https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Thursday, December 02, 2010

“Βόμβα διασποράς” ρίχνει το WikiLeaks στο Λονδίνο



Την αποθήκευση βομβών διασποράς επέτρεψε η Μεγάλη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Wikileaks. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε τη στιγμή που το Λονδίνο είχε υπογράψει συνθήκη, με την οποία δεσμευόταν για την απαγόρευση τέτοιου είδους όπλων. Οι ΗΠΑ, έχοντας αντιταχθεί στην απαγόρευση της χρήσης των βομβών διασποράς, είχε ζητήσει από την βρετανική κυβέρνηση «προσωρινή εξαίρεση», ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αποθηκεύσουν σε βρετανικό έδαφος αυτές που διέθετε. "Η μεταφορά των βομβών διασποράς στο Ντιέγκο Γκαρσία αποτελεί μια προσωρινή εξαίρεση", σύμφωνα με ένα διπλωματικό τηλεγράφημα.
Η μεταφορά των βομβών διασποράς έγινε στη νήσο Ντιέγκο Γκαρσία, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό και φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες αεροναυτικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση των αμερικανικών όπλων που χρησιμοποιούνται σε κάθε αμερικανική επέμβαση στην κεντρική Ασία και στον Κόλπο.
Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Όσλο το 2008, η οποία απαγορεύει τις βόμβες διασποράς που μπορεί όταν πέσουν να εκτοξεύσουν πολλές εκατοντάδες μικρές βόμβες που απλώνονται σε πολύ μεγάλη περίμετρο και μεταβάλλονται ντε φάκτο σε νάρκες προσωπικού, που είναι εξίσου απαγορευμένες από τη Συνθήκη της Οτάβα του 1997. Μετά την δημοσιοποίηση του τηλεγραφήματος, η οργάνωση Handicap International κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να «αποσαφηνίσει αμέσως την κατάσταση και να δημοσιοποιήσει τη θέση της».