https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, January 03, 2011

Οι μύθοι γύρω από τη Μάχη του Μαραθώνα!



  To λογότυπο της Google σε μία αρχαιοελληνική εκδοχή του, επέλεξε η εταιρεία χθες Κυριακή 31/10, ως φόρο τιμής για τον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο και τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα.

  Το μελανόμορφο αγγείο που βλέπετε, είχε το όνομα της μηχανής αναζήτησης σε γραμμένο με αρχαιοπρεπείς χαρακτήρες, ενώ ένα γράμμα έχει αντικατασταθεί με την εικόνα ενός δρομέα που κρατά στο χέρι ένα μήνυμα -είναι προφανώς ο Φειδιππίδης που μεταφέρει στους Αθηναίους το μήνυμα της νίκης επί των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ.

  Η Μάχη του Μαραθώνα, αποτελεί ίσως την μάχη που συνοδεύεται από τους περισσότερους μύθους (;) σχετικά με την νίκη των Αθηναίων. Πολλοί από αυτούς τους  έχουν καταρριφθεί, άλλοι όμως παραμένουν μέχρι και σήμερα στο σκοτάδι!
  Η εμφάνιση του Ηρακλή να ανοίγει με το ρόπαλο του τις σειρές των Περσών, αλλά και η αναφορά του Πλούταρχου ότι  πολλοί Αθηναίοι είδαν να ανοίγει η γη μπροστά τους και να ξεπροβάλει από μέσα ο Θησέας για να κυνηγήσει τους εχθρούς, είναι μόνο δύο από τις "μυστηριώδεις" στιγμές της Μάχης!
  Στον Παυσανία συναντάμε επίσης την περιγραφή που λέει ότι πολλοί Αθηναίοι πολεμιστές, έβλεπαν κατά τη διάρκεια της μάχης να πολεμούν μαζί τους  "άγνωστοι άνθρωποι"! Ο πιο γνωστός ιστορικά από αυτούς, ο χωρικός που θέριζε με το άροτρό του τους Πέρσες και ονομάστηκε Εχετλαίος -έτσι λεγόταν η λαβή του αρότρου.
  Μύθος ή αλήθεια, σημασία έχει ότι η Μάχη του Μαραθώνα είχε βάλει τέλος στην απόπειρα της Περσικής αυτοκρατορίας να υποτάξει τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας- και  η παρουσία χιλιάδων ανθρώπων από όλον τον κόσμο στον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τους αρχαίους ήρωες προγόνους μας, 2.500 χρόνια μετά!