https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, November 19, 2010

7 «τεμπέλικα» κόλπα για υγεία

Υγεία
Τώρα είναι η ιδανική στιγμή να δοκιμάσεις αυτά τα 8 πανεύκολα κόλπα που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την υγεία, τη διάθεση, τη μνήμη – και πολλά ακόμη.
1. Χασμουριέσαι; Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν αγένεια, αλλά «το χασμουρητό είναι ένα από πιο καλά κρυμμένα μυστικά για να γυμνάσεις τα εγκεφαλικά σου νεύρα» τονίζει ο Γιώργος Βρουλής, Ph.D., κλινικός νευροψυχολόγος. Τομογραφίες του εγκεφάλου αποκαλύπτουν ότι ενεργοποιεί περιοχές που θεωρούνται υπεύθυνες για την κοινωνική αντίληψη και τα αισθήματα ενσυναίσθησης – γεγονός που εξηγεί γιατί είναι «κολλητικό». Ακόμη και η ανάγνωση μπορεί να σε κάνει να χασμουρηθείς! «Το χασμουρητό μπορεί ακόμη να ενδυναμώσει το προσφηνοειδές λοβίο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση της μνήμης και στον αναστοχασμό» επισημαίνει ο ειδικός. Κι αν σε πιάσει ένας συνάδελφος να έχεις διάπλατα ανοιχτό το στόμα κατά τη διάρκεια μιας βαρετής σύσκεψης; Πες του ότι βελτιώνεις την παραγωγικότητά σου. Η γρήγορη δόση οξυγόνου διώχνει τη νύστα και σε βοηθά να παραμείνεις συγκεντρωμένη, ρυθμίζοντας το μεταβολισμό και φρεσκάροντας τον εγκέφαλο.
Βελτίωσέ το: Χασμουρήσου όσο πιο συχνά μπορείς – το πρωί, στη δουλειά, πριν από ένα σημαντικό τεστ. Θα ξυπνήσει στη στιγμή τον εγκέφαλό σου. Δεν μπορείς να χασμουρηθείς κατά παραγγελία;   Προσποιήσου το μερικές φορές και στο τέλος θα έρχεται από μόνο του!
2. Ανοιγοκλείνεις τα μάτια; Ίσως να το θεωρείς «εργαλείο» του φλερτ, αλλά το να ανοιγοκλείσεις τα βλέφαρά σου είναι επίσης βασικό για την υγεία των ματιών. Η κίνηση αυτή καλύπτει το μάτι με δακρυϊκό φιλμ, ένα υγρό που διώχνει τις βρομιές και παρέχει θρεπτικά στοιχεία στον κερατοειδή, προωθώντας την καλή όραση.
Βελτίωσέ το: Απόφυγε να κοιτάς διαρκώς την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού – ανοιγοκλείνεις τα μάτια λιγότερο. Μάλιστα, όταν κοιτά την οθόνη του υπολογιστή, ο μέσος άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια τις μισές φορές απ’ ό,τι συνήθως, σημειώνουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Μας απορροφά τόσο η οθόνη, που το αντανακλαστικό βλεφάρισμα μειώνεται, καταπονώντας και καθιστώντας πιο θολή την όραση» σημειώνει ο Χάρης Μπριλάκης, M.D., MPH, χειρουργός-οφθαλμίατρος. Ακολούθησε τον κανόνα 20/6/20: κάνε διάλειμμα κάθε 20 λεπτά και κοίτα σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων για 20 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να χαλαρώσεις τα μάτια και να ενθαρρύνεις το βλεφάρισμα.
3. Απλώς… αναπνέεις; Οι αργές, βαθιές αναπνοές βοηθούν στη μείωση της πίεσης και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του άγχους, του πόνου και του άσθματος. Μπορεί ακόμη να αποτρέψουν τις επώδυνες κράμπες κατά τη διάρκεια της άσκησης. «Όταν είμαστε πιεσμένοι, θυμωμένοι ή έντονα συγκεντρωμένοι, αναπνέουμε πιο ρηχά ή κρατάμε την αναπνοή μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε, γεγονός που μειώνει τη ροή οξυγόνου και επιδεινώνει τη συναισθηματική και σωματική εξάντληση» αναφέρει ο Ιωάννης Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία». «Η βαθιά αναπνοή επιτρέπει στους αεραγωγούς να διασταλούν πλήρως για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, απομακρύνοντας την ένταση και δημιουργώντας χαλαρωτική αίσθηση σε ολόκληρο το σώμα» προσθέτει ο ειδικός.
Βελτίωσέ το: «Βάλε τα χέρια σου πάνω στην κοιλιά και εξασκήσου, εισπνέοντας αργά από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα» προτείνει ο Ντένις Λιούις, συγγραφέας του Free Your Breath, Free Your Life (Ελευθέρωσε την αναπνοή σου, ελευθέρωσε τη ζωή σου). Καθώς εισπνέεις τον αέρα, πρέπει να νιώθεις την κοιλιά σου να διαστέλλεται. «Όταν εκπνέεις, κάν’ το απαλά, με μισάνοιχτα χείλη, και φαντάσου ότι φυσάς ένα κερί που είναι αρκετά εκατοστά πιο μακριά, ώστε η φλόγα του να τρεμοπαίζει», σημειώνει ο συγγραφέας. Επανάλαβε 6-7 φορές και η αναπνοή σου θα βαθύνει με φυσικό τρόπο. Τι πιο εύκολο από αυτό;
4. Πίνεις ένα ποτηράκι; Η κρύα μπίρα στο μπαρ δεν ενισχύει μόνο την αποφασιστικότητά σου να πιάσεις κουβέντα στον ωραίο τύπο που κάθεται δίπλα – κάνει, επίσης, πιο δυνατό το σκελετό σου. «Η μπίρα περιέχει διατροφική σιλικόνη και η διατροφή που είναι πλούσια σε αυτό το στοιχείο συσχετίζεται με την αύξηση της οστικής μεταλλικής πυκνότητας στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση», εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Γ.Γ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, και προσθέτει: «Οι θηλυκές ορμόνες, τα οιστρογόνα, ίσως αλληλεπιδρούν με τη σιλικόνη, αποτρέποντας την οστική απώλεια στις γυναίκες».
