνα.
Larger image
AP Photo/Nasa, MISR Team
Αυτές οι δύο εικόνες, τραβηγμένες στις 24 Μαίου, δείχνουν το πετρέλαιο από την κατεστραμμένη εξέδρα Deepwater Horing να προχωρά μέσα στην άγρια φύση της πολιτείας της Λουϊζιάνα. Η πηγή της διαρροής βρίσκεται στη νότιανατολική άκρη (κάτω αριστερά) των εικόνων.
Larger image
AP Photo/Nasa
Αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στις 25 Ιουνίου, δύο μήνες από την ημέρα που ξεκίνησε η διαρροή στο Deepwater Horizon, δείχνει πόσο γιγαντώθηκε η κηλίδα και κάλυψε μία τεράστια περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Το πετρέλαιο φαίνεται εδώ σε διάφορες αποχρώσεις του λευκού και του γκρι, καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται στην επιφάνειά του. Το πετρέλαιο είχε αρχίσει να ξεβράζεται στις ακτές των νησιών του Κόλπου στην Ηνωμένη Εθνική Ακτή την 1η Ιουνίου. Τρεις ημέρες αργότερα είχε εξαπλωθεί σε 125 μίλια της ακτογραμμής της Λουϊζιάνα, είχε ξεβραστεί κατά μήκος των κοραλλιογενών νησιών του Μισσισσιππί και της Αλαμπάμα, ενώ βρέθηκε για πρώτη φορά σ' ένα κοραλλιογενές νησί στη Φλόριντα. Υπολογίζεται πως η περιοχή που επηρεάστηκε από την πετρελαιοκηλίδα περιλαμβάνει 8.332 είδη, ανάμεσά τους 1.200 ψάρια, 200 πουλιά, 1.400 μαλάκια, 1.500 όστρακα, 4 θαλάσσιες χελώνες και 29 θαλάσσιους ίππους. Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, είχαν περισυλλέγει 6.814 νεκρά ζώα.
Larger image
AP Photo/Nasa/Modis Rapid Response
Εκατοντάδες καταστρεπτικές πυρκαγιές ξέσπασαν κατά μήκος της δυτικής Ρωσίας στα τέλη Ιούλιου, αποτέλεσμα του πιο ζεστού καλοκαιρού στην ιστορία της χώρας. Οι φωτιές που μαίνονταν προκάλεσαν όλεθρο και αμέτρητους θανάτους, ενώ κάλυψαν πολλές πόλεις με χοντρό νέφος. Ο αριθμός των θανάτων στη Μόσχα αναφέρθηκε πως ήταν διπλάσιος από τον συνηθισμένο, ενώ οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και άλλων δηλητηριωδών ουσιών ήταν επτά φορές υψηλότερες από τα ασφαλή όρια. Αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στις 2 Αυγούστου, δείχνει τις φωτιές που καίνε σε όλη την δυτική Ρωσία με ένα έντονο γκρι-καφέ καπνό να εκτίνεται σε μία απόσταση 1.000 μιλίων.
Larger image
AP Photo/Nasa
Οι έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων τον Ιούλιο στις περιοχές, Χιμπέρ Πακτούνκουα, Σίντχ, Παντζάμπ και Μπαλοχιστάν του Πακιστάν, οδήγησε το ένα πέμπτο της συνολικής γης της χώρας να βυθιστεί κάτω από το νερό. Τα νούμερα που συγκέντρωσε η κυβέρνηση έδειξαν πως οι πλημμύρες επηρέασαν γύρω στα 20 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επηρεάστηκαν από την καταστροφή ξεπέρασε εκείνον του τσουνάμι του 2004, του σεισμού το 2004 στο Κασμί και του σεισμού του 2010 στην Αιτή, συνολικά. Η εικόνα τραβήχτηκε στις 5 Αυγούστου. Δείχνει ορισμένες πλημμύρες στην περιοχή όπου οι ποταμοί Kabul και Indus συναντιούνται κοντά στην πόλη Καίραμπαντ. Και τα δύο ποτάμια ήταν φρακαρισμένα από ιζήματα ενώ ο ποταμός Indus είχε καταστρέψει τις όχθες του σε πολλές τοποθεσίες. Μόλις ανατολικά της συμβολής των ποταμών, οι συνήθως μικροί χείμαρροι του ποταμού Indus εξαπλώθηκαν στην ανοιχτή πλημμυρική περιοχή.
