https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Wednesday, February 16, 2011

Τι βρήκε το βαθυσκάφος στον βυθό της Λίμνης των Ιωαννίνων;

  Ο θρύλος που θάελει τον θησαυρό του Αλή Πασά να βρίσκεται βυθισμένος στην λίμνη των Ιωαννίνων, έχει αναζωπυρωθεί τον τελευταίο καιρό. Οι έρευνες που γίνονται στο βυθό της λίμνης, έχουν κάνει πολλούς να πιστέψουν ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθούν αντιμέτωποι με τον ανυπολόγιστης αξίας θησαυρό!
Τι κατέγραψε το βαθυσκάφος


  Οταν οι κάτοικοι είδαν πριν από ενάμιση χρόνο την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών να καταφτάνει στην περιοχή  για να χαρτογραφήσει τον πυθμένα, οι ελπίδες όλων αναπτερώθηκαν! Οταν τους είδαν όμως να επιστρέφουν την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου μαζί με ειδικό ωκεανογραφικό βαθυσκάφος, τότε υποψιάστηκαν ότι έφτασε η μαγάλη στιγμή!
  "Το βαθυσκάφος κατέβηκε στο μέγιστο βάθος της λίμνης, στα 7,5 μέτρα και έφερε στην επιφάνεια εντυπωσιακές φωτογραφίες. Επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν χαμηλά ποσοστά οξυγόνου, για τον λόγο αυτό απουσιάζει η χλωρίδα, ενώ η παντελής έλλειψη φωτός μάς υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε δύο προβολείς αλογόνου", δήλωσε στην εφημερίδα «Εθνος» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας του τμήματος Γεωλογίας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου.

Βρέθηκε τελικά το ναυάγιο;

   Είχε προηγηθεί πριν από 1,5 χρόνο η χαρτογράφηση του πυθμένα με σόναρ κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μερικές ακουστικές ανωμαλίες που είχαν εντοπιστεί τότε, οδήγησαν στην  χρήση του βαθυσκάφους.

   Οπως εξήγησε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου "Σκάι Τώρα" στον Σκάι, ο κ.Νίκος Δερέκας, που είναι Ωκεανολόγος και συνεργάτης του Τμήματος Ωκανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τα πρώτα ευρύματα του απέχουν πολύ από το θρυλικό χρυσάφι του Αλή Πασά!

   Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όπως είπε, είναι η ύπαρξη κρατήρων -όχι ηφαιστειακών αλλά διαφυγής αερίων- που εντοπίστηκαν στον πυθμένα της λίμνης! Οσο για το περιβόητο "μαύρο όγκο" που είχε εντοπιστεί κατά την χαρτογράφηση του πυθμένα και έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ήταν το ναυάγιο που έκρυβε το θησαυρό, οι πρώτες βιντεοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν ότι δεν είναι καν ναυάγιο αλλά... καλαμιές!!

   "Οι βυθισμένοι καλαμιώνες είναι ένα αντικείμενο προς έρευνα. Εχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις, αλλά προτιμούμε να κάνουμε ανακοινώσεις όταν αναλύσουμε όλα τα δεδομένα", είπε με τη σειρά του ο κ. Παπαθεοδώρου.

   Οι έρευνες θα συνεχιστούν και σήμερα, αφού ο σκοπός της επιστημονικής ομάδας είναι να καταγράψει την οικολογική καταστροφή στον βυθό, που έχει προκληθεί κυρίως από τα λιπάσματα που καταλήγουν σε αυτόν!



 Πηγή «Εθνος»