Ο αντιπρόεδρος της χώρας Ομάρ Σουλεϊμάν κάλεσε πριν από λίγο όλους τους διαδηλωτές, υποστηρικτές και πολέμιους του προέδρου Μουμπάρακ, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σημειώνοντας ότι έχει γίνει σαφές το μήνυμα και από τις δύο πλευρές.
Ο κ. Σουλειμάν είπε: "Όλοι οι πολίτες να ανταποκριθούν θετικά στην έκκληση των αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων και να επιστρέψουν στα σπίτια τους σεβόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας ώστε να υποστηριχτούν οι προσπάθειες του κράτους να επιστρέψει η ηρεμία και η σταθερότητα" μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. "Ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις έχει ανάγκη από τη διακοπή των διαδηλώσεων και την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα" πρόσθεσε ο διορισμένος από τον κ. Μουμπάρακ αντιπρόεδρος της Αιγύπτου.
Τις τελευταίες ώρες έχει μειωθεί ο αριθμός των συγκεντρωμένων στην πλατεία Ταχρίρ, ο οποίος το μεσημέρι έφτασε τις δεκάδες χιλιάδες, όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Πριν λίγο υπήρξαν και προειδοποιητικά πυρά από το στρατό ο οποίος όμως παραμένει αμέτοχος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους κρατούν ξύλα και λοστούς ενώ αρκετοί σπάνε τα πεζοδρόμια της πλατείας Ταχρίρ για να εφοδιαστούν με μεγάλη ποσότητα από πέτρες.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου, το οποίο στεγάζει ανεκτίμητους θησαυρούς της φαραωνικής περιόδου. Οι στρατιώτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία του ιδρύματος, αλλά αργά το απόγευμα, δύο βόμβες μολότοφ έπεσαν στην αυλή του μουσείου.
Το κίνημα διαμαρτυρίας κάλεσε για μια νέα μαζική διαδήλωση την Παρασκευή, που ονομάστηκε "Παρασκευή της αποχώρησης", στην οποία σκοπεύει να συγκεντρώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε εν μέρει αποκατασταθεί από το μεσημέρι, μετά από πέντε ημέρες διακοπής. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει από την Παρασκευή στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια (βόρεια) και το Σουέζ (ανατολικά), έχει χαλαρώσει.
Ο επίσημος απολογισμός του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας μιλά για ένα νεκρό άνδρα των ενόπλων δυνάμεων και για 611 τραυματίες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ένας "νεοσύλλεκτος", το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εργαζόταν για το στρατό ή την αστυνομία. Νεότερα στοιχεία του υπουργείου υποστηρίζουν ότι ο άνδρας δεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, αλλά έπεσε από γέφυρα.
Ιατρικές πηγές ανέφεραν από νωρίς ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ. Ένας γιατρός που βρισκόταν σε ένα τζαμί το οποίο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο, κοντά στην πλατεία, είπε ότι εκεί υπήρχαν τουλάχιστον 500 τραυματίες. Υπολόγιζε όμως ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματίων θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί πολλοί είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε άλλα σημεία της πόλης.
Στο τζαμί αυτό προσέρχονταν συνεχώς καινούριοι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους έφεραν τραύματα στο κεφάλι.
Εκτατεμένη ρίψη δακρυγόνων έγινε το τελευταίο διάστημα πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μάλλον από δυνάμεις του στρατού. Από τα μεγάφωνα γίνονταν εκκλήσεις από το στρατό να σεβαστεί ο κόσμος την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Πανικός επικρατούσε νωρίτερα ανάμεσα στους διαδηλωτές, οι οποίοι δεν ήξεραν πώς να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ, ενώ η κατάσταση έχει γίνει αποπνικτική από τα δακρυγόνα.
Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera. Πληροφορίες της εφημερίδας Guardian αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στην πλατεία Ταχρίρ και στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου του Καΐρου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν προειδοποιητικά πυρά για να μην πλησιάσουν οι διαδηλωτές στο μουσείο.
Οι διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές αψήφησαν την προτροπή του στρατού να γυρίσουν στα σπίτια τους, για να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα. Στρατιωτικά άρματα αναπτύχθηκαν ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών.
Έφιπποι αστυνομικοί έκαναν νωρίτερα την εμφάνισή τους, ενώ οι διαδηλωτές περιμένουν να δουν με ποιου το μέρος θα ταχθεί εν τέλει ο στρατός.
Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ άρχισαν να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες των διαδηλώσεων. Ο αριθμός τους στην αρχή ήταν ιδιαίτερα μικρός, με ομάδες των πενήντα ατόμων να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του αιγύπτιου προέδρου, στις παρυφές των ογκωδών διαδηλώσεων κατά του προέδρου.
