https://4.bp.blogspot.com/-776heEvjeJI/VpfilIweC0I/AAAAAAACBWc/_q4E-nZ5axI/s246/The_biggest_Greek_flag_in_the_World_720p_-Segment_.gif

Friday, August 28, 2015

H ιστορία του Ροντέο


Το Ροντέο ήταν έν θρυλικό λούνα παρκ της πόλης μας. Είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Ωνάσειου, στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Σχεδόν μία δεκαετία μετά, μετακόμισε στο σημείο της παραλίας μας που είναι σήμερα η Όστρια και ο Μπακαλόγατος. Το Ροντέο έγινε αμέσως γνωστό σε όλη την Αθήνα και κάθε Σαββατόβραδο ήταν γεμάτο απο Αθηναίους που ερχόντουσαν με τις οικογένειες τους. Γονείς, παιδιά, νεαροί, μουσική, φασαρία και δυνατά φώτα ήταν πάντα εκεί. Οι νεαροί κατέβαιναν με την ελπίδα να δουν ωραία κορίτσια και να τα "πειράξουν".
Το λούνα-παρκ χωριζόταν  σε δύο μέρη, με δύο ξεχωριστές εισόδους, που όμως ενωνόταν μεταξύ τους.  Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;  Τον Λαβύρινθο, το χταπόδι, τη σκοποβολή, τη μπαλαρίνα, τη ρόδα ή  το τρενάκι του τρόμου. Υπήρχε και ένα τεράστιο τελεφερίκ με καρέκλες που σε έκανε βόλτα σε όλο το πάρκο.
Ποιος όμως ξεχνά το έντερπραιζ, τα συγκρουόμενα και το ταψί. Το ταψί δεν διέθετε ζώνες ασφαλείας και έπρεπε να κρατιέσαι σφιχτά για να μη βρεθείς στη μέση του. Ειδικά αν κάποια κοπέλα φορούσε φούστα, τότε τα πράγματα δυσκόλευαν.
Ωστόσο, η αίγλη του σταμάτησε το 1986 όταν έγινε ένα δυστύχημα στο έντερπραιζ. Μία κοπέλα έπεσε και ως συνέπεια είχε να απομακρύνει σταδιακά τον κόσμο απο το λούνα πάρκ. Σε συνδυασμό με τα υψηλά τέλη που πλήρωνε στο Δήμο, η επιχείρηση ένα χρόνο μετά αποφάσισε να σταματήσει. Ο ιδιοκτήτης του, κύριος Ρίμπας,  συνέχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Βάρκιζα , ανοίγοντας το επίσης θρυλικό κλαμπ,  Ribas.
Το Ροντέο έφυγε από την περιοχή το 1987.   Ήταν όμως τέτοια η δόξα που γνώρισε, που για αρκετά χρόνια μετά το κλείσιμό του, ο κόσμος συνέχιζε να αποκαλεί « ροντέο» όλα τα λούνα-παρκ !
 


 οι ταινιες με την αλικη -το κοριτσι του λουνα παρκ και το -σ'αγαπω δειχνουν το ροντεο οπως ηταν τοτε.
στα μεσα της δεκαετιας του 70 μεταφερθηκε στον αλιμο εκει που το μαθαμε οι απο 30 και πανω.αρχιζε διπλα απ την μαρινα του αλιμου και τελειωνε λιγο πριν την πλαζ του αλιμου. στη μεση του ροντεο ηταν μια ντισκοτεκ η fiji[την δειχνει το ροδα τσαντα και κοπανα ν 2].
το ροντεο εκλεισε την χρονια 87-88.καποιοι ειπανε για ναρκωτικα καποιοι οτι παραπονιοντουσαν οι γειτονες. η αληθεια ειναι οτι ο ιδιοκτητης[ο μετεπειτα ιδιοκτητης του κεντρου ribas στη βαρκιζα] πληρωνε πανακριβο νοικι στον δημο και αποφασισε να το πουλησει σε αραβες.
ταφοπλακα στο ροντεο ηταν και ενα θανατηφορο ατυχημα που εγινε το φθινοπωρο του 86 οταν μια κοπελα επεσε απ το enderprise.
τα πιο γνωστα παιχνιδια ηταν το χταποδι το ταψι η μπαλαρινα κλπ.
η ταινια που δειχνει τις περισσοτερες σκηνες του ροντεο ειναι -ο γυρος του θανατου-. μπορει στους τιτλους εισαγωγης να αναφερει τα αηδονακια αλλα τα πιο πολλα εξωτερικα πλανα δειχνουν το ροντεο.αλλες ταινιες που το δειχνουν ειναι
1] εξοδος κινδυνου
2] πανικος στα σχολεια
3]σαταναδες στα σχολεια
4]λαλακης ο εισαγωμενος
5] κλαδικη εραστων
6]κλεφτρονι και τζεντλεμαν
7]το μελαχροινακι
8]κερατο κομπινα και λαγωνικα.
υπαρχει και μια ταινια με τον μανωλη δεστουνη - Μποτζο το αστερι του λουνα παρκ - που σχεδον ολη ταινια ειναι γυρισμενη μεσα στο ροντεο.

Επισης η ταινια που αναφερει ο Rakeesh στο post 15 ειναι το Le Casse 1971 και μπορειτε να δειτε το rodeo στο ακολουθο αποσπασμα απο το 05:05 και μετα!


http://www.youtube.com/watch?v=2MAPSs5v8Ck&feature=player_embedded