Με αυτούς τους τέσσερις, ο αριθμός όσων έχουν απελευθερωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, μετά από συμφωνία της Εκκλησίας με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, φθάνει τους 60.
Τον Ιούλιο, ο Κάστρο συμφώνησε να βγάλει από τις φυλακές όπου κρατούσε από το 2003, ύστερα από μία επιχείρηση καταστολής της αντιπολίτευσης, που έλαβε χώρα τότε, 52 πολιτικούς κρατούμενους.
Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε ως μία ανταπόκριση στην διεθνή καταδίκη του καθεστώτος, που ακολούθησε το θάνατο ενός φυλακισμένου διαφωνούντα, μετά από απεργία πείνας 85 ημερών, με αίτημα την βελτίωση των συνθηκών ζωής στη φυλακή.
Για άγνωστους λόγους, 11 από τους 52, παρέμειναν στη φυλακή, ενώ άλλοι που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική συμφωνία, αφέθηκαν ελεύθεροι. Αλλά και τέσσερις που πρόκειται να απελευθερωθούν, επίσης δεν συγκαταλέγονται στα πρόσωπα, που ο Κάστρο υποσχέθηκε να αποφυλακίσει.
Με μία μόνο εξαίρεση, όλοι οι κρατούμενοι συμφώνησαν να μεταφερθούν στην Ισπανία, ως όρο στη συνθήκη απελευθέρωσής τους.Ούτως ή άλλως η Κούβα τους αντιμετωπίζει ως μισθοφόρους του μεγαλύτερου εχθρού της, των ΗΠΑ.
Στα πλαίσια αυτά, ο Καθολικός Καρδινάλιος Ζαίμ Ορτέγκα είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τους απελευθερώσει όλους, αλλά υπάρχει διαφωνία στο ποιούς θεωρεί ως πολιτικούς κρατούμενους.