Εκπρόσωπος κινήματος της αντιπολίτευσης δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν πρόκειται για υποστηρικτές του Μουμπάρακ που έχουν βγει στους δρόμους, αλλά για κοινούς εγκληματίες και συμμορίες, τις οποίες έχει επιστρατεύσει το καθεστώς για να δημιουργήσουν αναταραχές. Κατηγόρησε τον Μουμπάρακ για "ένα ακόμα έγκλημα προερχόμενο από τον ίδιο". Κατέληξε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να έλθει στις διαπραγματεύσεις εάν δεν παραιτηθεί άμεσα ο αιγύπτιος πρόεδρος και παραπεμφθεί σε δίκη.
Άλλες αναφορές μιλούν για μέλη της αστυνομίας με πολιτικά, που δημιουργούν επεισόδια, υπό τις εντολές του καθεστώτος.
Πάντως το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ότι αστυνομικοί με πολιτικά συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά τις οποίες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Ο αντικαθεστωτικός νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι "ό,τι συμβαίνει σήμερα είναι έγκλημα κατά της Αιγύπτου". Επανέλαβε την έκκλησή του προς τον αιγύπτιο πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία μέχρι την Παρασκευή και κάλεσε το στρατό να παρέμβει για να λήξουν τα βίαια επεισόδια.
Στο μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι αρνούνται να παραμείνει ο Μουμπάρακ αρχηγός του κράτους ως το τέλος της θητείας του το Σεπτέμβριο.
"Ο λαός αρνείται όλα τα μερικά μέτρα που προτάθηκαν χθες από το καθεστώς και δεν δέχεται άλλη εναλλακτική επιλογή από την αποχώρηση (του Μουμπάρακ)", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Στο χθεσινό του μήνυμα ο Χόσνι Μουμπάρακ, πέρα από τη δέσμευσή του να μην είναι ξανά υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, τόνισε ότι θα παραμείνει στη θέση του για να διασφαλίσει την ομαλότητα και την ασφάλεια. Έθεσε δε το δίλημμα στον αιγυπτιακό λαό να διαλέξει ανάμεσα στη «σταθερότητα και το χάος». Σήμερα οι υποστηρικτές του κρατούσαν πανό με συνθήματα «Ναι στον Μουμπάρακ για την προστασία της σταθερότητας», «Όσοι αγαπούν την Αίγυπτο, δεν θα την ωθήσουν στην κατάρρευση».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι "ανησυχεί πολύ" για τη συνεχιζόμενη βία στην Αίγυπτο και ότι η οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ειρηνικώνδιαδηλωτών, είναι απαράδεκτη. "Ανησυχώ βαθιά για τη συνεχιζόμενη βία στην Αίγυπτο. Για άλλη μία φορά απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών", δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο.
"Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω έντονα", πρόσθεσε.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απορρίπτει τις εκκλήσεις για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή της διεθνούς κοινότητας, και κυρίως των ΗΠΑ.
Το State Department δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις φυλακίσεις και τις επιθέσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αίγυπτο, στην πρώτη του αντίδρασή για τις συγκρούσεις που ξεσπούν στο Κάιρο μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. "Ανησυχούμε για τις φυλακίσεις και τις επιθέσεις σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο. Η κοινωνία των πολιτών που η Αίγυπτος επιθυμεί να οικοδομήσει περιλαμβάνει την ελευθερία του Τύπου", αναφέρει ο εκπρόσωπός του, Π.Τ.Κροόυλι, σε μήνυμά του στο Twitter.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς τόνισε, επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε απολύτως σαφές στον αιγύπτιο ομόλογό του ότι "η μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει τώρα στην Αίγυπτο" .
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε και αυτή με τη σειρά της τον αιγύπτιο πρόεδρο να ενεργήσει «το ταχύτερο δυνατό» για να υλοποιήσει την πολιτική «μετάβαση» που ζητείται από τους διαδηλωτές.
Την ίδια στιγμή και το ΝΑΤΟ κάλεσε "όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία και να δεσμευτούν το ταχύτερο δυνατό σε έναν ανοιχτό διάλογο για να διασφαλιστεί μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα".
Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου προσέθεσε εξάλλου ότι "η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος στον Μεσογειακό Διάλογο, είναι μια χώρα που έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας και ελπίζουμε και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή".
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο να έχει ως αποτέλεσμα μια περίοδο "αστάθειας και αβεβαιότητας για πολλά χρόνια" στην περιοχή. Ο Νετανιάχου σημείωσε σε ομιλία του στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ότι δύο είδη δυνάμεων υπάρχουν στην Αίγυπτο, "οι δυνάμεις που θέλουν να φέρουν μια μετριοπαθή αλλαγή, τις μεταρρυθμίσεις και τον εκδημοκρατισμό και αυτές του ριζοσπαστικού ισλαμισμού". Οι τελευταίες υποστηρίζονται σύμφωνα με τον ίδιο από το Ιράν.