https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvaEY_xA9P4w0pNB4u5WjtbGLfKIv0q4VkXF1P3D3Z-L6z5RpOPg2k5XzZ4SW8aXYLTtz9rqwMWUqHMp2kOtrIZvazEt6GU_LEVqRI6bYPLCHJQvQuqv4RNRpbogTvDZFXkwOvP0NtRs/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Monday, September 07, 2015

Η "βρώμικη δωδεκάδα" των φρούτων και λαχανικών για το 2015




Σήμερα η παλιά παροιμία για το μήλο και το γιατρό δεν ισχύει σύμφωνα με την Environmental Working Group’s (EWG) που εκδίδει κάθε χρόνο έναν οδηγό καταναλωτών στον οποίο κατατάσσουν τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων , ο οποίος ονομάζεται Dirty Dozen (η Βρώμικη Δωδεκάδα) αλλά και την Clean Fifteen (Καθαρή Δεκαπεντάδα).
Βασικές διαπιστώσεις του Dirty Dozen 2015

Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του Dirty Dozen 2015 είναι ότι τα προϊόντα ελέγχονται όπως συνήθως τρώγονται. Αυτό σημαίνει ότι πλένονται και ανάλογα με το είδος αφαιρείται και η φλούδα. Για παράδειγμα, στις μπανάνες αφαιρούνται οι φλούδες πριν τον έλεγχο, τα βατόμουρα και τα ροδάκινα πλένονται. Όλα τα προϊόντα καθαρίζονται επιμελώς πριν από την ανάλυση όπως ακριβώς τα καθαρίζουμε όλοι πριν τα καταναλώσουμε.

165 διαφορετικά φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν στα δείγματα των τροφίμων με 99 % των μήλων, 98 % των ροδάκινων και 97 % των νεκταρινιών θετικό για τουλάχιστον ένα κατάλοιπο. Ντοματίνια, σταφύλια, μπιζέλια και πατάτες ήταν επίσης από τα πιο μολυσμένα με τις πατάτες να έχουν ανά αναλογία βάρους περισσότερα φυτοφάρμακα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν.Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η EWG επέκτεινε τη λίστα Dirty Dozen με την κατηγορία Plus για να συμπεριλάβει τις καυτερές πιπεριές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που περιέχουν ίχνη εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων όπως οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά εντομοκτόνα. Και παρόλο που φυτοφάρμακα όπως DDE και διελδρίνη έχουν απαγορευτεί χρόνια, κατάλοιπα εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος και να μεταφέρονται φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούνται σήμερα.



Dirty Dozen 2015 .Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα.

1.Μήλα
2.Ροδάκινα
3.Νεκταρίνια
4.Φράουλες
5.Σταφύλια
6.Σέλινο
7.Σπανάκι
8.Γλυκές πιπεριές
9.Αγγούρια
10. Ντοματίνια
11.Μπιζέλια
12.Πατάτες


Το "Dirty Dozen Plus» περιλαμβάνει επίσης:

1.Καυτερές πιπεριές
2.Λάχανο

Τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης ,των ορμονικών διαταραχών, των πνευμόνων, δερματικών προβλημάτων , καρκίνων, , και αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον , της μείωσης των πληθυσμών των μελισσών που είναι τόσο σημαντική για τη βιοποικιλότητα αλλά και την διατήηρηση του ανθρώπινου είδους

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων στους ανθρώπους που τρώνε βιολογικά τρόφιμα , ηEWG επιβεβαιώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα είναι αν έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα. Επίσης γι αυτό το λόγο υπάρχει και λίστα Clean Fifteen όπου αναφέρει τα φρούτα και τα λαχανικά με τη λιγότερη επιβάρυνση φυτοφαρμάκων.


Clean Fifteen . Και τα φρούτα και τα λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα (η Clean Fifteen) είναι:

1.Αβοκάντο
2.Γλυκο καλαμποκι
3.Ανανάς
4.Λάχανο
5.Γλυκό μπιζέλια
6.Κρεμμύδια
7.Σπαράγγι
8.Μάνγκο
9.Παπάγια
10.Ακτινίδια
11.Μελιτζάνα
12.Γκρέιπ φρουτ
13.Πεπονάκι
14.Κουνουπίδι
15.Γλυκοπατάτες

Σχετικά λίγα φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε αυτά τα τρόφιμα και στις δοκιμές βρέθηκαν χαμηλές συνολικές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων πάνω τους.

Βασικές διαπιστώσεις:

Το αβοκάντο ήταν το καθαρότερο: μόνο το 1 % των δειγμάτων αβοκάντο έδειξαν κάποια ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα.

Το 89 % του ανανά, το 82 % των ακτινίδιων, το 80 % της παπάγια,το 88 % του μάνγκο και το 61 % των πεπονιών δεν είχαν υπολείμματα.

Πώς οι καταναλωτές μπορούν να αποφύγουν τα φυτοφάρμακα

Οι άνθρωποι που τρώνε βιολογικά προϊόντα τρώνε λιγότερα φυτοφάρμακα. Μια μελέτη της Cynthia Curl του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα είχαν σημαντικά λιγότερο οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα σε δείγματα ούρων τους, παρόλο που ανέφεραν ότι έτρωγαν το 70 % περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα από ενήλικες που αναφέρουν ότι «σπάνια ή ποτέ" αγοράζουν βιολογικά προϊόντα (Curl 2015).Αρκετές μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Πηγή