Larger image
AP Photo/Nasa
Την εικόνα αυτή τράβηξε ο δορυφόρος Άκουα της ΝASA στις 14 Μαρτίου. Δείχνει σχηματισμούς σύννεφων πάνω από τις Αλεούτιες Νήσους. Ο στροβιλισμός, που προκλήθηκε από το πέρασμα του αέρα από τα υψηλότερα σημεία των νησιών, παρήγαγε τις χαρακτηριστικές δίνες που στροβιλίζουν τα σύννεφα σε μία διάταξη που λέγεται «δρόμος». Εδώ τα σύννεφα έχουν παραταχθεί σε παράλληλες σειρές ή «δρόμους».
Larger image
AP Photo/Nasa
Ο τυφώνας Ιγκόρ, που σχηματίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ήταν ο μεγαλύτερος που καταγράφηκε ποτέ στην λεκάνη του Ατλαντικού. Προκάλεσε μικρή αναταραχή στην Βερμούδα και ακόμα πιο σημαντικές καταστροφές στο Καναδικό νησί Newfoundland. Δρόμοι και γέφυρες συμπαρασύρθηκαν και για μία στιγμή, η ανατολική πλευρά του Newfoundland είχε αποκοπεί από το υπόλοιπο νησί. Η εικόνα τραβήχτηκε από τους αστροναύτες που βρίσκονταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δείχνει το μάτι του τυφώνα Ιγκόρ στις 14 Σεπτεμβρίου.
Larger image
AP Photo/Nasa
Αυτή η εικόνα που τραβήχτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου δείχνει αριστερά την τροπική καταιγίδα Καρλ να διασχίζει το Μεξικό, στο κέντρο τον τυφώνα Ιγκόρ και τον τυφώνα Τζούλια. Ο Καρλ έγινε πιο δυνατός όταν διέσχισε την χερσόνησο Γιουκατάν πριν επιστρέψει ξανά πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. Η ένταση του τυφώνα Τζούλια ισχυροποιήθηκε για λίγο φτάνοντας την Κατηγορία 4 πριν εξασθενήσει στην Κατηγορία 3 με ανέμους που έφταναν κοντά στα 115 μίλια την ώρα.
Larger image
AP Photo/Nasa
Το βουνό Μεράπι στο νησί Κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας ξεκίνησα μία σειρά από εκρήξεις στις 25 Οκτωβρίου. Το μέγεθός τους ήταν τέτοιο που ξεπέρασε οτιδήποτε άλλο είχε κανείς βιώσει στο νησί από το 1870. Οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή όπου διαμένουν πάνω από 350.000 κάτοικοι. Συνολικά 353 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των εκρήξεων, ενώ στήλες τέφρας προκάλεσαν σημαντική αναταραχή στις πτήσεις σε όλη την περιοχή. Αυτή η εικόνα δείχνει την στήλη τέφρας από το Βουνό Μεράπι στις 12 Νοεμβρίου.
Larger image
AP Photo/Nasa
Αυτή η εικόνα δείχνει την πόλη της Νέας Υόρκης σε μία καθαρή καλοκαιρινή νύχτα στις 27 Αυγούστου. Τραβήχτηκε από τον αστροναύτη Νταγκ Γουίλοκ από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Larger image
AP Photo/Nasa
Οι χειρότερες ποτέ φωτιές στα δάση του Ισραήλ ξεκίνησαν μόλις έξω από την Χάιφα στις 2 Δεκεμβρίου. Η φωτιά ξέφυγε γρήγορα εκτός ελέγχου όταν δυνατοί άνεμοι φύσηξαν μέσα από το ξερό από την ξηρασία δάσος. Ευρωπαϊκά υδροπλάνα έριξαν τόνους νερού πάνω από τις φλόγες που ξεπηδούσαν από τα πιο ψηλά δέντρα. Δεκάδες σκοτώθηκαν και χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 3 Δεκεμβρίου.
ΝΑΣΑ