https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Tuesday, February 22, 2011

Ένα έξυπνο χταπόδι!





Η Julian Finn και ο Mark Norman του Μουσείου Victoria έχουν καταγράψει για πρώτη φορά την περίπτωση χρήσης αντικειμένων (που είναι περίπλοκη συμπεριφορά γενικά στα θηλαστικά και τα πουλιά), σε ένα ασπόνδυλο. 
 
Το χταπόδι Veined, Amphioctopus marginatus, χρησιμοποιεί ξένα αντικείμενα ως καταφύγιο, κάτι που όμως είναι κοινό σχεδόν σε όλα τα χταπόδια αλλά όχι για την συγκεκριμένη περίπτωση. Το χταπόδι αυτό όμως μπορεί να διανύσει έως και 20 μέτρα για να συγκεντρώσει κομμάτια καρύδας ώστε να δημιουργήσει το καταφύγιο του.
Η Julian και ο Mark ξόδεψαν περισσότερο από 500 ώρες βουτώντας στα Ινδονησιακά ύδατα για να παρατηρήσουν αυτό το είδος χταποδιού. Παρατήρησαν λοιπόν πως το συγκεκριμένο χταπόδι αναζητά κομμάτια καρύδας τα οποία για να τα μεταφέρει χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του με τέτοιο τρόπο που το ονόμασαν "περπατώντας με ξυλοπόδαρα". Αυτή η σειρά ενεργειών που θα παρακολουθήσετε και στο παρακάτω βίντεο είναι από τις πιο σύνθετες που έχουν καταγραφεί για ένα χταπόδι.