Βελτίωσέ το: Οι μπίρες που προέρχονται από κριθάρι περιέχουν περισσότερη σιλικόνη από αυτές που έχουν ως βάση το σιτάρι, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. Προτίμησε τις ανοιχτόχρωμες μπίρες, οι οποίες έχει βρεθεί ότι είναι πιο πλούσιες σε σιλικόνη. Περιορίσου όμως στο 1 ποτήρι την ημέρα, αλλιώς θα αντιστρέψεις τα οφέλη της στην υγεία.
5. Κοιμάσαι; Η ικανότητά μας να μαθαίνουμε μειώνεται κατά 10% περίπου από τις 12 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα. Όμως, μια μεσημεριανή σιέστα βοήθησε τους συμμετέχοντες σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ να αντιστρέψουν αυτή τη μείωση. «Καθώς περνά η μέρα, μαθαίνουμε διαρκώς νέα πράγματα», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Μπράις Μάντερ, Ph.D., μεταδιδακτορικός υπότροφος στην ψυχολογία και συμπληρώνει: «Οι λεπτομέρειες αυτές αποθηκεύονται στο φλοιό του εγκεφάλου και συνδέονται στον ιππόκαμπο, περιοχή που έχει περιορισμένο χώρο και είναι προσωρινό σημείο αποθήκευσης». Πώς, λοιπόν, η σιέστα αποτρέπει την υπερφόρτωση πληροφοριών; «Θεωρούμε ότι ο ύπνος μάς επιτρέπει να εδραιώσουμε ό,τι έχουμε μάθει, βελτιώνοντας την ικανότητα του ιππόκαμπου να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει περισσότερες πληροφορίες» εξηγεί ο ειδικός.
Βελτίωσέ το: Περιόρισε τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου στα 45 λεπτά και απόφυγέ τον μετά τις 4 μ.μ., αλλιώς θα δυσκολευτείς να αποκοιμηθείς το βράδυ και να κοιμηθείς για 7-8 ώρες, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί. «Εάν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά το βράδυ, χρειαζόμαστε το διπλάσιο χρόνο για να κάνουμε οτιδήποτε την άλλη μέρα, ειδικά όταν πρόκειται για σύνθετη σκέψη και επεξεργασία πληροφοριών» υπογραμμίζει ο Μπράις Μάντερ.
6. Δε στέκεσαι ίσια; Αυτή τη φορά έχει δίκιο η μαμά σου. Η σωστή στάση του σώματος αποτρέπει τη μυϊκή καταπόνηση, την κόπωση και την εξάντληση. Τεντώνει και δυναμώνει τους μυς της πλάτης, ενώ το καμπούριασμα τους κονταίνει και οδηγεί σε χρόνιους πόνους που ίσως απαιτούν αποκατάσταση.
Βελτίωσέ το: «Ενώ στέκεσαι όρθια, φαντάσου ότι είσαι μια μαριονέτα με ένα σχοινί να βγαίνει από την κορυφή του κεφαλιού και να σε τραβάει ίσια προς τα πάνω», συστήνει ο ειδικός. Όταν περπατάς, επικέντρωσε το βλέμμα σου ευθεία μπροστά και προσποιήσου ότι ισορροπείς ένα πιάτο στο κεφάλι σου. Στο γραφείο απόφυγε να γέρνεις μπροστά στο κάθισμά σου – τοποθέτησε την οθόνη στο ύψος των ματιών και κάθισε με τα πέλματα να ακουμπούν στο δάπεδο και τα γόνατα λυγισμένα σε ορθή γωνία. Τοποθέτησε το πληκτρολόγιο έτσι ώστε να λυγίζεις τους αγκώνες 90 μοίρες όταν πληκτρολογείς, διατηρώντας τη σωστή στάση.
7. Γελάς; Νιώθεις ενοχές που έκανες σκασιαρχείο από το γυμναστήριο το πρωί; Ξεπέρασέ το με γέλιο. «Το επαναληπτικό, κεφάτο γέλιο –το χιούμορ που αφορά τους παραλογισμούς της ζωής και όχι το υποτιμητικό– προκαλεί μια φυσιολογική αντίδραση, παρόμοια με την επίδραση της ήπιας άσκησης» λέει η Ιωάννα Σούχλα, ψυχολόγος. Όπως η άσκηση, το γέλιο μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των ορμονών του στρες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. «Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας που ενεργοποιεί το κέντρο απόλαυσης του εγκεφάλου. Γι’ αυτό είναι τόσο διασκεδαστικό το γέλιο» εξηγεί η ειδικός.
Βελτίωσέ το: Είτε χασκογελάς είτε χτυπιέσαι από τα γέλια, τα οφέλη είναι τα ίδια. Βρες λοιπόν τι σε κάνει να γελάς (ας πούμε το αγαπημένο σου βίντεο στο YouTube) και αφιέρωσε 20-30 λεπτά τη μέρα για να ξεδώσεις. Ποιος ξέρει; Μπορεί να νιώσεις τόσο καλά, που να θες να ασκηθείς αργότερα στο γυμναστήριο!