https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, February 12, 2011

«Το πρωί της νίκης» στην Αίγυπτο



Μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων, ο Αιγυπτιακός λαός κατάφερε να «ρίξει» τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος το απόγευμα της Παρασκευής υπέβαλε την παραίτησή του.


Με το άκουσμα του νέου της αποχώρησης του Χόσνι Μουμπάρακ από τον αντιπρόεδρο, Όμαρ Σουλεϊμάν, το πλήθος των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ και των γύρω δρόμων ξέσπασαν σε ζητωκραυγές.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν και σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετά το ολονύχτιο «γλέντι», πανηγυρίζοντας την παραίτηση Μουμπάρακ.
«Το πρωί της νίκης» φωνάζουν, χειροκροτώντας τους  στρατιώτες, καλώντας τους να συνεχίσουν τη «μάχη» για μια «δημοκρατική» Αίγυπτο.
Στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ ομάδες νέων χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.
Η εξουσία μεταβιβάστηκε για την ώρα από τον Μουμπάρακ στον στρατό και το ανώτατο συμβούλιο ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου ηγείται πλέον της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Σουλεϊμάν την Παρασκευή.
«Ο στρατός θα είναι μεταβατική λύση» δήλωσε εκπρόσωπός του , προαναγγέλλοντας διακήρυξη για το τρόπο που θα διαμορφωθεί η μεταβατική περίοδο στη χώρα, σύμφωνα με τη λαϊκή απαίτηση για ριζικές αλλαγές.
Από την πλευρά του ο στρατός, διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει «τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός».
Ο Σουλειμάν δήλωσε ότι η εξουσία μεταβιβάστηκε από τον Μουμπάρακ στον στρατό, και ότι το ανώτατο συμβούλιο ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου ηγείται πλέον της χώρας.
«Ο στρατός θα είναι μεταβατική λύση» δήλωσε εκπρόσωπός του , προαναγγέλλοντας διακήρυξη για το τρόπο που θα διαμορφωθεί η μεταβατική περίοδο στη χώρα, σύμφωνα με τη λαϊκή απαίτηση για ριζικές αλλαγές.
Ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε από νωρίς το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
Οι στρατιώτες αφαιρούν τα συρματοπλέγματα όπως και τα οδοφράγματα, αρχίζοντας από αυτά που είχαν στήσει δίπλα στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, στη βόρεια είσοδο της πλατείας, ενώ τα τανκς που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.
Ο βρετανικός Τύπος συγκρίνει την παραίτηση του Μουμπάρακ με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Ο βρετανικός Τύπος παραλληλίζει το Σάββατο την παραίτηση του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου υπογραμμίζοντας ωστόσο την αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.
«Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Αιγύπτιος για να χαίρεται σήμερα. Το υπέροχο θέαμα της λαϊκής εξουσίας με την ανατροπή τελικά του διεφθαρμένου δικτάτορα ζεσταίνει όλες τις καρδιές», γράφει η Sun, πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα, σύμφωνα με την οποία η Αίγυπτος χρειάζεται μια «φιλο-δυτική διοίκηση, τίμια, δημοκρατική και όχι ισλαμική φονταμενταλιστική».
Για την εφημερίδα Times, η πτώση του Μουμπάρακ φέρνει «χαρά, ελπίδα και ελευθερία στην Αίγυπτο αλλά και την απειλή της αβεβαιότητας και της αλλαγής σε μια ασταθή περιοχή».
Υπό τον τίτλο «Επανάσταση στον Νείλο» η εφημερίδα Financial Times εκτιμά ότι στην «Αίγυπτο και στον αραβικό κόσμο δεν υπάρχει πια λόγος» να μην εφαρμόζονται τα δυτικά πρότυπα.
«Είναι μια ιστορική στιγμή», σχολιάζει από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian: «θέτει την Αίγυπτο στη θέση του ηγέτη του αραβικού κόσμου. Οι Αιγύπτιοι όχι μόνο ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τον Μουμπάρακ. Απέδειξαν επίσης την ανεξαρτησία τους απέναντι στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».
Η Daily Telegraph υιοθετεί πιο επιφυλακτικό ύφος: «Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αυτό που χαρακτηρίζεται ως θρίαμβος του λαού είναι μια ανάληψη της εξουσίας από το στρατό». Η παραίτηση του Μουμπάρακ «μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της κρίσης στη χώρα, όχι το τέλος της», προειδοποιεί η εφημερίδα.