https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Saturday, January 08, 2011

Βιολογικά και συμβατικά έχουν την ίδια θρεπτική αξία



Tα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας δεν είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Η πεποίθηση του κόσμου πως τα βιολογικά τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και, επομένως, θεωρούνται πιο υγιεινά σε σχέση με τα συμβατικά, οδήγησε στη ραγδαία αύξηση της βιολογικής παραγωγής (καλλιέργεια και κτηνοτροφία) τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται να έχει πειστεί για την ορθότητα των δεδομένων, εφόσον έρευνες που διεξάγονται πάνω στο πεδίο δεν παρουσιάζουν σταθερές διαφορές.
Μελετητές του London School of Hygiene & Tropical Medicine του Ηνωμένου Βασιλείου, διενήργησαν μια συστηματική ανασκόπηση στη βιβλιογραφία, ώστε να αξιολογήσουν την δυναμική διαφορά του διατροφικού περιεχομένου των βιολογικών τροφίμων σε σχέση με τα συστηματικά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν πως τα βιολογικά τρόφιμα εμφανίζουν μικρότερο νιτρικό και υψηλότερο φωσφορικό περιεχόμενο σε σχέση με τα συμβατικά. Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία διαφορά μεταξύ του περιεχομένου τους σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, σύνολο διαλυτών ουσιών, χαλκό, σίδηρο, νιτρικά, μαγνήσιο, τέφρα, συγκεκριμένες πρωτεΐνες, νάτριο, μη πεπτόμενους υδατάνθρακες, β-καροτένιο και θείο.
Συμπερασματικά, τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα εμφανίζονται ισοδύναμα ως προς την θρεπτική τους αξία. Παρόλα αυτά, διαφορετικές μέθοδοι παραγωγής μπορεί να δημιουργήσουν διαφορές οι οποίες δεν αναφέρονται στην παρούσα ανασκόπηση, όπως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.